FONForumBETA

FFBETA - beta forum studenata FON-a -
Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 575 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05.09.2007. 08:55:00 

Pridružio se: 30.09.2005. 19:15:37
Godina: Apsolvent
Smer: ME
ništa to znači da ja i meni slični možemo odmah da "nastavimo" po novom planu

Share on FacebookShare on TwitterShare on TumblrShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.09.2007. 10:33:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Smer: IS
Nisam nasao link na sajtu Politike, ni Bete, ali me nije mrzelo da prekucam:
Politika, 05.09.2007. je napisao:
Studije po starom do 2011. godine

Konferencija univerziteta u Srbiji uputiće predlog Skupštini da se svim studentima koji uče po starim programima takav način studiranja omogući do 2011. godine, izjavio je juče rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević. "Zakonom o visokom obrazovanju predvidjeno je da studentima koji se nisu prepisali na novi sistem studiranje po starim programima bude omogućeno do 2007. godine, tražićemo da se to produži do 2011. godine", rekao je Kovačević.

On je dodao da je potrebno obaviti i "zakonsku intervenciju" kojom bi svima koji studiraju po programima u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i koji ove godine treba da upišu drugu godinu studija, ukoliko steknu uslov, bilo omogućeno da predju na budžetsko finansiranje. "Prema zakonu, svega 20 odsto studenaata koji steknu uslov za upis za upis druge godine moglo bi i da predje na budžet, tražićemo da to kao i do sada bude omogućeno svima", kazao je Kovačević.

Rektor univerziteta u Beogradu najavio je da će u četvrtak o navedenim predlozima razgovarati s ministrom prosvete Zoranom Lončarom i dodao da očekuje njegovu podršku.

Beta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.09.2007. 10:55:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.10.2005. 10:28:24
Evo ga neki link ka Vecernjim Novostima

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: ISPRAVKA
PostPoslato: 05.09.2007. 11:52:11 

Pridružio se: 11.10.2006. 19:59:32
Godina: I
Izvinjavam se na pogresnoj informaciji, prethodni post je bio neispravan. Zakon o Univerzitetu je ukinut i postavljen je Zakon o visokom obrazovanju.
Sada je komplikacija po nas dosta veca, jer je student prepusten samovolji fakulteta. Clan koji bi trebao da nas stiti je 86. Naime u clanu pise:

Student ima pravo:
2) na blagovremeno i tacno informisanje o svim pitanjima koja se
odnose na studije;
...
Student ima pravo na zalbu u skladu sa statutom visokoškolske
ustanove ukoliko visokoškolska ustanova prekrši neku od obaveza iz stava 2. ta. 1)-
3) ovog lana.

Malo parcence papira pre oko godinu dana sa obavestenjem o roku zavsetka nije adekvatno. Ja ga cak nisam ni video, nego sam cuo od drugih. Ali to ce verovatno kostati fakultet nekih penala, koje bi mi nadoknadili kroz skolarinu.

Zakon je surov jer kaze po clanu 123 da moramo zavrsiti najdalje za dve godine od zavrsetka redovnih studija. Mada ne govori koliko traju redovne studije. Zakon je dao fakultetima ogromnu samovolju (nezavisnost), tako da je sve na fakultetu da odluci.

Supljine u tekstu Zakona, kostace nas mnooogo i vremena i novca i ZDRAVLJA!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.09.2007. 12:55:31 

Pridružio se: 29.08.2006. 11:04:59
Godina: Dipl.
Citiraj:
Malo parcence papira pre oko godinu dana sa obavestenjem o roku zavsetka nije adekvatno. Ja ga cak nisam ni video, nego sam cuo od drugih. Ali to ce verovatno kostati fakultet nekih penala, koje bi mi nadoknadili kroz skolarinu.

Evo sta je bilo na sajtu FON-a pre godinu dana:

------------------------------------------------------------
Rokovi završetka
Studenti koji studiraju po starom nastavnom planu obavezni su da u skladu sa članom 123. Zakona o visokom obrazovanju završe studije u sledećem roku:

Upisana godina u školskoj 2005/06 godini Rok završetka
II godina - prvi put 30.09.2010. godine
II obnova 30.09.2009. godine
III godina - prvi put 30.09.2009. godine
III obnova 30.09.2008. godine
IV godina - prvi put 30.09.2008. godine
Apsolventi i studenti kojima je istekao apsolventski staž 30.09.2007. godine

Apsolventi koji su zainteresovani da pređu na novi nastavni plan treba u periodu od 25.09. do 10.10. da predaju u studentskoj službi popunjen prijavni list za prelazak. Oni će u školskoj 2007/2008 moći da slušaju nastavu i polažu ispite iz predmeta I, II i III godine novog nastavnog plana koje nisu do sada imali (vidi odluku o ekvivalenciji ispita). Za predmete IV godine novog nastavnog plana biće organizovana blok nastava.

Za prebacivanje na novi nastavni plan ovi studenti treba da uplate:

4500,00 pri predaji prijavnog lista,
za svaki predmet koji na osnovu odluke o ekvivalenciji treba da slučaju po 7000,00.
Uplata se vrši po dobijanju rešenja o priznavanju ispita u novom nastavnom planu.

---------------------------------------------------------------------------------------

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.09.2007. 16:27:56 

Pridružio se: 24.01.2005. 10:24:29
SJAJNO!!!!!!!!!!!! :(( :bljak: :((

Odusevljava me cinjenica da ce o nama odlucivati skupstina. Mojoj sreci nema kraja. Pa ima da razvuku to izglasavanje do 2011. Uzas Boziji. Ljudi moji, kako stvari stoje cekacemo mi 30. sep do ponoci da saznamo koja nam je sudbina. Nikad vise mladih ljudi nece gledati prenose skupstine. :D Pri tome racunam samo nas FONase jer jedino mi smo u procepu.

Zvala sam fax i kazu da pozovem pocetkom sledece nedelje i da ce imati tada odluku kada ko mora da zavrsi. Tel. je 3950 808. Javio mi se jedan jako ljubazan cika ali nije zeleo nikakve prognoze da daje. Sada i vi svi imate tel pa se zanimajte!!!!!!!!! Malo smaranja i pritiska nece odmoci. :cool:
Pozdrav svima i drzim nam palceve!!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.09.2007. 17:11:17 

Pridružio se: 01.04.2007. 21:44:12
Godina: I
Ja mislim da je ono gore ipak dobra vest. Bez obzira sto ce to skupstina da otegne u nedogled, ipak fakultet mora da ceka odluku skupstine. A dok se ceka odluka mi cemo da dajemo ispite.
Nisu valjda monstrumi da postupe drugacije! :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Tuzba
PostPoslato: 06.09.2007. 11:29:08 

Pridružio se: 07.11.2001. 14:18:47
Ja sam za da tuzim FON... Ulazem 200e kao pocetni kapital za advokata. i nalazim nam jednog od najjacih advokata u bg-u jeftino, koji ce da nam garantuje presudu u nasu korist i to:
a) na osnovu tadasnjeg Zakona o Univerzitetu po kom smo upisali fakultet i clana koji kaze da imamo pravo da po istom i da zavrsimo u dodatnu nadoknadu, ukoliko probijemo rok
b) na osnovu clana novog Zakona o visokom obrazovanju, i clana o nasem ne blagovremenom i nepreciznom informisanju.

Ako je neko "za" da se prikljuci tuzbi i ima da ulozi oko 50e, ukoliko zatreba, neka se ovde javi! Naravno tuzba otpocinje istog trena o bilo kakvoj negativnoj odluci po nas. Ja cu ih sigurno tuziti, sa Vama ili bez Vas. Obozavam da tuzim ljude i institucije, i ovo bi mi bila 4 tuzba, od kojih sam 2 dobio, a dva spora jos vodim. To je simpaticno meni, kao ulaganje u berzu. Za sada sam u plusu

Javite se

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2007. 14:34:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.07.2005. 19:28:36
ja mislim ipak da treba da se smirimo svi i da cemo imati fore do 2011, a ukoliko ipak bude negativno po nas, ja sam rekla, nema sanse da prelazim sada na novi plan i program, a spremna sam i da se pridruzim forsejkenu u ovoj tuzbi vrlo rado.
imam i 50 jevreja :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2007. 14:46:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.03.2005. 19:43:36
Gospode boze,Forsaken jel se ti to zezas?!
:zbun:
Pogotovo me zbunjuje tvoja konstatacija da obozavas da tuzis ljude i institucije?!

Bolje da tih 200e ulozis u novi program.
A ne znam zasto panicite kad ce najvjerovatnije biti produzenje!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2007. 15:17:09 

Pridružio se: 05.05.2007. 12:21:59
Godina: III
Ljudi ajde sad malo zdravorazumski da razmislimo zajedno. Informacija koju je doneo Nenad Milanovic na studentski parlament koji je zasedao pre neki dan je da ce se rok produziti. To mu je kao rekao njegov ortak koji je predsednik parlamenta univerziteta. Druga stvar koju moram da naglasim je da FON NEMA NISTA SA OVIM. Na ostalim fakultetima, tj., vecini fakulteta, tek u junu saopstena ta informacija oko roka ali njih tesi to sto oni nemaju puno studenata koji planiraju da kampuju studirajuci. Ja se interesujem najvise zbog generacija koje su upisane 2000 i 2001. godine. Ministar prosvete neki Loncar uopste ne radi svoj posao i ne prima nikoga ko zeli da razgovara na tu temu. Jedina opcija je da se organizuju masovne demonstracije svih fakulteta. KADA KAZEM MASOVNE NE MISLIM DA TO BUDE KAO ONO OKUPLJANJE ISPRED FONA KAD JE UMESTO VAS 300 DOSLO PEDESETAK. To pokazuje i vasu neodgovornost. Nego, ajde da zajednickim snagama kontaktiramo sve fakultete i da se okupimo na trgu pa da vidimo sta cemo. Da se okupe novinari i da silom pokusamo da resimo taj problem. TO JE JEDINO RESENJE!!!! Moj telefon je 0641711499 i ko je zainteresovan da se pokrene tako nesto nek me okrene i da se organizujemo. POZZ

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2007. 17:02:48 

Ljudi od tih demonstracija skoro da nikada nema nista. Evo sta ja zelim i mogu da uradim:

Da ukoliko ovo prodje tako, kao da ne postojimo, da napravimo grupu od 30-50 ljudi sa solidnim Fondom, koji su spremni da tuze FON i(ili) Univerzitet, da napravim medijsku pricu da se traze advokati ili advokatske komore koji se solidarisu sa ovim ostecenim studentima i spremni su da podrze njihovu borbu, da upitamo da li je nekom stalo da ovi studenti, koji su pretezno jos studenti, jer su zaposleni na odlicnim pozicijama i poslovima, napuste ovu j*** zemlju i zavrse fakultete kao doktori, tamo gde ce ih ljubiti i vrednovati? i bla bla, da se to sve naduvati po PREP sistemu...

i to u: 24h, blicu, politici, vecer.novostima, kuriru, tabloidu, glasu, tv metropolis - jut.program, tv kosava, tv rts1-beogradska hronika, tv b92-emisija, vesti, tv pink - nacionalni dnevnik, Studio B - emisija Ivone, Radio 3, Studio B, B92, FM

Ja obecavam medijsku hajku, advokate i nadam se velikoj sansi u presudi, ako tada oni budu spremni da se u istu upuste, sa sadasnjim PR-om, tesko :)

Ko hoce neka mi posalje broj na PP i sta misli o tome.

p.s. ovo je samo odbrana od nepravde, nije nikakva odmazda, niti cemo je pokretati, ukoliko nas ne napadnu. Od protesta i peticija nema nista, pa nije ovo Francuska, ili Nemacka. Protesti sluze samo zbog medija, a medije imamo i bez toga, ako ste spremni na konkretne mere. Trazicemo kao sponzore i strane Advokatske Komore, kao kontrolore procesa, mozda i PR kuce kao pratioce spora, zavisno od interesovanja

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2007. 17:26:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.12.2001. 17:03:40
Ok, da vidimo sta ce biti, ako nas ispale imaces mju podrsku ali otom potom. Ne moramo odmah da primenjujemo hard core mere. Samo jos malo strpljenja koje doduse polako curi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2007. 18:50:14 

Tacno, treba jos malo strpljenja, ali jos malo.

Zamolio bih studente koje se tice ova tema da se malo aktivnije ukljuce u ovu temu kroz diskusiju kako bi se sto bolje pripremili za eventualne mere.

Ako bude kakvog protesta on mora biti dobro i unapred pripremljen.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2007. 20:08:51 

Naravno da nije sada vreme, ali... ukoliko ste za moj predlog "gore"

Javite se sada na PP da bi bili spremni na brze mere u slucaju Fakultetske bahatosti

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 08:41:32 

Pridružio se: 29.05.2002. 12:10:20
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=12613

Citiraj:
Odluka da svi studenti koji studiraju po bolonjskom programu mogu da upišu drugu godinu studija i pređu na budžetsko finansiranje ukoliko daju uslov, stupiće na snagu bez menjanja zakona i izjašnjavanja parlamenta, izjavio je Rektor univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Skupština ne bi imala vremena da do oktobra, kada počinje upis u drugu godinu, izglasa promenu zakona, pa je u dogovoru sa ministrom prosvete danas pronašli pravnu mogućnost da ovakva odluka može da se primenjuje i bez skupštinske procedure.

Izgleda da od promene zakona nema nista. :udri: :udri: :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 08:43:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.04.2007. 17:08:26
Mi smo kao bivsi otporasi za sve mere, i raspolazemo svim metodama i tehnikama pritiska i prisile...
Samo sto ja necu iznositi plan javno, da ne bi znali sta ih ceka, uhvaticemo ih na spavanju... :evil:

Ma ja samo cekam da kazu, idete na novi program pa da krene ludnica... :taz:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 10:14:43 

Pridružio se: 25.05.2007. 11:25:35
Neko je rekao da ce se u cetvrtak nesto znati.
Od ponedeljka do srede, od cetvrtka do nedelje i tako vec mesecima. U stvari, ne rade nista.
A, mi nek' crknemo?!
:(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 12:07:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.03.2005. 19:43:36
Pa ako od promjene zakona nema nista,to bi trebalo da znaci da ce fakultet donijeti neku odluku valjda.
Za nadati se da ce tako biti.
:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 12:49:51 

Pridružio se: 10.10.2006. 16:14:16
Slazem se sa Gargamelom, mislim da ova izjava iz Blica znaci da ce sa odlukom o prolaznosti prva-druga godina u paketu biti doneta odluka o produzenju studiranja do 2011 tj. da ako Skupstina ne donese izmene zakona po te dve tacke onda ce Ministarstvo prosvete da pravno uredi i jedno i drugo pitanje naravno u smislu ako odobri prvo odobrice i drugo. Inace polako raste pritisak jer pored te izjave za Blic stoji i na sajtu studentski svet informacija o ove dve stvari ZAJEDNO (http://www.studentskisvet.com/pages/ves ... 1-oktobra/).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 13:41:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.07.2005. 19:28:36
Citiraj:
Скупштина Србије се о предложеним изменама Закона о високом образовању мора изјаснити најкасније до 1. октобра, како би студенти на време знали свој статус, изјавила је проректор за наставу Универзитета у Београду Неда Бокан.

evo ga jedan paradoks... %#*&$&*%@&*#%^

u minut do 12 ce da nam kazu na cemu smo, a onda cemo nedajboze morati svi da trcimo na saltere podnosimo molbe da predjemo na novi plan i program i imacemo 2h fore da sve platimo...
f**k!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 14:33:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.05.2007. 10:51:44
Trebalo bi da se preda ukoriceni diplomski rad do 15.septembra da bi odbrana mogla da bude do 30.sept. To sam ja danas saznala.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 15:08:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.11.2004. 16:44:53
Ja opet mislim da panicite..bitno je da se stigne da se prijavi odbrana do 30-og..nece vas vracati na novi plan zbog nekakve administracije od par dana..a bar to mozemo da izdejstvujemo ako uprava krene puno da s***.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 15:12:35 

Citiraj:
Trebalo bi da se preda ukoriceni diplomski rad do 15.septembra da bi odbrana mogla da bude do 30.sept. To sam ja danas saznala.

Gde si to saznala? Malo opsirnije!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2007. 15:24:22 

Pridružio se: 25.03.2002. 15:22:48
Mislim da to sve zavisi od profesora do profesora, u dogovoru sa profesorom se sve organizuje.
Ima nekih koji nece biti na fakultetu posle odredjenih datuma pa ljudi koji zele da diplomiraju moraju da zavrse to do tad, ostali kako se dogovore.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 575 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Sledeća