Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 17:54:03 

Pridružio se: 20.12.2005. 00:27:13
Godina: I
evo i ja da se ubacim ovde u prichu:

vezbe su obavezne, jedan dechko iz moje grupe ima dva puta nije doshao i sada nema prava da izadje na onaj test, kako li se vec zove, a taj test je uslov za kolokvijum. na testu je sve ono shto smo do sada radili, word excel i windows. prosto recheno test je smeshan. znachi ima 3 oblasti ovaj test kao shto ima i onaj drugi koji ce da bude, znachi 6 oblasti. ako polozish npr 4 od tih 6 testova, to ce da ti se priznaje sve do kraja januarskog ispitnog roka(valjda :aaa: ) i moci cesh da na kao nekom generalnom testu gde radish svih 6 testova od jednom, da radish samo te koje nisi polozio. posle januarskog morash da radish svih 6 testova od jednom. test traje valjda 40tak min, a potrebno je da negde 10 min za ovaj prvi... :cool:

e a kolokvijum je druga pricha... thnx toxic za pitanja! :D ali opet moram da te ispravim za tih zadnjih 3-4 pitanja... hhehehe... :D josh samo kad bi rekla odakle to da se uchi? sa onih slajdova odavde:

http://uis.fon.bg.ac.yu/nastava_download.php

thnx in advance! :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: pa sta bi
PostPoslato: 07.11.2006. 18:20:13 

Pridružio se: 21.10.2006. 23:43:47
LJUDI,PA JEL SE ZNA GDE MOZEMO NABAVITI PITANJA I ODGOVORE ZA TEORETSKI DEO KOLOKVIJUMA IZ OIKT-A??? Ja sam il mnogo glupa :udri: , il stvarno nema na sajtu UIS-a ono sto nama treba, posto ja nisam mogla da nadjem :zbun: !!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 19:21:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.08.2005. 22:16:28
Godina: Dipl.
Smer: IS
Test nije bio fer. Mnoge grupe su ga radile sat i po, moja A2 grupa je mogla da ga radi SAMO 45 MINUTA. Srecom pa odlicno baratam winom, wordom i excelom, polozila sam, ali ce to biti osecam neka jadna ocena, zbog premalo vremena...a da ne pominjem mnoge koji su pali, bar neki od 3 testa...a opet znaju materiju..
Uz to, desilo se da sam 5minuta izgubila trazeci folder zaposleni da bih ga sakrila (pitanje 5. u win testu) da sam na kraju pomislila da treba da ga kreiram, i kad sam pitala Kostu, kaze 5. pitanje ne treba da se radi. Koleginica je onda greskom preskocila 5. pit. u wordu, a ja izgubila silno vreme...
Kome da se zalimo?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 22:07:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.10.2006. 13:37:39
Smer: UK
jel moze neko ko je danas radio taj test da nam kaze kakvi su zadaci? :)

iako te je taj neznanac nekada voleo VISE OD SEBE...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 22:21:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Evo ja sam veceras radio, mada mozda nisu isti zadaci kod svih asistenata.Prvi ti je windows, veoma je lak treba da napravis folder a,u njemu b i te fore.Zatim ides saerch i nadjes neke fajlove pa ih kopiras u neki folder koji si napravio i tako...Skroz lako.
Word isto nije tezak previse mada imas tabela i tabova i slicnih fora,slicno onom sa vezbi (barem onih koji su kod mene radjene).
Excel isto klasicno imas tabelu sa nekim prodatim paketima u svakom mesecu, vrednostima svake vrste paketa,pa treba da izracunas prosek, zbir itd.Isto tako trebas da napravis grafik za odrejena 3 meseca.Bile su 2 funkcije koje su bili malo zeznutije nisam ih uradio tacno,jedna treba u slucaju da je u mesecu prodata veca ukupna kolicina paketa nego u proslom umesto brojki kad postoji povecanje da napise +, a kad ne postoji -.Druga je bila da izracunas vrednost prodatih paketa u odredjenom mesecu,imas 3 razlicita paketa a svaki paket ima razlicitu vrednost...
Imam 100 bodova iz prvog,95 iz worda i 70 iz excella, to je valjda neka devetka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 23:16:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 19:17:38
Godina: IV
Kelegorm je napisao:
Word isto nije tezak previse mada imas tabela i tabova i slicnih fora,slicno onom sa vezbi (barem onih koji su kod mene radjene).
Excel isto klasicno imas tabelu sa nekim prodatim paketima u svakom mesecu, vrednostima svake vrste paketa,pa treba da izracunas prosek, zbir itd.Isto tako trebas da napravis grafik za odrejena 3 meseca.Bile su 2 funkcije koje su bili malo zeznutije nisam ih uradio tacno,jedna treba u slucaju da je u mesecu prodata veca ukupna kolicina paketa nego u proslom umesto brojki kad postoji povecanje da napise +, a kad ne postoji -.Druga je bila da izracunas vrednost prodatih paketa u odredjenom mesecu,imas 3 razlicita paketa a svaki paket ima razlicitu vrednost...

bilo bi lepo kada bi pojasniio BOLD ovan deo

prvenstvtveno me zanima da li znak +\- treba da bude umesto broja koji je vec dat ili pravis novu kolonu, kao i pojasnjene oko grafika tj sta ide na x a sta na y osi[/quote]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 23:42:23 
Korisnikov avatar

Pa u wordu imas na vrhu jedan zaobljeni pravouganonik tj to nacrtas pa upises nesto u njega.Pa onda imas jedan deo teksta sa nekim mestima za popunjavanje tj tabovima.Zatim imas jedan tekstbox koji je popunjen odredjenom bojom.Zatim imas neku tabelu koja predstavlja cini mi se neku kupovinu i u njoj imas isto nekoliko tabova tj. ovoga .............Sto se tice excela, to je vezano za neke tarifne pakete.Imas3 paketa razlicite cene.U redovima imas imena meseca,imas 3 kolone za svaki tarifni paket.grafik pravis samo za april maj i jun ili neka druga 3 meseca ne secam se.U njima treba da pokazes valjda koliko je ukupno paketa prodato u kom meseceu.Sto se tice te zeznutije funkcije treba da kopiras te kolone i redove sa mesecima u novi sheet.Zatim u njemu namestis da umesto brojeva ako je prodaja u tom mesecu vece nega u proslom +, a ako ne -.Ta druga se tice toga sto trebada izracunas ukupan profit svakog meseca.Sad imas 3 kolone tj tr tarife a svaka kosta razlicito(imas na pocetku jednu kolonu gde pise koliko kosta koji paket).Znaci treba odgovarajucu kolonu tarife da pomnozis sa odgovarujucim poljem gde je cena tarife i zatim saberes ta 3 proizvoda.meni je radilo kako treba u prvom polju ali nije u svim jer sam preslikao f-ju preko onog krstica a excell nije lepo ukapirao.Toliko.

Poslednji put menjao Kelegorm dana 08.11.2006. 10:39:50, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 00:14:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.08.2006. 20:36:27
Na sajtu FONa je postavljen pogresan link za stranicu ovog predmeta! Sajt je: online.fon.bg.ac.yu
Ako zelite da skinete slajdove sa predavanja kao i pricu sa vezbi morate se logovati: username i password su: oikt

Sajt uis.fon.bg.ac.yu je stranica predmeta koji imamo u drugom semestru...uvod u informacione sisteme...

Oh da jos da dodam: verovatno cete naci neke odgovore u ovim skriptama, ali mislim da nas profesor zeli navesti da kupimo njegovu novu knjizicu koja je zapravo izasla prosle nedelje...nem pojma kako se zove al moracu da je uzmem... :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 00:37:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.02.2006. 11:14:07
2 Nesha87
Koliko znam knjiga se zove Organizacija racunara i operativni sistemi, skraceno OROS.
Taj predmet ima u II god. na smeru ISiT, i knjiga je vec postojala samo je ovo valjda dopunjeno izdanje. U svakom slucaju ako planiras ISiT knjiga ne moze da skodi ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 01:37:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 13:06:48
Malo skrecem sa teme....
Da li mozda neko zna kada ce objaviti rezultate sa danasnjeg testa, da li ce ih biti na netu i gde?
Unapred hvala...

..\_.).....).../
...........(._/. .... i ...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 01:41:04 

kolko se secam reche konstandin ili kako se vec zove, da ce biti rezultati skoro odmah kad se zavrshi test... znachi ti ustanesh, zavrshish ranije, i dodje lik i sedne na tvoje mesto i pregleda shta si uradio... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 02:01:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 13:06:48
Nije tako bilo svuda...
Nas je bukvalno isterao i nesto kao promrmljao rezultati sutra (tj. danas) ...koj' ce ga znati...
U svakom slucaju hvala...

..\_.).....).../
...........(._/. .... i ...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 08:22:50 

Pridružio se: 21.09.2005. 14:00:03
Постављена су сва нова испитна питања укључујући и одговоре на питања из додатне литературе (модул 1 и модул 5) !!! ----->>>SlikaSlika

All greetz go out to markom!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 08:48:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.04.2006. 15:05:54
Ja sam sinoc takodje imala taj test (isti kao Kelegromov) i bio je krajnje lagan. Posebno za one koji su isli redovno na vezbe. Gore je neka koleginica rekla da nije fer sto su neke grupe imale manje a neke vise vremena. Koliko sam ja skapirala, grupe sa manje vremena imale su i manje da kucaju. Ja sam bila u toj gde je imalo vise da se pise, a opet da zavrsila prva (za nekih 40ak minuta) i izasla. Ne znam kako su prosli ostali posto sam otisla, ali ja sam imala iz worda i excella po 100 i iz windowsa 80 i neshto bodova.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 15:09:46 
Korisnikov avatar

grupe A1, A2, A4 I A5 su imale test iz oikt-a u utorak. molila bih ljude iz ovih grupa da nam kazu kakve su i oni imali zadatke, ko zna, mozda su svima isti :to:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 16:36:04 

u bre... evo ovako:

za windows ce biti da kopirash neki folder, pa da napravish u njemu folder, pa valjda da ga sakrijesh, pa da npr stavish da ti u imenu fajla ne stavlja poznate extenzije... znachi samo ono shto je bilo na vezbama... ako si proveo makar par sati za kompjuterom u zivotu onda ovo nebi trebalo da bude problem.

word - dace neki ne formatirani text i reci ce ti shta da radish sa njim. tu se sve svodi na format/paragraph. bice mozda i one tabele da se ubace. uglavnom bice sve ono shto smo radili na vezbama. jedino mozda ce da bude zeznuto ako bude ono pravljenje sadrzaja, tj nece da bude zeznuto nego ce to malo vishe vremena oduzeti.

excel - opet neki ne formatirani text, tj tabela, pa ti treba da je sredish. akcenat je na formulama. trebace valjda i oni grafikoni da se prave. u excelu se uglavnom sve radi preko akcije "desni klik - format cells".

ovo je ono shto se secam da je mojoj grupi rekao konstadinos, iako se ne zove tako... :D a mozda se i zove? :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 16:37:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.10.2006. 15:47:09
Godina: II
.shnapy. je napisao:
grupe A1, A2, A4 I A5 su imale test iz oikt-a u utorak. molila bih ljude iz ovih grupa da nam kazu kakve su i oni imali zadatke, ko zna, mozda su svima isti :to:

Imas 3 zadatka.

1. Zadatak Windows - kreiranje glavnog foldera u My Documents-u, zatim u okviru njega nekoliko novih foldera (od kojih jedan treba da bude skriven). Nakon toga trazenje zadatih fajlova (tipa .txt) i njihovo kopiranje i koriscenje read-only za preimenovani najveci fajl. Zatim, podesavanje vremena i mernih jedinica u Regional and Language settings. Pa podesavanje Screen Saver-a na 3 minuta (kod moje grupe ova opcija nije radila na masinama). Potpun odgovor u tekstualnom dokumentu na 2 pitanja (1. Kojom opcijom se ponistava prethodno zadata komanda? i 2. Kako se sredjuju file-ovi po velicini, a kako po datumu?).

2. Zadatak Word
- Pravljenje neke prijemnice sa tabelom (u kojoj se podesava da tekst stoji centralno, da ima odredjeni broj redova...). Tu su ukljuceni tab-ovi, podesavanje fonta slova (obavezno procitajte sa strane sta donosi koliko bodova, jer nama je tek pri kraju rekla da treba da se menja font :udri: ).

3. Zadatak Excel
- Unosenje podataka u celije (nama su bili neki sokovi, Coca-Cola itd.), zatim merge-ovanje celija, bojenje pozadine, slova i vertikalnih granica u tabeli. Od funkcija su bile: Average, If, Sum. Bilo je neko prebacivanje iz mililitara u litre, pa izracunavanje nekog proseka (to je bilo najslozenije), i na kraju pravljenje dijagrama za taj prosek (moraju da se ispisu imena proizvoda, umesto onih imena serija, npr. umesto Series 1 treba Coca-Cola).

1. Zadatak nosi za svaki deo po 5 bodova.
2. Zadatak za prostije delove po 5 bodova, a za slozenije (tabela, tab-ovi) po 10 ili 15 (nisam siguran).
3. Zadatak za prostije po 5 ili 10, a za slozenije (funkcije, dijagram) po 15.

Da bi se polozilo treba da bude tacno preko 50% u svakom zadatku. I uz to kada je neki lik pitao da li treba samo da se polozi ona je rekla da ce svako ko polozi dobiti ocenu.

Zamalo da zaboravim. Mislim da je bilo vise grupa (kod lika ispred mene sam video test sa nekim text box-om u Word-u).

The crownless again shall be king.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 16:43:41 

sve je to radjeno na vezbama, tako da ovaj test makar nebi trebao uopshte da bude problem... :cool:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 16:49:35 
Korisnikov avatar

Imam neka pitanja:
zadatak I
1.kako da sakrijem folder?
2.podesavanje mernih jedinica u regional and language settings?! gde je to?
3.kojom opcijom se ponistava prethodno zadata komanda?
4.kako se sredjuju file-ovi po velicini, a kako po datumu?

Valjda ce neko biti dovoljno ljubazan da odgovori na ova pitanja...
HVALA

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 16:54:12 
Korisnikov avatar

1.Folder sakrivas tako sto ides na properties i stikliras hidden.
2.U control panelu.Udjes u to pa customize.
3.Undo.
4.Desni klik pa imas arrange icons by.
Da li bi mogao neko da mi odgovori gde su tacno ta nova pitanja i predavanja iz oikta,na online.fon.bg.ac.u nisam primetio da se ista menjalo....

Poslednji put menjao Kelegorm dana 08.11.2006. 17:01:42, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 16:56:04 

1. udjesh u neki folder pa tools/folder options pa kartica View i tu nadjesh do not show hidden files and folders.

2. control panel/regional and language options pa tu vec namestish shta ti treba.

3. undo. idesh edit pa undo. prechica je prechica je skoro svuda ctrl+z mada verovatno ima programa gde i nije. :)

4. udjesh u folder gde ocesh da sredish fajlove pa desni klik na praznu povrshinu pa kad ti se otvori onaj pop up prozorchic izaberesh arrange icons by i tu imash:

- name

-type

-size

-modified(ovo ti je po datumu)

ako sam negde pogreshio slobodno me ispravite. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 17:00:45 
Korisnikov avatar

Nova pitanja iz oikt-a su na puskicama
imaju i pitanja i odgovori
HVALA

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 17:09:57 

Kelegorm je napisao:
Da li bi mogao neko da mi odgovori gde su tacno ta nova pitanja i predavanja iz oikta,na online.fon.bg.ac.u nisam primetio da se ista menjalo....

Сва испитнја питања са предавања + одговори на питања из додатне литературе.

Нови слајдови са предавања и нека испитна питања

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 17:45:03 
Korisnikov avatar

e, jel moze neko da mi obajsni sta se radi sa tab-ovima? cemu oni sluze?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2006. 18:53:11 
Korisnikov avatar

Tabovi ti sluze za udaranje ............. ili _________ i slicno.Ides na format insert tabs izaberes vrstu taba(vrsta tacki i podesis na left,podesis mesto pocetka i kliknes set)Zatim pritisnes tab na tastaturi,pojavi ti se gore na lenjiru mali znak poput slova L koji pomeris da bi odredio dokle ti ide tab.probaj malo to da radis ne mogu bas sad ovim putem skroz da ti objasnim....

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća