FONForumBETA

FFBETA - beta forum studenata FON-a -
Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 31.08.2004. 18:27:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.10.2001. 12:12:48
Godina: Dipl.
Smer: IS
Otisla mi je, najverovatnije, elektronika na Maxtor 120Gb hdd-u posle udara napona.

Ljudi pomagajte, jel' ima neko neki kontakt lika koji bi mi spasio podatke?

Share on FacebookShare on TwitterShare on TumblrShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.08.2004. 19:25:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
Moram potražiti u starijim Svetovima Kompjutera tamo su odgovorili na tvoje pitanje pre par meseci! Ali to nije nimalo jeftino (višestruko premašuje cenu harda)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.08.2004. 21:10:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
Evo nekoliko linkova koji bi trebalo da pomognu:

1. Tema o HDD-u na [ES]-u, obrati pažnju na lika sa nikom MishaNBG, lik u prvom postu kaže da se bavi upravo onim što tebe interesuje - zamena elektronike.

2.Adresar radionica koje se bave elektronikom, probaj nešto...

3.PC Berza, ako nita drugo ne pomogne pa čeprkaj po oglasima.

I ja sam imao kiks sa hardom ali ljudski faktor. Svejedno, ume da boli :( Srećno, BugiVugi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.09.2004. 12:36:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.09.2002. 18:43:05
I ja sam pre par meseci mučio istu muku, te mogu da podelim neke informacije do kojih sam i sam došao.

Prvo, krenuo sam da redom okrećem telefone servisera koje sam uspeo pronaći putem HALO oglasa, upravo želeći da vidim može li mi ko spasiti podatke. Njih 5-6 je dalo potvrdan odgovor i cena je bila u rasponu od 10-20e. Koje alate i metode bi oni koristili ne znam i ne znam koliki bi bio procenat uspešnosti.

Zatim, došao sam i do telefona firme "Data Solutions" [nadam se da nisam pogrešio naziv, jerbo se više ne sećam...] čiji je telefon 011/769618 [nadam se da i njega nisam pogrešno upamtio... ;o))))] koji se valjda vađenjem podataka sa hdd-ova bave profesionalno, gde su mi tražili sumu od 6000din i to pod uslovom da ta operacija ne traje dugo i da mi hard nije mnogo pokvaren...

Na kraju, nisam uradio ništa. Sačekao sam neko vreme, startov'o komp, hard je proradio i ja sam pokušao da izvadim 2/3 podataka. Nakon izvađene 2/3, hard je "bio gotov stvarno" [ponovo se blokirao i počeo je nanovo da se čuje "kliktaj smrti"], tako da sam 1/3 podataka zauvek izgubio.
Odnosno, nisu zauvek izgubljeni jer mogu otići u ovu DS firmu jer sam uveren da bi oni ipak mogli da mi izvuku podatke iako je hard na umoru, ali to će me koštati previše. Tako da je osnovni savet - proceni koliko su ti podaci na hardu bitni, da li ih moraš sačuvati ili se mogu opet nekako pribaviti; ako su važni, onda znaš što ti je činiti.

Ako smatraš pak da je elektronika u pitanju, možeš je zameniti za 10-40e [opet pričam o mojim iskustvima vezanim za HALO oglase].

Putuje bez puta
I put se za njim rađa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.09.2004. 22:13:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Kako je bese povezana elektonika sa glavom kod tog HDD-a? Lemljeno ili moze da se skine konektor? Ako je druga varijanta, a ti si 100% siguran da je elektronika riknula, pronadjes nekoga sa identicnim modelom HDD, presrafis elektorniku, backupujes podatke, vratis neispravnu elektroniku i ukoliko je HDD pod garancijom odneses ga na eklamaciju....nema sta da izgubis :)
Sve ovo ti kaze covek koji je to radio sa Quantumom 40GB koji je bio 7 dana pred istekom garancije i SPRZILA GA STRUJA. Nase firme to ne prihvataju, ali su ga meni zamenili...

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.09.2004. 12:08:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.10.2001. 12:12:48
Pedja je napisao:
Kako je bese povezana elektonika sa glavom kod tog HDD-a? Lemljeno ili moze da se skine konektor? Ako je druga varijanta, a ti si 100% siguran da je elektronika riknula, pronadjes nekoga sa identicnim modelom HDD, presrafis elektorniku, backupujes podatke, vratis neispravnu elektroniku i ukoliko je HDD pod garancijom odneses ga na eklamaciju....nema sta da izgubis :)
Sve ovo ti kaze covek koji je to radio sa Quantumom 40GB koji je bio 7 dana pred istekom garancije i SPRZILA GA STRUJA. Nase firme to ne prihvataju, ali su ga meni zamenili...

Pazi sam kabl koji izlazi iz glave je fiksiran nekim lepkom, ali izgleda mi da je same konektore moguce otkaciti od elektronike.
U medjuvremenu sam bio prinudjen da kupim novi Maxtor120Gb ali u varijanti sa 8Mb cache memorije. Sad, pitanje, da li smem sa tog novog maxtora da skinem elektroniku i prikacim na stari (koji je obican-bez kesa) i izvucem podatke???
Na koji nacin mogu da utvrdim da li imaju istu (tj. kompatibilnu) elektroniku?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.09.2004. 16:57:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Tesko da ce da odgovara. Proveri oznake chipova, mada, ...ja verovatno ne bih pkusao, pa taman da su identicne (na oko :))...

Konektor je verovatno zaliven silikonom....ako to skines ode garancija....mada ti je mozda vec istekla...moje 120-ke su ostale bez garancije jos u februaru...

Pokusaj na tel.011/663015, mob.064/1329318, ali sumnjam da lik ima elektroniku za taj HDD, jos nisu poceli da crkavaju ...
Ako je mehanika zveknula, sanse da vratis podatke su stvarno male...

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2004. 12:11:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.09.2004. 11:49:04
Godina: Padobranac
Pedja je napisao:
Pokusaj na tel.011/663015, mob.064/1329318, ali sumnjam da lik ima elektroniku za taj HDD, jos nisu poceli da crkavaju ...
Ako je mehanika zveknula, sanse da vratis podatke su stvarno male...

javi se ....

mozda mogu da ti pomognem

pozdrav

011/663015
064/1329318

That is guru.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ]