Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 420 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 19:37:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Godina: Apsolvent
Smer: UK
@ Makelele : Makelele, objasnio si bolje nego u knjizi... :)

@ Maladict : provereno je tačno, samo ima greškica, ne stoji RM1....2.....1 nego umesto keca stoji dvojka (ispravio je High)...ako je primer taj...inače, makelele je odlično pojasnio...ne vidim šta ti nije jasno.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 20:34:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 15:51:54
Godina: Dipl.
Smer: ME
Ovako... prvo da se izvinim za zadatak... Imao sam jednu greshku: onaj gubitak u drugom redu je G2, tek sada skontah da je to "rad kao posledica loshe organizacije"... Ispravio sam sada... A to shto se moja reshenja ne poklapaju sa knjigom je jer sam ja uz'o ono I i P za svoje podatke, nisam video da ima reshenje u knjizi... Kasnije me je mrzelo da sve ispravljam :D

Ovo shto je makelele objasnio za tabelu frekvencija je tachno sigurno, i ja sam tako skontao...

Lazarevic je napisao:
Ne idu mi ova radna mesta i njihovo rasporedjivanje!? E, ovako:
Imamo 4 RM:oni rasporedise u 3 smene 1,1,2? Zasto ne bismo 2,1,1? ONda kad ima 15, jel mozemo na prim. 5,5,5; ili 6,6,3? f**k, ne ide mi.. :zbun:

E ovako, i mene je to bunilo... Radna mesta se odredjuju na sledeci nachin... ukoliko su vremena tkij (dobijesh ih u pochetnoj tabeli) ista za radnike i mashine onda ti je usvojeni broj mashina isti kao i broj radnih mesta... Ukoliko ova vremena nisu ista, onda kod tabele gde se rachunaju mashine napishesh "zavisi od broja radnika"za broj RM... Zatim srachunash potreban broj radnika... Prvo ih rasporedish po smenama... Rasporedjujesh ih u srazmeri sa mashinama, i uvek gledash ako je to moguce da izbegnesh trecu smenu (niko je ne voli :D )... Npr. u tvojim primerima:

*ako imash 4 radnika, 2 mashine, i 3 smene - gledash uvek da ti prve dve smene budu u nekoj srazmeri sa brojem mashina i da budu isti broj radnika u 1. i 2. smeni, a ono shto ostane je 3. smena... Tako da je nalogichnije da rade 2 u 1. i 2 u 2. (poshto ima 2 masine), a treca ne postoji (ovo 1,1,2 je sigurno greshka - niko ne rasporedjuje tako radnike po smenama, bez obzira koliko ima mashina). Za broj RM gledash 1. smenu - imash 2 radnika na 2 mashine, i to je 2 RM (po 1 radnik na 1 mashinu)

* ako ima 15 radnika i 3 mashine - ako bi stavio po 5 u smeni - bilo bi da 5 radnika rade na 3 mashine - shto je malo nelogichno, zar ne? ( ne mozesh posle precizno da odredish broj RM)... Tako da stavljash po 6 mashina u 1. i 2., a ono shto pretekne (3) u 3. I sada imash u 1. smeni 6 radnika i 3 mashine - shto znachi da po 2 radnika rade na 1 mashini, a to je 3 RM.

Nadam se da si shvatio... :)

Poslednji put menjao Dzmidz_ZP dana 11.06.2008. 20:55:50, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 20:36:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Smer: IS
Dobro je makelele objasnio, a i ja sam nasao danas to da sam zapisao u svesci na vezbama tako da potvrdjujem tadcnost! :) Sto se tice 5.1 coveke je dobro objasnio samo je pogresio na pocetku kad je uracunao da je rad na popravkama losih proizvoda g2! to je u stvari g1 po njima i to je cela nauka!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 20:49:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.10.2007. 11:12:36
Kako se racuna ono tkij kod Kpi? Sta sa cim delim? Hvala!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 20:55:07 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Vrednosti P1,P2,P3...Pn sa 60. Mada cini mi se da postoji situacija kada ne treba da delis sa 60, u zavisnosti od toga da li je dato u minutima ili satima, mada kako to ide tacno, nisam siguran.

Poslednji put menjao Gorbash dana 11.06.2008. 20:58:40, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 20:57:15 
Korisnikov avatar

A taman htedoh dodati - a odakle mi tih 60? Je li to suma ove prve kolone?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 20:59:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Ne, ne. To ti je 60 minuta u satu. Zato i kazem, ako je dato u satima, onda valjda ne mora da se deli ili tako nesto...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:02:46 
Korisnikov avatar

Kobass je napisao:
Dobro je makelele objasnio, a i ja sam nasao danas to da sam zapisao u svesci na vezbama tako da potvrdjujem tadcnost! :) Sto se tice 5.1 coveke je dobro objasnio samo je pogresio na pocetku kad je uracunao da je rad na popravkama losih proizvoda g2! to je u stvari g1 po njima i to je cela nauka!

Aj bre... ne buni ljude... :D Moja greshka je bila suprotna... Ja sam taj 2 red u koloni napisao da je G1, a u stvari je G2... Jer svaki zastoj (prekid) u radu je G1, a svaki rad radnika koji nije direktan vec neki drugi je G2 (priprema mashina, pa i ovaj njihov "rad na popravkama loshih proizvoda")...

Ai bre... Ovi PS uopshte nisu za forum... Oduzi ti se post na celu stranu kad 'ocesh neshto da objasnish... :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:03:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2007. 13:52:04
^Ovako aj razjasnimo.. ..prva dva reda su G2, a treci red je G1! :)

A na koju foru pravim tabelu 4.5 na 182 str. (primer 4.2)? Mislim kako odredjujem kad POCINJE koliko TRAJE i ono KRAJ? I one zastoje za RM2 i RM3?

I u zadatku 4.1 na 185 str. kako izracunavam ono MinT i maksimalno cekanje svih delova i maksimalno cekanje svih masina?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:06:30 
Moderator
Korisnikov avatar

Pa jednostavno. Pocinje u nuli, traje 7 sati, znaci kraj je na tih 7 sati. Sledece pocinje u 7, traje 4, 7+4=11. Sledeca pocinje u 11, traje 11, znaci zavrsava se posle 22 (sata ili minuta whatever).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:06:59 
Korisnikov avatar

Aha! Pazi sad: ako je u tabeli dato u minutima, i posto posle moramo raditi u casovima, delimo sa 60; a ako je u tabeli dato u casovima, onda samo prepisujemo ove vrednosti! :D Prosvetlo si me... :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:07:19 
Korisnikov avatar

Tin@ je napisao:
A taman htedoh dodati - a odakle mi tih 60? Je li to suma ove prve kolone?

Uvek pre nego shto pochnesh da radish zadatak iz "Potrebrnog broja...", uporedjujesh na pochetku jedinice za tkij i za Tpzj. Ukoliko je tkij u [cas/kom], a Tpzj u [cas/sek] - onda ne delish nisha ni sa cim... Medjutim ako su razlichite velichine - tkij je u [min/kom], a Tpzj u [cas/ser], onda kod Kpi svuda u formuli gde ti je thij delish ga sa 60 da bi izjednachila jedinice... (1 sat= 60 minuta) ;)

edit: preteche me sama, sram te bilo :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:12:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2007. 13:52:04
Gorbash je napisao:
Pa jednostavno. Pocinje u nuli, traje 7 sati, znaci kraj je na tih 7 sati. Sledece pocinje u 7, traje 4, 7+4=11. Sledeca pocinje u 11, traje 11, znaci zavrsava se posle 22 (sata ili minuta whatever).

a zastoji? za RM2 i RM3? i ovo///// I u zadatku 4.1 na 185 str. kako izracunavam ono MinT i maksimalno cekanje svih delova i maksimalno cekanje svih masina?

Poslednji put menjao ::SHOMY dana 11.06.2008. 21:16:55, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:13:27 
Korisnikov avatar

Sorry! Ipak, zahvaljujem na ulozenom trudu! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:17:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Zastoj RM2 je jednak: pocetak (D2, RM2) - kraj (D4, RM2), u slucaju na 182oj strani 16-11=5.
Zastoj RM3 je jednak: pocetak (D2, RM3) - kraj (D4, RM3), u ovom slucaju 23-22=1.

MinT ti je jednak zbiru krajnjih vrednosti na poslednjem radnom mestu.

Takodje obratite paznju da ne moze sledeci deo da krene da se obradjuje pre nego sto se zavrsi prethodni. Znaci evo recimo na tabeli na 182oj na RM2 za D1 se zavrsava u 34 i RM3 pocinje sa 36, zato sto se za prethdoni proizvod (D2), obrada zavrsila u 36.

Poslednji put menjao Gorbash dana 11.06.2008. 21:21:08, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:20:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Citiraj:
Aj bre... ne buni ljude... Grin Moja greshka je bila suprotna... Ja sam taj 2 red u koloni napisao da je G1, a u stvari je G2

DADA to sam i mislio! Nego sam ovo napisao 2 sata posto sam uradio zadatak pa sam i sam rekao pogresno! U svakom slucaju hvala za objasnjenje, vazno da sad mogu da ga uradim bez problema! :aaa: :yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2008. 21:36:07 
Korisnikov avatar

::SHOMY je napisao:
A na koju foru pravim tabelu 4.5 na 182 str. (primer 4.2)? Mislim kako odredjujem kad POCINJE koliko TRAJE i ono KRAJ? I one zastoje za RM2 i RM3?

I u zadatku 4.1 na 185 str. kako izracunavam ono MinT i maksimalno cekanje svih delova i maksimalno cekanje svih masina?

Gorbash ti je vec objasnio ovo prvo. Mada, zapravo ima tu i nekih "caka" (mrzim ovu rech), ali stvarno se ne mogu objasniti ovde...

Prvo, zastoj uvek rachunash za 2, 3... mashinu, za 1. ne postoji... Ako je mashina m1 zavrshila proizvod u 16, znachi da je mashina m2 cekala 16 minuta mashinu m1 za proizvod p1 pa je zastoj z2= 7. Ali ovako je samo za prvi red u tabeli, za ostale redove je drugachije... Ukoliko je m1 zavrshila p2 u 34, a m2 p1 u 20, onda mashina m2 za p2 ceka na masinu m1 za p1- 34-20, a to je 14. Dakle, z2 za p2 je 14... Medjutim, ima i drugaciji slucaj... Ako masina m1 zavrshava u 46 p2, a mashina m2 zahrsava p1 u 68, to znachi da mashina m2 nece cekati mashinu m1 za p2, vec obrnuto, pa je zastoj mashine m2 u ovom slucaju 0. Stvarno je teshko ovo objasniti ovde, nadam se da si bas neshto razumeo...

minT ti je zadnje vreme u tabeli (kada se zavrshi cela proizvodnja (poslednji deo na poslednjoj mashini))

Za maksimalno cekanje svih delova, uradish sumu za svaki zastoj posebno, i onaj koji ti je najveci je reshenje... A za maksimalno cekanje svih masina, okrecesh tabelu, uradish nove podatke, i isto suma za svaki zastoj, pa je najveca suma reshenje koje trazish...

edit: Vidim da je Gorbash vec objasnio... 'Bem ti komp, moram da ga restartujem svakih 5 min :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.06.2008. 07:25:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2007. 19:12:54
Jel moze neko, ako ima resen zadatak 1.10 sa prezentacije "Odredjivanje potrebnog br SZR, R i RM" (VII termin), da ispise koji je krajnji rezultat (tog zadatka nema u zbirci). :fokus:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.06.2008. 08:30:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.10.2007. 10:54:11
Godina: IV
Makelele i Miloš:

Ja sam mislio i sam da je tako (to za tabelu frkvencija), ali sam naišao na neke nelogičnosti u vezi sa tim u par primera. Ali ok, ako svi kažete da je tako, onda je tako.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.06.2008. 09:00:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2007. 14:33:24
Oni uslovi,kod odredjivanja optimalnog redosleda poslova za Džonsonov metod, ako je

minTi1>minTi2 => Pi2 ide na poslednje nerasporedjeno mesto

minTi1<minTi2 => Pi1 ide na prvo nerasporedjeno mesto

minTi1=minTi2 => Pi1 će biti prvi,a Pi2 će biti poslednji od svih neraspoređenih poslova
?
Pitam,pošto imam dosta neslaganja sa ovim određivanjem,čini mi se da su oni na nekim mestima u zbirci postupali drugačije, npr. za poslednji slučaj uzimali da može Pi1 da bude prvi,a Pi2 da bude poslednji, i obrnuto,pa onda tu postoje 2 optimalna rešenja,ako sam dobro shvatio...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.06.2008. 09:20:24 
Korisnikov avatar

^ Kada su vrednosti minimuma za mesto za koje gledamo iste onda Pr ide na prvo, a Ps na zadnje mesto, u istom optimalnom reshenju. Medjutim, ako su vrednosti iste, a takodje je isti i posao za Pr i Ps, onda imamo 2 optimalna reshenja - u 1. reshenju je Pr prvi, a u 2. opt. reshenju je Ps zadnji.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.06.2008. 10:00:10 
Korisnikov avatar

*ivy* je napisao:
Jel moze neko, ako ima resen zadatak 1.10 sa prezentacije "Odredjivanje potrebnog br SZR, R i RM" (VII termin), da ispise koji je krajnji rezultat (tog zadatka nema u zbirci). :fokus:

Ja sam uradio sad, ali nisam siguran da je tacno posto ima dosta da se racuna, pa me je mrzelo da proveravam:

Dobio sam da je
BM1=4 a BM2=7
BR1=15 a BR2=8

I onda bih u prvu smenu za obradu vrste 1 rasporedio 8 radnika a u drugu smenu 7,
a za drugu vrstu, u prvu smenu 4 i u drugu smenu 4 radnika, što znači da bi bilo 8 radnih mesta sve zajedno.

Citiraj:
Kada su vrednosti minimuma za mesto za koje gledamo iste onda Pr ide na prvo, a Ps na zadnje mesto, u istom optimalnom reshenju. Medjutim, ako su vrednosti iste, a takodje je isti i posao za Pr i Ps, onda imamo 2 optimalna reshenja - u 1. reshenju je Pr prvi, a u 2. opt. reshenju je Ps zadnji

:fokus: Ne kapiram ovaj deo rečenice?Izvinjavam se,jel moze malo slikovitije? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.06.2008. 11:32:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Smer: UK
Maladict je napisao:
Makelele i Miloš:

Ja sam mislio i sam da je tako (to za tabelu frkvencija), ali sam naišao na neke nelogičnosti u vezi sa tim u par primera. Ali ok, ako svi kažete da je tako, onda je tako.

Ma veruj mi da je tačno...daj primer da vidim šta nije jasno :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.06.2008. 11:54:31 
Korisnikov avatar

to Dominator:
Kada imash onu tabelu gde su kolone P, a redovi S - ako ti je samo isto P (isti minimumi za p1 i p2 npr.), a iz razlichitih redova S (poslovi razlichiti) onda ima 1 optimalno. A ako su iste vrednosti za P, a takodje je isti i S (isti red u tabeli za P1 i p2 npr.), onda imash 2 optimalna. Slikovitije od ovoga ne moze :D

E, sad pogledah ovaj zadatak gde su ti chudna reshenja... I ja sam dobio iste cifre juche... Tako da pretpostavimo da je tachno... Jedino sam ovih 8 radnika smestio 7 u prvu smenu, a jednog u drugu (poshto je 7 mashina, a i nervirao me ovaj 1 - to je tehnoloshki vishak i treba da crkne sam u smeni :D )...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.06.2008. 12:10:27 
Korisnikov avatar

^^OK,hvala na objasnjenju!!
A što se tiče zadatka,ne treba da crkne sam, pogledaj komadna vremena za vrstu obrade 2, i uporedi ih.Kada ih uporediš,videćeš da su komadna vremena duplo veća za mašinu nego za radnika, što u prevodu znači da je za 2 mašine potreban jedan radnik... a u našem slučaju za 7 mašina će biti dovoljno 4 radnika (i da ima 8 mašina bilo bi dovoljno 4 radnika,zbog proporcije komadnih vremena), tako da će preostala 4 ići u drugu smenu, i to se lepo poklapa. Ali jedino za prvu vrstu obrade, za 4 mašine je potrebno 8 radnika (2 radnika uspevaju da kontrolišu SAMO 1 mašinu),ali onda dolazi do problema u drugoj smeni pošto će jednom radniku faliti kolega da bi kontrolisao mašinu uspešno.Ali tu mu ja ne mogu ništa,takve smo podatke dobili.Ko ga je6e.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 420 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sledeća