Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 520 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19.09.2007. 16:02:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Godina: Dipl.
Smer: IS
Istina, hvala vam, samo odgovarajte malo cesce :D

Mene muci u primeru 3.4, na 157 strani... Tj. to racunanje je na 159 - treba odrediti broj izgubljenih sati u nekoj smeni zbog neodgovarajuce organizacije... Kako se to radi? Jel ja treba sam da odredim u koji zastoj rada spada to zbog neodgovarajuce organizacije ili sta...? I odakle im uopste ta cifra sa kojom mnoze broj sati (8) da bi dobili broj izgubljenih sati...?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.09.2007. 16:25:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 22:56:20
Question:
Ortak je polozio pismeni (tj. zadatke) sad u septembru, a nije teoriju. Jel sad opet mora da radi i zadatke ili mu to vazi? :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.09.2007. 16:26:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Mora opet da radi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.09.2007. 17:04:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
zavisi od bodova....ako je imao vise od 80 ne mora....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.09.2007. 06:57:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2007. 14:47:32
Godina: II
Smer: OM
@Gorbash
Ako pogledas u knjizi na 210 strani pise da je stepen otvorenosti u stvari broj izgubljenih sati usled neodgovarajuce organizacije rada tako da u tom zadatku stepen otvorenosti za hidraulicnu presu je i broj izgubljenih sati u procentima od ukupnog radnog vremena.
Znaci u izgubljene sate spada i onaj rad kao posledica neodgovarajuce organizacije ali i prekid rada zbog neodgovarajuce org.

Nego ako neko meni moze da pomogne oko onih tmin i tmax(Odredjivanje redosleda poslova- zbirka 4.1 oblast). Nikako da uocim zakonitost kada koji proizvod ide na pocetak ili kraj u odredjivanju optimalnog redosleda izrade. Svaki zadatak se drugacije radi. U cemu je fora. Totalno su me izludeli ti zadaci.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.09.2007. 09:16:01 
Korisnikov avatar

pazi...napravis tabelu u kojoj su ti levo vremena rm na kojem se prvo vrsi obrada, a desno vremena rm koje je drugo.......nadjes proizvod sa najmanjim radnim vremenom na prvom radnom mestu , a zatim proizvod sa najmanjim vremenom na drugom radnom mestu.......ako je prvo vreme manje od drugog, proizvod sa prvim vremenom je prvi......ako je prvo vreme vece od drugog, onda je proizvod sa drugim vremenom poslednji u obradi.ako su jednaka, prvi ce biti proizvod sa prvog radnog mesta, poslednji proizvod sa drugog.
kad kazem prvo vreme mislim na najmanje radno vreme na prvom radnom mestu, drugim vremenom nazivam najmanje vreme na drugom radnom mestu....
Nadam se da si razumeo.
@ zaza
prosto je......brusenje p4 ne moze poceti pre nego sto se zavrsi brusenje prethodnog koje traje do 20....
isto je i kod p6. iako nema zastoja prethodnog radnog mesta, brusenje p6 ne moze poceti pre nego sto se zavrsi brusenje p3

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.09.2007. 11:12:01 
Korisnikov avatar

Covece nemas pojam kako si mi pomogao. Ono sa tmin sam i ukapirao ali i meni su zastoji kidali zivce. Ne mogu da verujem da je tako lako. :udri:

Nego ako mozes da mi pojasnis (ili bilo ko) kako se u primeru 4.1 u zbirci dobija pod e) onaj ukupni zastoj RM1. Rezultat je 68, nemam pojma kako. Kako me samo nervira ova 4 oblast. Sve sam do sada samostalno ukapirao i bas ova zadnja oblast koji vezbam mora da me zaj****a.
Mnogo hvala bilo kome na odgovoru. :hvala:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.09.2007. 11:14:08 
Moderator
Korisnikov avatar

OverLord je napisao:
@Gorbash
Ako pogledas u knjizi na 210 strani pise da je stepen otvorenosti u stvari broj izgubljenih sati usled neodgovarajuce organizacije rada tako da u tom zadatku stepen otvorenosti za hidraulicnu presu je i broj izgubljenih sati u procentima od ukupnog radnog vremena.
Znaci u izgubljene sate spada i onaj rad kao posledica neodgovarajuce organizacije ali i prekid rada zbog neodgovarajuce org.

Da, to sa tim stepenom otvorenosti mi je relativno jasno... G1+G2, mada me nervira sto nisu uvek prekidi/zastoji kao sto pisu u knjizi, sto otezava zadatak, al ajd...
Hvala na hintu, mada bilo je krajnje ocigledno posto je broj izgubljenih sati 20.7%,a broj sa kojim se mnozi broj sati u smeni je 0.207, al eto nisam primetio lol...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.09.2007. 11:23:09 
Korisnikov avatar

@overlord
pa pomocu formule za z2 koja se koristi i pod b, samo sto sada ides pocetnim redosledom p1-p2-p3-p4-p5 a ne optimalnim...imas objasnjeno kako se koristi ta formula u knjizi......

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.09.2007. 12:24:38 
Korisnikov avatar

Ma u medjuvremenu sam ukapirao. Problem je bio sto sam uzimao vremena iz 4.1 tabele, a treba iz 4.2.
Ipak mnogo hvala na blagovremenim odgovorima. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Kradja
PostPoslato: 20.09.2007. 15:28:09 

Pridružio se: 20.09.2007. 15:20:26
Godina: I
Ljudi zavrsni deo ispita NIJE cista formalnost!!!!
Ja sam polozio preko kolokvijuma i u predroku, a u junu nisam dosao na "zavrsni" deo jer sam sljakao u CG i Milic mi je ladno ponistio ispit, a imao sam 85.5 poena!!!
Pisao sam molbu dekanu pa cu videti sta ce biti od toga.
Ako nista, jel zna neko da li mi se priznaju kolokvijumi, a ako ne sta sve treba da se uci za usmeni deo?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.09.2007. 21:34:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.08.2004. 13:36:42
Godina: Apsolvent
Ljudi, ima li gresaka u resenju zadatka 5.1 u zbirci na 202.str.?
Ako ih ima, moze li neko da okaci prava da bih uporedio sa svojim rezultatima!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.09.2007. 11:42:45 
Korisnikov avatar

Ovaj zadatak jesta malo cudan. Zato sto su u stepen koriscenja sa direktnim radom sabirali i "neostvareni ucinak...".
Zatim u stepen otvorenosti im je isao i "rad na popravkama losih proizvoda", pored onog prvog i treceg rada koji sigurno idu u stepen otvorenosti.
Zatvorenost ide direktan rad plus ona prva dva rada, (sto mi je i jedino logicno).
I mene je ovaj zadatak bunio,ali samo zato sto nisam sabirao one radove koje su i oni.
Meni sa cini da u ovom zadatku tako i treba, sumnjam da je ovo greska.
Pod b nikako nisam mogao da dobijem stepen otvorenosti cetvrte masine. Njihov rez je 38.33
a moj 33.83, jedino tu mislim da je greska.
Dalje mi se sve poklopilo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.09.2007. 11:53:13 
Moderator
Korisnikov avatar

U otvorenost i treba da ide rad na popravkama losih proizvoda jer on spada u G2. U knjizi lepo pise da u G2 spada ispravka gresaak, a to je u sustini to.

Ali za stepen koriscenja nemam pojma zasto su racunali noestvareni ucinak kada je to G3, i to tacno pod tim imenom stoji i u knjizi...

I jel moze neko da objasni sta se sa cim sabira, deli itd u ovom 5.1 zadatku, koje god kombinacije sam probao ne poklapaju mi se rezultati...?

Wtf... I ovo u 4.1 posle odredjivanja optimalnog rasporeda, minT, max nesto... joj jbt nista mi nije jasno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.09.2007. 18:31:48 
Korisnikov avatar

OverLord je napisao:
Ovaj zadatak jesta malo cudan. Zato sto su u stepen koriscenja sa direktnim radom sabirali i "neostvareni ucinak...".
Zatim u stepen otvorenosti im je isao i "rad na popravkama losih proizvoda", pored onog prvog i treceg rada koji sigurno idu u stepen otvorenosti.
Zatvorenost ide direktan rad plus ona prva dva rada, (sto mi je i jedino logicno).
I mene je ovaj zadatak bunio,ali samo zato sto nisam sabirao one radove koje su i oni.
Meni sa cini da u ovom zadatku tako i treba, sumnjam da je ovo greska.
Pod b nikako nisam mogao da dobijem stepen otvorenosti cetvrte masine. Njihov rez je 38.33
a moj 33.83, jedino tu mislim da je greska.
Dalje mi se sve poklopilo.

Ok, za stepen koriscenja i stepen otvorenosti to i jesu druge formule, i to mi je jasno.
Ali pod c) dobijam 899.808 za izracunavanje ostvarenog rada a to je kad se zaokruzi 899.81;
i dobijam za potreban broj zabeleski da je N>=4749.3
i pod b) isto dobijam 33.83

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.09.2007. 18:36:25 
Korisnikov avatar

Gorbash je napisao:
U otvorenost i treba da ide rad na popravkama losih proizvoda jer on spada u G2. U knjizi lepo pise da u G2 spada ispravka gresaak, a to je u sustini to.

Ali za stepen koriscenja nemam pojma zasto su racunali noestvareni ucinak kada je to G3, i to tacno pod tim imenom stoji i u knjizi...

I jel moze neko da objasni sta se sa cim sabira, deli itd u ovom 5.1 zadatku, koje god kombinacije sam probao ne poklapaju mi se rezultati...?

Wtf... I ovo u 4.1 posle odredjivanja optimalnog rasporeda, minT, max nesto... joj jbt nista mi nije jasno...

Stepen koriscenja mozes da izracunas preko formule
(DR + G3)/RV
a za 4.1 trebas samo da pratis semu na 178.str. u zbirci!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.09.2007. 18:52:38 
Moderator
Korisnikov avatar

Ma taj deo mi je jasan... Ali kako onda ovo posle tmin itd?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.09.2007. 20:48:40 
Korisnikov avatar

Pod b) ona formula sa sumama se radi sa vremenima iz sada optimalnog rasporeda poslova.
Ako ima 5 poslova onda ono Z0,2 (jbg neznam kako da napisem bolje) sabiras po formuli u redosledu kako idu optimalni poslovi P5,P1,P4,P3,P2. Po formuli sabira se 5 vremena iz RM2 minus zbir 4 vremena iz RM1, zatim 4 iz RM2 minus 3 iz RM1, i tako dalje sve dok ne dodjes do 2 vremena iz RM2 minus 1 vreme iz RM1 i dodajes tamo t11 a to je 4 nadjes max iz tih brojeva i to je 8 u zadatku i to je najmanje cekanje za RM1.
Ona formulu za Tmin ti je verovatno jasna sabiras sve iz RM1. U neko drugom zadatku se ovo sabiranje za z0,2 ne radi uvek iz RM2 pa RM1 nego iz uvek onog prvog posla u proizvodnji pa zatim drugog, u ovom slucaju je to RM2 pa onda RM1 jer je tako navedeno u zadatku.To je dato u 4.2 tabeli
E sad onaj grafik je jednostavan sem onih z1,2 z2,2 to je i mene bunilo odakle im ti zastoji (z) i kako da znam gde idu. To lako mozes da vidis u tabeli sa zastojima (koje ovde nema) koju je objasnio Kelegorm kako se pravi, pa pogledaj tamo ako ti nije jasno kako da sastavis tu tabelu. Ono z0,2' je neko objasnio nekoliko postova pre ovoga. Ostatak mislim da ti nece biti problem.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.09.2007. 22:25:09 
Moderator
Korisnikov avatar

A sta se desi kada imamo 2 optimalna resenja? Posto u zbirci se to desava, i kada nadjem 2 optimalna rasporeda zar ne bi bilo logicno da sve nadalje imam po 2 grafika, 2 tabele itd... Samo izaberem bilo koje od ta 2 ili sta?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.09.2007. 22:31:16 
Korisnikov avatar

da bilo koji......

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.09.2007. 12:28:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.09.2006. 14:25:29
Smer: ME
Gorbash je napisao:

isto pitanje
zbunilo me sad sve ovo.. koliki je RV a koliki je direktan rad.. samo to nek neko pojasni (znam da je lako, prs'o sam :udri: ) i ostatak ce lakse ici

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.09.2007. 12:52:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.04.2007. 12:52:08
Smer: ME
Obratite paznju na poslednje zadatke, u junu je bio bukvalno isti zadatak kao 5.10 (naravno sa izmenjenim brojevima).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: 5.1
PostPoslato: 22.09.2007. 13:29:52 

Pridružio se: 12.06.2007. 12:49:54
Godina: I
Pise lepo da je rv za svaku masinu 600,znaci 10 masina RV=6000! :hvala:Al mene zanima kako se racunaju vremenski gubici u istom zadatku i ovo pod c) koliko sati ostvarenog rada? :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.09.2007. 14:39:35 
Moderator
Korisnikov avatar

E provalio sam na kraju kako ide ovo. Za stepen koriscenja se racuna RV - (rad radnika koji je posledica lose organizacije + rad na popravkama losih proizvoda + prekidi u radu zbog lose organizacije). Valjda ce nekom pomoci.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.09.2007. 14:42:26 
Korisnikov avatar

Koliko zadataka dolazi na ispitu?

Poslednji put menjao Mike dana 22.09.2007. 15:21:14, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 520 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Sledeća