FONForumBETA

FFBETA - beta forum studenata FON-a -
Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2004. 00:16:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.04.2004. 23:40:43
Godina: Apsolvent
Smer: IS
[color=#000000]Browser: u winxp IE (glupa navika), u linuxu Mozilla
Email: The Bat (retko), uglavnom webmail (za mene najbolja preventiva protiv attachmenta)
Firewall: Kerio od pamtiveka za win, u linuxu KMyFirewall
Spyware: Adware i Spybot (za linux vam ovo za sada ne treba

Share on FacebookShare on TwitterShare on TumblrShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2004. 10:54:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Godina: Padobranac
Bender, imas nekoliko tema o linuxu u ovom delu foruma (jedna je trenutno aktuelna) pa, ako te interesuje, mozes da pomognes novopecenim korisnicima, ili da diskutujes sa naprednijim userima.

Inace, vezano za sigurnost,
Tiny Personal Firewall prilicno dobro obavlja posao (nije prosao 4 testa), dok je najrasprostranjeniji ZoneAlarm podbacio (cak i ako se podesi na high setovanja). Moracu da isprobam novi Outpost.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2004. 13:41:26 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Godina: IV
Smer: UK
Do skoro sam koristio outpost neku malo stariju verziju i mnogo mi se svideo. Sad sam instalirao ovu najnoviju 2.5 pa ne primcujem neke promene obe verzije su mi radile sasvim solidno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2004. 23:49:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Godina: Padobranac
Jel si probao one testove. Kako je prosao Outpost?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2004. 23:50:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
Godina: Dipl.
freeman je napisao:
Jel si probao one testove. Kako je prosao Outpost?

Ogi je napisao:
izasao je novi outpost 2.5 koji uspesno blokira sve test programe sa onog sajta

ako si na to mislio... :namig:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.10.2004. 18:56:47 

Pridružio se: 22.10.2004. 10:48:59
Moma je napisao:
ево, ја још мало па скроз наскорз прелазим на линукс што се "канцеларисјког рада" и интернета тиче

прозоре ћу користити за неке игрице, за М$ програме на које имам лиценцу коју не плаћам ја :) и програме за које нисам нашао одговарајуће замене за линукс

browser: Opera, IE (Gmail), ускорo FireFox
АВ: AVF FE
ватрени зид: Outpost Personal Firewall Free (мени ради пос'о)
adaware понекад

A za koje to programe nisi nasao zamenu u posix okruzenju?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.10.2004. 19:13:42 

zAkiLi je napisao:
Pa jeste, teorijski je tako. User sa obicnim privilegijama nema dozvole za pokretanje virusa koji ce ugroziti sistem, u najgorem slucaju moze da obrise svoje dokumente i to je to.
Medjutim ako su na sistemu pokrenuti ranjivi servisi ili kernel, teorijski je moguce da virus iskoristi te propuste i dobije root privilegije a samim tim i mogucnost da unisti sistem. Ali sve ovo je u praksi jako tesko izvodljivo.
Postoji svega nekoliko virusa za linux (cini mi se <10) .. neko ce to pravdati time sto je linux manje zastupljen na desktop trzistu, neko time sto autore mrzi/ne znaju da pisu takve viruse, ali je to u svakom slucaju trenutno cinjenicno stanje.

Heh ...
elem
"virusa" za linux ima podosta, ako cete linux da zovete unixom ali ja ne bih. I to jos malo pa ce ih biti vise nego za windoz. A da ne pominjem sto ih i unix TM os-ovi imaju ... samo na primer neki ... solaris, sco, aix i sl. Za one sa jeftinijim ulaznicama exploit mu dodje kao virus. Jedina poenta je, sto je korisnika unix i alike os-ova manje od nekoliko procenata i samim time nema neke poente napadati to trziste virusima.

Bender je napisao:
Browser: u winxp IE (glupa navika), u linuxu Mozilla
Email: The Bat (retko), uglavnom webmail (za mene najbolja preventiva protiv attachmenta)
Firewall: Kerio od pamtiveka za win, u linuxu KMyFirewall
Spyware: Adware i Spybot (za linux vam ovo za sada ne treba )

Generalno linux JESTE sigurniji sistem zato što je njegov razvoj od pamtiveka uvek i išao u tom smeru dok je razvoj Windowsa uvek više bio okrenut ka multimediji (što ne znači da i jedan i drugi ne mogu da budu dobri za obe stvari ali se zna u čemu su najbolji). U linuxu kad se i otkrije neka greška ili potencijalna opasnost, to niko ne sakriva do pojave zakrpa pa onda kaže skinite zakrpu da vam se to nebi desilo (kao win), već se istog momenta svi alarmiraju i pronalaze rešenja za otklanjanje problema (dovoljno je da se prijavite na neku od linux security mailing lista pa ćete shvatiti o čemu pričam)

tako se postaje linux guru

KMyFirewall? koji mu to dodje fw ? neki komercialni ? ili je to kde frontend za iptables?

Generalno linux JESTE sigurniji sistem -->>
I ressent that !!! Samim tim sto ne umes da nabrojis dovoljno operativnih sistema za prste jedne sake. I cisto da navedem jos koji razlog ... najshuplji sistem trenutno posle win-a, a mozda ga je i pretekao nisam gledao statistiku skoro.

Nego jel mu ti onda dodjes linux guru?

A sto se tice vas firewall ovisnika ... sto se tice windowsa sve sto je potrebno je da u xp firewall-u ili na ruteru zatvorite 137,138,139,445 i jos par portova koje mozete videti sa netstat -an na vasoj dragoj masini. Na ovaj nacin je xp na javnoj ip adresi bez ijednog servicepack-a radio 20 i nesto dana bez reseta cega imam i screenshot, a i jos uvek doticna instalacija radi iako je instalirana pre jedno 2 godine!

A ako nekoga zanima zasto je linux postao losh operativni sistem neka otvori temu ...

Edited By mohican on 1098469094

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.10.2004. 20:36:54 
Korisnikov avatar

[color=#000000]http://kmyfirewall.sourceforge.net evo ti url ako te baš zanima, mada ne verujem

Kakve veze ova tema ima sa nabrajanjem operativnih sistema?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2004. 13:50:36 

Bender je napisao:
[color=#000000]http://kmyfirewall.sourceforge.net evo ti url ako te baš zanima, mada ne verujem

Kakve veze ova tema ima sa nabrajanjem operativnih sistema?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2004. 14:30:51 
Korisnikov avatar

Opet ti o nabrajanju OS... da se kladimo da google zna više da ih nabroji od mene i tebe zajedno pa sve to puta 39,485674 (morao sam na 6 decimala zbog numeričke :namig: )

E sad... pukih programera... hoćeš da kažeš da jedan Debina danas razvija i održava 10.000 tupaka a da se u isto vreme on koristi na ko zna koliko računara (servera) u svetu?! to mi nešto ne pije vodu... kao što mi nepije ni vodu to konstantno pljuvanje M$.... aj mi reci koji to programer za dovoljno ke$a ne bi prešao u koju god hoćeš firmu?! A šta Bill Gates je glup pa ne zna ko valja? On je izgleda jedini pametan kad je od 10.000.000 koliko je vredeo Microsoft kad ga je on preuzeo danas kompanija koja vredi 500.000.000.000 $ (da milijardi)... prema tome ta priča o rupama u windowsu sigurno stoji ali je očigledno da nekome tako i odgovara (sigurno nije stvar neznanja), nego mi jedino pada na pamet ona priča o namernim greškama kako bi korisnik pozvao dobre ljude iz supporta i dodatno punio kasu firme... zar na toj osnovi ne živi i većina linux distroa?
Za open source filozofiju se delimično slažem sa tobom... mislim niko nije lud da nešto daje džabe ako može dobro da proda, pa kad već ne može da proda onda je kao dobra duša... i to sve nam dolazi iz sveta kapitalizma...

Sa BSD se nisam bavio, znam da je modifikacija UNIXa razvijena od strane Berkli univerziteta, i da ima drugačiji kernel u odnosu na linux ali koliko sam primetio ti sistemi i dalje koriste gomilu programa koji postoje za Linux... u čemu je onda glavna razlika između njih osim u kernelu?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2004. 14:43:53 

Kao prvo svaka firma koja drzi do sebe ne fura linux vec neki komercialni unix tipa solaris, sco, hpux i slicno dok linux furaju entuzijasti i zaludjenici. Ja licno nikad u zivotu ne bih poverio svoje pare nekoj banci da znam da oni furaju linux ciji kernel pise neki klinac iz tunguzije koji je procitao par how-to-ova. A iz relativno pouzdanih izvora znam da preko bare uglavnom ako se govori o ozbiljnom sistemu govori se o solarisu na sparc-u.

A sto se tice rupa u windowsu .. ja bas nisam zastupljenik tih teorija zavere jer isto tako ne mislim da je bilo ko bezgresan a poenta je da windows koristi 98% korisnika kompjutera i samim tim se vise virusa pisu za doticni. Mozes da mi verujes a i ne moras ali kad bi linux bio na 98% desktopa u svetu ista bi situacija bila samo bi imao hiljade virusa za linux a ne windows.

A razlika u kernelu je ta sto on barata sa memorijom i fajl sistemom i registrima i u velikoj meri od njega zavisi dal se neki tamo proftpd moze overflowovati.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2004. 17:00:29 
Korisnikov avatar

[color=#000000]Linux: Ati, Amazon, Amd, Coca-cola, Samsung, Sony, Google (+ neke unknown)
Windows: Microsoft, Nvidia, Citybank, Intel, ebay, LG
Solaris: Adobe, AT&T, Cisco, Quark, Oracle i Siemens (4 solaris +3 linux)
AIX: IBM
MacOS: Apple (5 mac i 2 linux servera)
NetApp: Nokia, Motorola
BSD: Yahoo

Evo ti kratak pregled, onako na brzinu šta sam pronašao koje kompanije drže koje servere OnLine.
Dakle po tebi linux kernel pišu balavci iz tunguzije (među kojima je i Linus Torvalds,

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2004. 00:59:10 

Heh ... da netcraft.com je fin sajt ali nije u potpunosti tacan. Problem je sto su to web serveri koji su u velikom broju slucajeva iznajmljeni ili houseovani, a plus na sve to uopste ne mislim da su odredjeni ljudi koji odrzavaju to potpuno zdravi u mozgu (setimo se price o gpl/gnu frikovima). Vratimo se sad na to da su to web serveri cija je jedina funkcija da furaju web server sa odredjenim brojem poseta. Verovatno ne znas sta doticne firme furaju na svojim db serverima koji imaju terabajte podataka, ali ja znam posto takvu bazu nas voljeni linux ne bi mogao da izgura sta god ti razni fanatici govorili. A sto se tice torvalds-a on covek zivi od publiciteta koji je dobio tako sto ga je pre 15ak godina usralo nikad vise da njegov govnavi os bude izabran za platformu za gnu alatke. Slicna prica kao i sa mac-om i ms-om, mac je nastao pre ms-a i imao je svoj os pre ms-a i bio je bolji od tadasnjeg ms-ovog dosa ali ms je pokrao mac-a i udruzio se sa ibm-om i ####ga. Isto je i ovde linus je napravio malo govno od os-a na koji su posle svi dodavali svasta a neki i krali delove koda sa npr bsd-a i onda su tu usli ibm i kompanija i za nekoliko godina imacemo linux 2006 XP. Niko nije rekao da bsd pisu genijalci ali u svakom slucaju pametniji ljudi. Sto se tice software-a on uopste nije bio tema ove rasprave posto pricamo o operativnom sistemu i njegovoj sigurnosti i mislim da je propust gde ja uradim sledece, ln -s /etc/shadow /tmp/1 ; ln -s /tmp/1 /tmp/2 i tako jedno 1000 puta i zatim cat /tmp/1001, i dobijem sve sifre na sitemu vrhunac necije gluposti. A da ne pominjem da je gcc jedan od najgovnavijih kompajlera koji se trenutno koriste u svetu ali gnu je gnu i vidim da ti sve ovo malo grebe po srcu ali sta da ti radim sutra ce se pojaviti novi klinci koji ce se loziti na tunix os a mrzece vas zagrizene linuxovce. Izgleda da je to ono u coveku sto ga tera da pripada nekom taboru npr partizan vs zvezda, ustase vs cetnika i sl mada sam to uvek smatrao odlikom neinteligentnih ljudi. Kompjuter treba da sluzi coveku a ne covek kompjuteru!

Sto se tice solarisa, imao sam prilike da ga koristim i na intelu i na sparc-u i mislim da je fantastican operativni sistem, ali nije jednostavan mada je moje misljenje da kompjuteri ni ne treba da budu jednostavni niti za svakoga. Mozda se vecina vas nece sloziti sa mnom ali ja sam za to da za koriscenje kompa treba da postoji obuka, a instalaciju i podesavanje treba da rade samo profesionalci. Uostalom ako je mikrosoft mogao da profura dos i ako su klinci mogli da nauce da rade u promtu i da budze himem i slicne gluposti za igrice onda i ljudi koji zele da koriste komp danas mogu da procitaju dokumentaciju ili prodju kurs! Mislim za voznju koju moze da nauci maloumni vozac kamiona ima obuka, zasto ne bi postojala obuka i za kompjuter.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2004. 12:19:02 
Korisnikov avatar

Kao što i ti danas pripadaš jednom taboru... ipak je stvar subjektivna.

Onoliko koliko sam do sada čitao, imam i dalje zaključak da je Linux trenutno najbolji unixoliki desktop OS, ima najbolju podršku za jeftin hardver kakvog je u našim uslovima najviše i najlakši je za prilagođavanje windows korisnika na ceo koncept van M$. Ako se radi o web/ftp serveru trebalo bi izabrati BSD. Solaris je najbolje rešenje za ljude koji imaju da puknu >3000$ dolara za Sun hardver koji mora da bude kvalitetan i specifičan ali će takav server da radi sve dok ga EPS ne uguši (go go UPS). Sve u svemu ljudima koji su početnici u unix(olikom) svetu i dalje za početak preporučujem linux, a vala i mene si naterao da ovih dana pojurim neki BSD, pa ću napisati svoje mišljenje i o njemu. Open mind sam i ja za sve, ako se nađe nešto bolje zašto da ne. Pa i u svetu hardvera je ASUS nekada važio za kvalitet a danas spada u nižu srednju klasu. Vremena se menjaju...

A što se tiče kurseva, nešto ne verujem da bi to moglo da se realizuje na pravi način kod nas a da ne košta xyz ko zna čega. I dalje sam pobornik one priče o manovima, forumima, news grupama i ostalim resursima na netu preko kojih je na najbrži način moguće rešiti bilo kakve nedoumice.

P.S. za BSD preporučuješ Free, Open ili Net?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2004. 22:18:29 

Pa ne bih sebe svrstao ni u jedan tabor posto na desktopu koristim windows uglavnom, za rutere bi ciska ako moze al ako ne onda neki free unixoid (linux, open/net/free bsd pa preko zebra), za fw ako ne moze npr pix onda openbsd, za server ako moze sun ili neki ekvivalent na trzistu super, ako ne moze onda freebsd kao free (u smislu $) varijanta.

Tako da ja mozda spadam u tabor ljudi koji ne zeli da zbog nekih ideoloskih veza izpasta nego koristim ono sto je najbolje za odredjenu vrstu posla!

Sto se tice toga da je linux najbolji unixoliki desktop os, ja mislim da je windows sa cygwinom mnogo bolji POSIX desktop! A i mislim da poenta teme nije bila koji je naj unixoliki desk os vec bezbednost koju linux nema zbog cega sam se i ukljucio u diskusiju.

PS: najjeftiniji novi sun server hardware je preko 12k $ ali sta ces, ja sam moju 486-icu platio 5k DEM (voleo bih da su moji roditelji bili pametniji kad su mi uzimali 286 pa umesto toga da su mi uzeli mac-a). Meni se ovo doba kompjutera jeftinijih od kasetofona nimalo ne svidja i bash zbog toga imamo losh hw i jos losiji sw.

Edited By mohican on 1098652786

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2004. 08:41:57 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
Godina: Dipl.
mohican je napisao:
Pa ne bih sebe svrstao ni u jedan tabor posto na desktopu koristim windows uglavnom....

Nisam bio na FF-u nekoliko dana i tek sad sam video kakva se rasprava ovde vodi.
mohican: od kada koristis win kao desk platformu?secam se perioda kada si i ti bio jedan od "zagrizenih", ili kako nas vec nazivas, i kada si mi rezao rock linux
Ne znam odakle da pocnem kada sam upao u sred srede..

Delimicno se slazem sa mohicanom sto se tice sigurnosti linuxa i propagiranja unix-a. Ali ajde..sacekacemo jos malo da hurd bude stabilan, pa cemo onda "voziti" u potpunosti GNU operativni sistem ;)

Inace, da ne ulazim u dalju raspravu sta valja, a sta ne, navescu razlog zbog kojeg sam poceo da koristim i koristim gnu/linux. U periodu kada je 98-ica bila dominantan OS, linux je bila jedina meni tada poznata alternativa. Bio sam odusevljem mogucnoscu da naucim kako "stvari" funkcionisu koristeci jedan besplatan os otvorenog koda.
Ista stvar je i danas. Svidja mi se visok stepen izmenljivosti, mogucnost izbora, a da ne govorim o navici.

To sto su se "veliki igraci" ukljucili u razvoj linuxa mislim da moze samo da pomogne. Nadam se da ce u skorije vreme sesti i usaglasiti standarde, koji su po meni jedino sto fali.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2004. 11:57:49 

Bok stari :) Pa poceo sam da koristim win za desktop onda kada sam skontao da nemam tolko slobodnog vremena za podesavanje raznih egzotika tipa hibernate, a da mi windows radi sve sto treba + mogu da igram igrice. Doduse jos uvek imam skro podeseni fbsd paralelno sa winom na desktopu al redje idem u njega.

Pa poenta i jeste u tome. '98 kad si ti poceo da koristis linux (ja sam nesto ranije al nema veze) postojao je sijaset drugih odlicnih operativnih sistema ali je linux imao srece ili to mozda nije sreca? nalik mikrosoftu?

I dzaba usaglasavanje standarda kad je po meni jedini linux koji bi ja koristio rock linux na primer a on je pomalo nalik bsd-u. Oni kad usaglase standarde to ce biti nesto nalik rh-u,fedori,suse-u sto mene apsolutno ne zanima, a i onda ce ostati problem lose napisanog koda, nedokumentovanosti, nedostatka supporta i sl. A kad se sve to izcisti imaces windows#2 samo sto nece biti mswin nego susewinxp ...

A sto se tice hurda. Lose si me razumeo ja sam se generalno razocarao u opensource zbog razloga navedenih gore al opet imam neke favorite koji kolko tolko nemaju navedene mane. A sam hurd nece jos 10 godina biti debagovan, a do trenutka kada bude spreman za siru javnost cu ja verovatno imati unuke, a i onda ce biti nestabilan i busan ko swiss chiz.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2