FONForumBETA

FFBETA - beta forum studenata FON-a -
Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2004. 13:55:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Godina: Dipl.
Smer: IS
Smucio mi se. S vremena na vreme kompjuter pocinje da mi riknjava zbog ovoga. Evo sinoc sam instalirala nov drajver za graficku karticu i acpi je opet poceo da me zeza.

Ima li neko iskustva sa ovime? Znam da bi najbolje bilo da flashujem bios, ali to je malo teze posto ne nalazim nigde moju plocu na netu... :(

Moze li nekako da se "iskljuci" ovaj acpi? Ne mogu normalno da radim na kompjuteru. Vec dva sata ga samo restartujem... :(

Share on FacebookShare on TwitterShare on TumblrShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2004. 16:54:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
Opiši malo simptome.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2004. 17:06:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Zablokira mi ceo sistem i kasnije kad ga restartujem vidim u Event Viewer-u greske.

recimo:
Event Type: Error
Event Source: ACPI
Event Category: None
Event ID: 4
Date: 6/8/2004
Time: 2:40:49 PM
User: N/A
Computer: GERTRUDA
Description:
AMLI: ACPI BIOS is attempting to read from an illegal IO port address (0x71), which lies in the 0x70 - 0x71 protected address range. This could lead to system instability. Please contact your system vendor for technical assistance.

For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.
Data:
0000: 00 00 00 00 04 00 52 00 ......R.
0008: 00 00 00 00 04 00 05 c0 .......À
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0018: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
0020: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2004. 18:56:09 
Korisnikov avatar

Slika
Citiraj:
CAUSE:

This behavior can occur if your computer's basic input/output system (BIOS) attempts to write to a port in AML [Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) Machine Language]. This attempt causes Microsoft Windows XP to prevent any access to that port. This feature has been designed to improve the stability of your computer's operating system.

Ima dosta toga na Microsoftovoj strani, a na ovoj imaš i neku update za ACPI.

Sa prve strane video sam da ta memorijske lokacija (0x70) je vezana za CMOS tj. neposredan sadržaj BIOS čipa.

Da nisi nešto čačkala oko Power Managementa. Ovo mi smrdi na to. Probaj da isključiš sve Power šeme (Control Panel -> Power options, sve poisključuj ili setuj na never). Any better?

Ajd' reci još i model matične ploče da probam da pronađem bios.

Edited By Pirossi on 1086717956

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2004. 20:04:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Hehe... ne nisam cackala nista oko Power Managementa ali sam nakon problema prvo otisla tamo i poiskljucivala sve i setovala na *never* i onda jeste bilo sve bolje. Ali Power Management mi je tako bio podesen mesecima i nije bilo problema (samo povremeno) ali ovo je danas bas zaglavilo. Verovatno zbog tog drajvera koji sam sinoc instalirala. Na slici se uostalom vidi da sve ide preko acpi-ja.

Ta memorijska lokacija koju si naveo iz mog prethodnog copy-paste-a je samo jedna od nekoliko, evo mogu i druge da ti pastujem. Ja ne znam kako se proverava za sta je vezana koja mem. lokacija.

Evo ovako se javljaju, tim redom...
---------------------------------
AMLI: ACPI BIOS is attempting to write to an illegal IO port address (0xcf8), which lies in the 0xcf8 - 0xcff protected address range. This could lead to system instability. Please contact your system vendor for technical assistance.
AMLI: ACPI BIOS is attempting to read from an illegal IO port address (0xcfc), which lies in the 0xcf8 - 0xcff protected address range. This could lead to system instability. Please contact your system vendor for technical assistance.
AMLI: ACPI BIOS is attempting to write to an illegal IO port address (0x70), which lies in the 0x70 - 0x71 protected address range. This could lead to system instability. Please contact your system vendor for technical assistance.
AMLI: ACPI BIOS is attempting to read from an illegal IO port address (0x71), which lies in the 0x70 - 0x71 protected address range. This could lead to system instability. Please contact your system vendor for technical assistance.
---------------------------------

Kao sto vidis ima pokusaja i citanja sa i pisanja na te mem. lokacije.

Pogledacu ove sajtove malo, ima dosta toga tu...

A sto se tice ploce: Chaintech CT-6AIV5/L (Socket 370)
(ja sam kopala na internetu i nema, imam i cd na kom i readme-ju navodno stoji da imam flash za bios na njemu ali ga nema)
A bios je koliko vidim flash-ovan 29. januara 2001. godine.

E... i hvala ti puno sto mi pomazes oko ovoga :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2004. 20:35:47 
Korisnikov avatar

Nema frke, i ti si meni pomogla oko Gramatike.

E sad flashovanje BIOSa je operacija kod koje tačno treba da znaš šta radiš :namig:

Na adresi http://www.bios-drivers.com/companies/203.htm imaju BIOS update-ovi za gotovo sve CT ploče. Piše 6AIV5 M10X, tako da ono /L mora da je iy neke minorne revizije hardvera. I guess, naravno.

Na tebi je daodlučiš, ali da ponovim Osnovni zakon hardvera: "Ako radi, ne diraj ga." :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2004. 22:03:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Hm. Vec sam gledala taj sajt. Gledala sam i na Chaintechovom sajtu. Nekako se ne usudjujem da se zezam sa biosom ako nisam sigurna da je driver za njega bas.
Uostalom gledala sam karakteristike tih ploca i uporedjivala sa mojom, bogami ima razlike... Mislim da necu da rizikujem.... :namig:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2004. 22:26:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
Ja cesto (hm cim izadje novi) flashujem BIOS, i jednom sam slucajno (valjda sam bio umoran) skinuo pogresan (za ABIT NF7-S rev 1 umesto za rev 2.0) i on me prilikom pocetka flashovanja upozorio da se verzije ne poklapaju, i ponudio da odustanem... (tako da rizik nije bas veliki) *mada nekad nece da upozori*
A novi BIOS obicno ispravlja bagove sa ACPIjem, RAID-om i eventualno daje podrsku za brze (i novije) procesore... Tako da bi se ACPI verovatno smirio posle jednog uspesnog flasha! :)
Sad cu i ja probati da iscackam nesto za tog Chaintecha...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2004. 00:59:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Ma znam da bi se smirio. Procitala sam ono objasnjenje, ukratko, po njemu je XP promenio nacin koriscenja ACPI-ja i zbog toga se javljaju greske. A kad se flashuje BIOS onda se on u stvari prilagodi novijem OS-u. Sasvim logicno. Inace, pre nisam imala problema sa ovime, tek od kad sam instalirala xp. Odmah je poceo da prijavljuje taj isti error ali prestao je. I mrzelo me nesto tad da ceprkam, ali posta sam danas radila nesto bitno za faks i posto sam stalno radila iz pocetka smucilo mi se...

Evo, vec satima je miran :cool: uplasio se da cu da ga flashujem :namig:

Ajd ako isceprkas nesto ti javi... a ja cu isto da vidim... thx!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2004. 09:55:03 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Ma, predji na W2K3, pa ako bude problema javi, da ne prelazim ja :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2004. 12:50:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Momo, koje ti to napredne mrezne tehnologije koristis kada ti je potreban win2k3?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2004. 14:05:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Momo ovaj problem je simptomatican pocevsi od XP-a... tako da to sigurno ne bi pomoglo.

Znam kako moze da se prevazidje ovaj problem, samo ne znam kako bi onda sve radilo. Elem, ACPI moze da se iskljuci iz BIOS-a ali to je potrebno uraditi PRE instalacije Windows-a inace Windows nece hteti da se pokrene. Dakle, ako se instalira kad je ukljucen ACPI on kasnije zavisi od njega i ne moze se iskljuciti, a ako se instalira kad je iskljucen ACPI on se instalira tako da ne zna da on postoji i sljaka bez njega. Takodje, bilo koji upgrade ili repair ne mogu da pomognu ako se iskljuci ACPI, mora da bude instalacije od nule.

U prevodu ili da flashujem bios ili da iskljucim ACPI i sve ponovo instaliram... Mislim da cu za sad nastaviti da radim bez Power Managementa i da se nadam da me nece dalje zezati..

Edited By Jale on 1086786674

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2004. 23:16:47 
Korisnikov avatar

Jale, pogledaj ovaj članak How Windows XP Determines ACPI Compatibility. Ne može da škodi :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2004. 23:55:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Thx. pogledacu kasnije....... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2004. 12:08:10 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Cekaj, cekaj, kada iskuljucis ACPI u BIOS-u, OS se ne dize? Znaci da je problem i u samoj isntalaciji OS-a. Brdo puta sam to radio i sve nastavlja da radi korektno.

Sto se ploce tice, predpostavka je da je ovo /L neka oznaka za dodatnu opremu (kao sto kolega vec rece) ili ne tako retko skracenica od LIGHT ili LAN (imas li integrisanu mreznu kartu tj. ne integrisanu, vec u ACR slotu?:)). Ne razumem se mnogo u Chaintech ploce, ali mozes da pogledas zvanicnu stranu osnovnog modela tvoje ploce i da proveris oznake chipova.
Zatim, mozes da pogledas stranu na kojoj se nalazi poslednji bios za DL. Koliko vidim, poslednja (i jedina dostupna za DL) je v.4.0 i nisu evidentirane nikakve promene od prethodne verzije sto moze vrlo lako da znaci da je to i jedina verzija ikada objavljena.
Proveri koja je verzija tvog trenutno aktuelnog biosa i od kog datuma je, pa pogledaj da li ima logike da je to taj bios.
Ne znam kako izgleda flasher za Chaintech ploce, ali vecina flashera koje sam ja koristio ti ponude da backupujes stari bios pre flashovanja sto moze da bude korisno, mada meni nikada nije zatrebalo. Mislim da sam u zivotu flashovao vise desetina biosa/firmware-a i problem sam imao samo na rom-ovima koji su bili totalno neispravni...

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2004. 13:15:59 
Korisnikov avatar

[color=#000000]Ma da je Pera otišao pravo u policiju i kupio Asus ploču svega ovo ne bi bilo :namig: Asus ima odličnu softversku podršku i za flashovanje BIOSa i za menjanje onih start-up slika.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2004. 17:58:39 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Mozda te je kupio pre nekog vremena (3-4 godine), a ti si onda zaljubio, pa nisi priemtio da je sponzor ostao bez kesha ;)
Nema vise Asus chime da kupi korisnike :(

Nedavno sam imao 2 komada A7V8X-X (da, da, -X....te najbolje idu :( ) iz istog magacina, iz iste transportne kutije sa razlicitima layoutom?!?! Ajde sto je na jednom bila metalna, a na drugom plasticna rucica za CPU, ali pomereni kondezatori i memorijski slotovi. Inace PCB iste velicine...krivo mi je sto ih nisam slikao jednu pored druge...jeste razlika minimalna, ali dovoljna da uocis golim okom. NE kapiram KAKO se to desilo!

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2004. 19:29:51 
Moderator
Korisnikov avatar

Pedja je napisao:
Cekaj, cekaj, kada iskuljucis ACPI u BIOS-u, OS se ne dize? Znaci da je problem i u samoj isntalaciji OS-a. Brdo puta sam to radio i sve nastavlja da radi korektno.

Od verzije Windowsa XP pa na dalje izmenjena je implementacija acpi-ja.. prvi linkovi od pirossija u ovoj temi govore o tome... baci pogled :namig:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2004. 19:31:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Pirossi je napisao:
[color=#000000]Ma da je Pera otišao pravo u policiju i kupio Asus ploču svega ovo ne bi bilo :namig: Asus ima odličnu softversku podršku i za flashovanje BIOSa i za menjanje onih start-up slika.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2004. 11:17:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.03.2004. 00:29:43
Jale je napisao:
Moze li nekako da se "iskljuci" ovaj acpi?

Може да се искључи, али само приликом инсталације система.
Ја сам га искључио на Вин2000.

Edited By serdar on 1087986364

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2004. 14:51:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Ko sto vec i objasnih u nekoj od prethodnih postova... :namig:

Samo taj problem sa ACPI-jem pocinje od XP-a jer su tad izmenili implementaciju, Win2k ne bi trebalo da pravi probleme, meni barem nije...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.06.2004. 00:06:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.06.2004. 18:59:15
Godina: Apsolvent
Pedja je napisao:
Nedavno sam imao 2 komada A7V8X-X (da, da, -X....te najbolje idu :( ) iz istog magacina, iz iste transportne kutije sa razlicitima layoutom?!?! Ajde sto je na jednom bila metalna, a na drugom plasticna rucica za CPU, ali pomereni kondezatori i memorijski slotovi. Inace PCB iste velicine...krivo mi je sto ih nisam slikao jednu pored druge...jeste razlika minimalna, ali dovoljna da uocis golim okom. NE kapiram KAKO se to desilo!

Pa lepo je Asus stavio ono veliko X da oznaci robu "za mase", ali sto se tice top of the line ploca slobodno uzmi dve ploce koje nemaju to famozno "-x" na sebi i videcesh da si u krivu.....
Asus je ZMAJ

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]