Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 427 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15.01.2009. 22:57:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 15:51:54
Godina: Dipl.
Smer: ME
draguljce je napisao:
...Ако су паралелне, нађеш растојање. А пре тражеења растојања треба да нађеш једну тачку која припада равни алфа...

... ЊУ нађеш тако што је... е не знам како да ти објасним даљее ни сам не капирам. Али имаш довољно материјала за рад ;)

Sve si mi rek'o, samo ne ono shto sam pit'o :lol: Hvala anyway :)

Nadjoh neshto na netu vec za ovo prvo shto me je zanimalo:

Rastojanje dve paralelne ravni je konstantno, posmatrano iz bilo koje tačke jedne prema drugoj ravni. Stoga se može svesti na rastojanje bilo koje tačke jedne ravni od druge ravni.
Jep, pretpostavio sam da je neshto ovako glupo... Samo se uzmu bilo koje 2 tachke koje ispunjavaju jednachineravni, i njihovo rastojanje je i od ravni, jer kad' su paralelne, najkrace rastojanje je isto izmedju svake 2 tachke...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.01.2009. 23:06:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.09.2008. 21:34:56
^ На први поглед изгледа да је лако, али заправо и није баш :lol:

Шармеру, ја мислим да ће можда задатак са лимесима да дође у склопу тејлоровог полинома ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.01.2009. 23:11:36 
Korisnikov avatar

^... Smeo bih da stavim neke pare na ovakvu kombinaciju za sutra : f-ja, limes (preko Tejlora), sistem, analitichka i matrica/grupa :) Po mom iskustvu do sada ;) btw, pricha se da su rekli da ce biti "lakshi" (shta god to za njih znachilo :D ) zadaci, poshto ih je 5... Koliko dugo se radi beshe ovo?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.01.2009. 23:13:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.07.2008. 01:29:51
Godina: IV
Hrm... i da bude to, ja necu znati da uradim. Zato sam doneo odluku.
Em me nema na spisku, em nista nisam vezbao. Idem sutra da ispitam stvar zasto me nema na spisku i vracam se kuci. Jbg, lenstina ostaje lenstina. I ne volim matematiku vise. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 13:35:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Godina: Apsolvent
Smer: UK
Ajd napišite koji zadaci su bili. Hvala. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 15:20:16 
Moderator
Korisnikov avatar

1. Ako nekog interesuje zasto me nije bilo na spisku, to je zato sto mi nisu prijavljeni ispiti iz nepoznatog razloga.

2. Kako me sreca nije posluzila... sistem, analiticka i f-ja u jednom! Plus Abelova grupa i konvergencija niza. rRacionalna f-ja (u imeniocu polinom drugog stepena pod korenem aka kvadratna jednacina pod korenom) nije bila teska cini mi se, ali sam izgleda zeznuo prvi izvod, pa sam zabatalio drugi, a asimptote sam zaboravio kako da uradim (srednja je bila odavno).

Sve u svemu, februar. :lol:

Cuo sam da je bila kod nekih neka zeznuta f-ja sa e na e. God. Mrzim e.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 15:56:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2008. 19:10:12
Hah! u zivotu nisam vise vezbao matu, i nesretniji ispit nisam mogao da radim...
dali su:
1-obicnu determinantu sa parametrom, 4x4 valjda (koju nisam pipnuo pri vezbanju jer je uzas laka)
2-model A*B*X=C (matrice) , i da se nadje X (naravno da se nisam setio adjA)
3- pazi sad ovo - date su tri ravni, i u zavisnosti od a i b odredi a) kad se ne dodiruju b) kad se dodiruju samo u jednoj tacki (naravno nadjes tacku) c) kad se seku u jednoj pravoj (naravno da nadjes pravu) --- u sv slucaju za**** dvoparametarski sistem u okviru analiticke
4- a) treba znati tablicnog meklorena, da dve funkcije
b) neki veseo i dugacak limes ( kad x->0), treba znati ono sinx~x, 1-cosx~ 1/2 xna2 itd....
5- funkcija e na (x- e na X)....

tako da ljudi moji.... idem da SE obesim CRNOM machku o rep....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 17:33:19 
Korisnikov avatar

Hmm... Mislim da je bio mozda najtezi ispit do sada (bar za mene)... Sve u svemu, evo kompetnih zadataka za 1. grupu:

1. Naci rang matrice:
| 1 3 -1 2 |
A= | 2 -1 z 5 |
| 1 10 -6 1 |,
a zatim odretiti realne brojeve x, y i z tako da bude ispunjem uslov: [x 1 y]*A=0.

2. Reshiti matrichnu jednachinu A*X*B=Ana kvadrat+Bna kvadrat ako je:
| 1 0 1 | | 2 3 1 |
A = | 0 1 0 | i B = | 0 2 3 |
| 0 0 1 | | 0 0 2 |.

3. Data su redom tri uzastopna temena paralelograma ABCD: A (-3,2,lambda), B (3,-3,1) i C (5,lambda,2).

a) odredi koordinate chetvrtog temena D
b) odredi lambda tako da je |AD| = koren iz14
v) za vecu vrednost lambda, nadjenu pod b), realizovati vektor AC preko vektora AD i BD.

4. a) Odrediti Maklorenov polinom treceg stepena funkcije g(x) = cos(x+xna kvadrat) i h(x) = ln(1-4x).

b) Izrachunaj lim x->0 [cos(x+xna kvadrat)-ln(1-4x)-1-4x-15/2xna kvadrat] / xna treci.

5. Ispitati tok i skicirati grafik funkcije: f(x)= (x-1)*treci koren iz(x+2).

Evo i mojih reshenja, ako nekog zanimaju. Mogao bi neko da me odraduje za neki zadatak ako mu je isto ispalo :D Naravno, ovo mozda nisu tachna reshenja, shto je vrlo moguce.

1. (x,y,z)=(-8/7,-6/7,3/2)
2. | 3 3 0 |
X = | 0 3 3 |
| 0 0 3 |
3. nisam uradio... veoma za'ban zadatak za glavu... :P
4. 64/3
5. Ispada grafik u obliku pravilnog "Nike" reg. zash. znaka, sa pochetkom u tachki (-2,0). (za ovo ne garantujem da je tachno).

Nadam se da zadnji put pishem na ovu temu i da sam zavrshio sa ovim ********** (shta god to znachilo) pismenim. :P

Da nije neko pitao kada ce rezultati? Bilo bi fino da budu brzi zbog usmenog...

p.s. One friendly advice, nikako ne pite litar soka pre pismenog koji traje 3 sata :lol:

Poslednji put menjao Dzmidz_ZP dana 16.01.2009. 20:10:54, izmenjena 2 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 18:03:22 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.11.2007. 00:21:26
Godina: I
Kod 4. je i moje resenje 64/3.
A zar nema V.A. kod funkcije tako da imas prekid? Koliko se secam V.A. je x=-2..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 19:06:51 
Korisnikov avatar

Толико о томе да неће бити групе и низови. Ааааааа само њих нисам ни знао, буквално не знам о чему се ради :ljutko: :ljutko:

Свакој групи је запао барем један задатак који обичан смртник није могао да реши. Ако си добио "лаку" ф-ју, онда си сигурно добио мнооого тешку аналитичку и сл.

Све у свему :udri: али надамо се 51 :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 19:13:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.06.2008. 22:32:10
Smer: IS
zaista nemam reci...kad sam ugledala onaj komutativni prsten sa jedinicom i polje, doslo mi je da se roknem...ne znam sta im je to trebalo!?a o analitickoj da ne pricam...i plus, nisam dobila mog omiljenog "mEklArena" :tuga: sve u svemu katastrofa!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 19:19:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2008. 18:12:55
draguljce je napisao:

:D :D Ti bar možeš da se nadaš 51, ja sam već raskrstio da neću da sakupim ni 20 :D :D :D .

Kažu sad je lakše nego kasnije, pa razmišljam kad sad ne mogu da sakupim 51, šta tek da se nadam kasnije??? :ljutko: I dal može još teže???? :(( :(( :ljutko: :ljutko:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 19:36:55 
Korisnikov avatar

Dacha_St je napisao:
draguljce je napisao:

:D :D Ti bar možeš da se nadaš 51, ja sam već raskrstio da neću da sakupim ni 20 :D :D :D .

Kažu sad je lakše nego kasnije, pa razmišljam kad sad ne mogu da sakupim 51, šta tek da se nadam kasnije??? :ljutko: I dal može još teže???? :(( :(( :ljutko: :ljutko:

Се кладимо да може.
А од ове године треба 50 ( уместо 40 колико је било потребно ранијих година) и долазе све области што смо радили. Значи све горе и горе!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 19:38:40 
Moderator
Korisnikov avatar

I za kolokvijume su podigli uslov... au, ove godine se bas nameracili. I eliminacioni usmeni tj pismeni...

Ja vec polako padam u depresiju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 20:23:20 
Korisnikov avatar

Editovao sam post... Zaboravio sam i funkciju (5. zadatak) da napishem :D
High* je napisao:
A zar nema V.A. kod funkcije tako da imas prekid? Koliko se secam V.A. je x=-2..
Hmm... Domen je za svako x definisan, jer je ovo prvo polinom, a ovo drugo neparni koren (koji je valjda def. za svako x), shto znachi da nema prekida domena, a ako nema prekida, matematika je jasna, nema ni vertikalne asimptote... Bar mislim da je tako :P
Dacha_St je napisao:
Kažu sad je lakše nego kasnije, pa razmišljam kad sad ne mogu da sakupim 51, šta tek da se nadam kasnije??? :ljutko: I dal može još teže?

Januar/februar od proshle godine je neuporedivo lakshi od ovoga shto je danas bilo...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 20:31:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2008. 12:10:39
Godina: II
Eeeee pa Avax bili smo ista grupa....i ja sam isto baaas vezbala zaista,a kad sam videla zadatke... :zbun:
2. zadatak,to nisam uopste ponavljala i zaboravila kako se radi...
3. o cemu se radi za tu analiticku??? :zbun: :zbun: nikad nista slicno videla nisam zaista...
5. funkcija je objasnila...e na x-e na x...mislim daaaaj... :ljutko:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 23:10:03 

Pridružio se: 11.01.2009. 22:21:34
Ljudi zna li neko kad izlaze rezultati, ako uopste ima potrebe da izlaze jer smo svi pali...........mislim vecina . . . . . U svakom slucaju, ako je ovako u januaru, sta nas ceka u februaru, o junu da ne pricam. A ko je neko III grupa neka se javi....Pozdrav

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 23:38:36 
Moderator
Korisnikov avatar

Ja sam III grupa. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.01.2009. 23:53:46 

Pridružio se: 16.01.2009. 23:46:45
da li neko moze da mi objasni kako se radi onaj 1. zadatak iz I grupe koji je bio sad u januaru... tj. kako se racuna x, y, z ?

please...

hvala unapred....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.01.2009. 01:25:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
Je l se to samo meni cini, ili su ovi zadaci bili teski?! :zbun:

P.S. A kao 5 zadataka, bice laksi. :durisha:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.01.2009. 01:47:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2007. 23:24:52
Godina: II
da li se ikad u istoriji naseg dragog fakulteta desilo da spuste kriterijum zbog lose prolaznosti? za mene ko je polozio ovaj januarski -taj je zavrsio fakultet...za mene :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.01.2009. 01:51:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
Nema potrebe da se spustaju, nego da se pravilno raspodele. Upravo je to ono sto mi smeta kod matematike, a to je sto kriterijumi nikako nisu lepo rasporedjeni. Ako povecas broj zadataka realno je da se tezina onda proporcionalno smanji, a ne poveca.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.01.2009. 09:17:05 
Korisnikov avatar

lignjoslaw je napisao:
da li se ikad u istoriji naseg dragog fakulteta desilo da spuste kriterijum zbog lose prolaznosti?

Mislim da su proshle god jednom spustili kriterijume za nekih 5/10 bodova... Ako se dobro secam... Ili je to bilo ono komisijsko, ili kakvo god polaganje... Slagacu vas mozda jer se ne secamn najbolje, ali mislim da je moguce da spuste opet na 40 poena za prolaz ako bash bude loshe odradjeno...
Dj_Patkica je napisao:
Je l se to samo meni cini, ili su ovi zadaci bili teski?! :zbun:

Pa pazi... Kad' se pogleda, i nisu sami zadaci bilo preteshki... Ali je bash-bash svaki zadatak imao neshto specifichno, za raziliku od ranijih rokova gde su manje vishe zadaci bili shablonski... Ja prvih pola sata nisam uradio nishta i bio sam u fazunu "what the f'uck is this?!"... Analitichku sam na primer mislio da sam apsolvirao jer sam izvezbao sve iz zbirke, i da cu je sigurno uraditi, al' ispade da samo nju nisam uopshe radio, jer je imala neki tupavi paralelogram sa lamba parametrom u tachkama :bljak: Mada opet, vidim da su neki imali i nizove, grupe, prstenje, nisu imali limes, shto moju grupu nije zahvatilo, gde ne bi uradio nishta s obzirom da sam to otpisao kao moguce...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.01.2009. 10:50:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2008. 19:10:12
U mojoj grupi je bila fora da imas 2 laka, 1 extremno tezak, i jos dva teza...
U prevodu, onaj koji je ozbiljno vezbao za pismeni je morao da se snalazi sa ova dva laka, tj da se priseca, a da se isto snadje za ove ostale... verujem da su profani mislili da su dobri samaricani ako nam daju 2 laka, pa kao za prolaz....
mislim da ce sniziti kriterijum, jer ono na ispitu je bila tragikomedija :headshot:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.01.2009. 17:30:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2008. 12:39:22
Godina: III
IMO, nije bilo toliko strashno.. Ja sam se izglupirao shto sam terao inat jer nisam hteo da gledam rang uopshte, (sve radim preko Kramera) i padne mi nesaglasan sistem j-na (3x4), i nizove nisam obnovio.. Ostalo sam znao, i padnu mi bash ta dva od svega ostalog u kombinaciji pitanja..

III grupa sam ja bio, ako je neko uradio, evo kako je meni ispalo:

1. Abelova grupa - Struktura (A, * ) jeste Abelova grupa
2. Sistem j-na nisam uradio (fu***** rang)
3. Analitichka - blah, ne secam se reshenja, ali sam radio preko skalarnog proizvoda, trazio cos(alfa), pa nashao da se seku (kao, pitanje je da li je tachno..), a pod b) - nashao vektor izmedju date tachke (M) i preseka pravih p1 i p2, i uvrstio u tachku M, i eto reshenja :D (veliko je pitanje da li je tachno..)
4. Konvergencija niza - Uh, ovde sam se bash zestoko :wc: , i na kraju mi je kao ispalo da jeste konvergentan (raste i ogranichen odozgo)
5. F-ja: Nije definisana izmedju -1 i 3, nema nule, do -1 negativna, od 3 pozitivna, ni parna ni neparna, asimptote v.a.: x=-1 => y->-beskonachno; x=3 => y-> +beskonachno h.a.: y=-2 (kad x tezi minus beskonachno) i y=2 (kad x tezi + beskonachno); Extr. vrednosti nema, stalno opada, "Plache" do -1, pa se "smeje" od 3... I eto.. Grafik mozete i sami da nacrtate iz napisanog..

Da mi je pala npr. Dmidz-ova grupa, uradio bih sve (i guess, tu grupu je imala vecina ljudi koje sam pitao)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 427 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Sledeća