Započni novu temu Odgovori na temu  [ 223 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02.10.2011. 20:37:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2010. 16:56:50
Postovi: 116
Godina: IV
Smer: IS
Elem :)

Matematike
Moguce, najtezi premet u prvoj godini. Veoma je bitno da se ide na vezbe, jer se na njima rade osnovni primeri koji se podrazumevaju da ste ih savladali kad pocnete da vezbate ispitne zadatke. Cini mi se da su zadaci laksi na kolokvijumu, ali na ispitu je prednost sto vam nece doci sve oblasti. Zatim, kad tu muku prodjete ceka vas usmeni, sto ume da bude jako frustrirajuce jer nista slicno do tad niste ucili. Ono sto je olaksavajuce je da ko ne zeli visoku ocenu, ne mora da uci sve dokaze ili da ih zna detaljno.

Ekonomija
Veoma zahtevan predmet, pogotovo za one koji se prvi put srecu sa vecinom pojmova. Kao sto su svi napsiali, vezbe su najbitnije, veoma su interesantne zbog asistenkinje i najvise se moze nauciti na njima, dok predavanja mogu biti korisna. Takodje, preoruka je da se polozi ispit preko kolokvijuma, jer je knjiga obimna i vecina stvari je bitna pa je lakse dati iz dva dela.

Psihologija
Moj savet je da ljudi biraju predmet koji im vise lezi i koji ce im biti interesantan prilikojm ucenja. Meni je ovo bio jedan od zanimljivih predmeta u prvoj godini. Predavanja, iako su slabo posecen, su veoma zanimljiva, profesor ima dobru komunikaciju sa studentima i podstice njihovo razmisljanje. Vezbe su takodje dobro organizovane, pogotovo drugi deo casa gde se prakticno primenjuju znanja na nekom konkretnom slucaju, obicno bude neka "spanska serija". :) Prvi kolokvijum je mozda tezi, jer zahteva dobro poznavanje materije i brzo razmisljanje. Drugi je klasican, bez mogucnosti koriscenja literature i evo skripte koju sam napravio
http://www.4shared.com/document/IGjCNpW ... skrip.html?

Menadzment
Malo dosadniji predmet za one koji nece nastaviti menadzerski smer, milion podela i cisto bubacenje. Vezbe ponekad mogu biti zanimljive, mada i na njima svega petnaest minuta je vezano za gradivo. Predavanja, iako nemaju skoro nikakve veze sa gradivom, meni su bila interesantnija zbog razlicitih profesora koji su najvise pricali o svojim iskustvima. Evo moje skripte i za ovaj predmet, posto svakoj skripti nesto fali
http://www.4shared.com/document/0ldXUiJ ... pta_I.html?
http://www.4shared.com/document/IpnSp7X ... ta_II.html?

OIKT
Jedan od losijih predmeta u prvoj godini. Iako sam zavrsio tehnicku skolu, meni je sve licilo na bosanski lonac, od svega po malo, sustine nidje. Ko da nas spremaju za slagalicu a ne da steknes neko tehnicko znanje o osnovama racunarstva. Kazu da je ispit sve tezi kako odmicu rokovi, nisam proverio, dao sam ga preko kolkvijuma.

Proizvodni sistemi
Veoma interesantan predmet, koji ako se ne pohadja redovno postaje sve tezi. Vezbe su dobre i bitno je da se ne propustaju, predavanja isto mogu biti od koristi. Svakako prihvatite da ucestvujete u projektnom radu, s tim sto je moja preporuka da izbegavate individualni projekat. Razlog je to sto vam profesor nece pomoci nista, zahtevace da uradite rad i onda da mu doneste na kraju semestra kako bi vam rekao da li je dobar ili ne. Dok timski rad sve vreme nadgledaju asistenti i objasnjavaju vam svaki njegov deo.

Osnovi organizacije
Najveci problem kod ovog predmeta je ako se ostavi cela knjiga (od 400 str.) za usmeni. Zato dobro se iscimajte da polozite dva kolokvijuma, kako bi vam ostao samo treci deo za usmeni. Prvi deo je mesavina menadzmenta i psihologije, drugi deo ekonomije i proizvodnih sistema, dok je treci neka mesavina ekonomije i menadzmenta. Vezbe su odlicne, dok predavanja su malo zamorna jer je profesor skroz usporen ali moze se cuti dosta korisnih informacija. Neki delovi mogu biti zanimljivi, a evo mojih skripti i za ovaj predmet
http://www.4shared.com/document/nnUgFJ4 ... I_deo.html?
http://www.4shared.com/document/X7wVQTI ... 2_deo.html?
http://www.4shared.com/document/e6Zt60R ... i_deo.html?

UIS
Za one koji su upisali ISIT, trebalo bi da im bude najzanimljivi premet u prvoj. Vezbe su veoma bitne zbog seminasrskog koji treba da radite i koji vam cini deo ocene. I naravno ako ne odbranite seminarski ne mozete izaci na ispit. Predavanja su odlicna, veoma su korisna i cini mi se da je profesorka spominjala sve pojmove koji mogu doci kao ispitno pitanje. Uci se samo sa skripte koja se sastoji od svih ppt predavanja, a ako ste bili na svim predavanjima mislim da vam knjiga ni ne treba (za ispit, mada je treba procitati).

Engleski
Po mom misljenju najgori predmet, ne vredi ni ovima sto znaju, ni ovima sto ne znaju. Profesorka je veoma iritantna osoba koja se ne drzi svojih principa, i uopste cela katedra (valjda ih ima samo dve) je katastrofa.

Uopsteno, moja preporuka je da idete na predavanja, pa cak i ona koja se ne drze toliko gradiva, jer je veoma bitno cuti i neke stvari koje nisu u knjizi. Na kraju krajeva, nije samo bitno da polozite ispite ili dobojete diploma, vazno je i sta naucite za ovih par godina koliko ste ovde. Za greske u skriptama ne odgovaram :) i eto da napomenem da sam za svaki taj predmet dobio najmanje 9.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 07.10.2011. 19:56:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.01.2010. 16:26:33
Postovi: 1965
Lokacija: Galenika
Godina: Dipl.
Smer: IS
Jedva sam čekao da se upišem u ovu temu :D

Ekonomija

Uz matematike verovatno najteži predmet prve godine, pogotovo prvog semestra. Uradite sve da ga date preko kolokvijuma. Na predavanja nije potrebno da idete prilično su dosadna, a i na njima nema ništa što nema u knjizi. Vežbe itekako preporučujem. Dosta toga će vam biti jasnije, dođite spremni na vežbe, pročitajte ono što je rađeno na predavanjima, Sandra je odličan asistent i iako je bubački predmet u pitanju skapiraćete materiju. Na forumu generacija 10 vam je ostavila gomilu pitanja sa oba kolokvijuma, pređite ih obavezno, ako profesorka ne napiše skroz novu knjigu teško da će vam zadati nešto što nema tu. Učite redovno, učite sve, sve iz knjige je bitno, grafici, sve, skripte nema, položite kolokvijume. Kad spremate kolokvijum kada pređete određenu oblast pređite ponovo vežbe iz tih oblasti, dođe vam kao odlična provera znanja, a i može da vam zapadne koje identično pitanje.
Preporučujem da iz ekonomije kupite polovnu knjigu, po mogućstvu uredno podvučenu, mnogo je lakše kada je neko za vas podvukao šta je najbitnije nego da to sami radite jer stvarno ima mnogo.

Psihologija

Još jedan predmet koji ako ne položite preko kolokvijuma odgovarate usmeno pred profesorom što je teža varijanta. Predmet je prilično dosadan. Na predavanja nemojte ići. Na vežbe bi trebalo, ne znam šta se tačno radi, ali znam da na skoro svaki dolazak možete dobiti neke poene. Obavezno uradite seminarski/članak, može da vam donese do 2 ocene više. Na prvom kolokvijumu možete da koristite knjigu, ali se od vas traži da razumete gradivo, knjiga vam neće puno pomoći. Drugi deo možete i iz skripte.

Menadžment

Predmet kog možete da se rešite preko kolokvijuma, ali ako nešto treba da ostavite za ispitni rok – ovo bi mogao da bude taj ispit. S tim što je preko kolokvijuma lakše. Na predavanja idite dok ih drži profesor Marko Mihić, posle postaju dosadna. Na vežbe idite dokle budete mogli, možete da zaradite neke poenčiće. Takođe se obavezno prijavite da radite seminarski, lagan je, a nosi ocenu više. Za učenje beskrajnih podela iz ovog predmeta (od kojih se dosta ponavlja u osnovama organizacije) preporučujem pravljenje akronima od početnih slova pojmova iz podela. Takođe na forumu imate gomilu pitanja, kojom je verovatno pokriveno sve što može da vam dođe na ispitu i kolokvijumima.

Engleski 1 i 2

Ako znate engleski dobro, ovaj ispit će vam služiti za podizanje proseka, inače ratosiljajte ga se kako znate i umete. Dosadan je, profesorka je dosadna, vežbe su dosadne. Na kecu radite standardno gramatika + pitanja iz gradiva. Iz dvojke se (od generacije 10 (pazite kad slušate/ čitate od starijih)) radi pisanje poslovnih pisama. Ne preporučujem ni predavanja ni vežbe.

Matematika 1

Najteži predmet prvog semestra. Matematika je sama po sebi obimna i teška jer polažete i pismeni deo (zadatke) i usmeni deo (teoriju) što vam dođe ko da imate dva ispita. Pismenog dela možete da se rešite preko 2 kolokvijuma. Njega počnite uz ekonomiju najranije da spremate. Idite redovno na vežbe. Možete, bez obzira na vašu grupu da birate kod kog asistenta ćete slušati vežbe, ako mislite ili ste čuli da je neki bolji ili vam više odgovara termin slobodno samo dođite tad, niko vas ništa neće pitati. Ja sam bio kod Baltića nije bilo loše. Ako položite prvi kolokvijum sa preko 50 poena, možete da izađete na usmeni kolokvijum, koji će biti negde između 2 kolokvijumske nedelje. Drugu polovinu usmenog morate odgovarati u ispitnom roku pred profesorom. Od ove godine u ispitnom roku je bilo dozvoljeno da polažete samo drugi deo pismenog dela ispita, ako niste položili drugi kolokvijum, a prvi jeste sa 50+ poena. Da, iz mate će pokušati da vas nateraju da idete na predavanja, tačnije potpisivaćete se da ste tu, i morate da skupite određen broj da biste izašli na ispit ili kolokvijum. Uvek može neko drugi da vas potpiše, ili da se potpišete i izađete na pauzi i odete na burek, pa vas profesorka prozove i ukapira da niste tu i precrta vas sa spiska.
Učenje za usmeni je svima, osim onima iz matematičke gimnazije, špansko selo. Mis’im ko još uči teoriju iz matematike, jelte? Tome se posvetite maksimalno, probajte da skapirate gradivo, ako ne ide, nabubajte ga. I da, ono što prvo učite kad dođete na fakulet, algebarske strukture, su najveća glupost koju sam ja u životu video, ali nemojte da vas to obeshrabri ono što posle dolazi je ipak malo poznatije sistemi, funkcije itd.

OIKT (osnove informaciono-komunikacionih tehnologija)

Ovaj ispit se sastoji iz 2 dela: praktičnog koji se radi na vežbama i teorije koju slušate na predavanjima i polažete na kolokvijumima. Na vežbama ćete raditi windows, word, powerpoint i excel, iako to zvuči lako i prosto ipak preporučujem da na vežbe dolazite redovno, postoje cake koje ne znate. Iz ovog dela u nedelji pred kolokvijume polažete testove, ako ih položite tek onda imate pravo izlaska na kolokvijum. Profesor dr Dejan Simić, dosadan i smešan do zla boga će pokušati da vas natera da dolazite na predavanja, isto metodom upisivanja, samo što je misterija da li to služi ičemu, jer nikad nije objavljen spisak ljudi koji nemaju prava izlaska na ispit ili kolokvijum, niti su potpisani dobijali neke poene. Preporučujem da izlazite na kolokvijume ja sam oikt ostavio za ispitni rok, pa mi se to obilo o glavu.

II semestar (e ovde nijedan ceo ispit ne možete da položite preko kolokvijuma)

Uvod u informacione sisteme

Slično kao i oikt, sastoji se iz dva dela. Na vežbama radite testove i obavezan seminarski. Ako budete išli redovno biće vam lakše da savladate gradivo, i završite sa tim do junskog roka, u suprotnom biće vam vrlo teško pogotovo seminarski. Seminarski predstavlja kreiranje informacionog sistema nekog preduzeća. Gledajte da uzmete nešto zanimljivo ali i da lako može da se uradi. Pošto u seminarski primenjujete gradivo čim ga pređete na vežbama, radite to što redovnije. Na predavanjima radite teoriju, tako da na ista ne morate da idete, ja nisam. Većina gradiva na ispitu dolazi sa slajdova sa predavanja, naučite ih dobro. I obavezno pročitajte knjigu jednom, pogotovo ako ste na IS. Postoji predrok poslednjeg dana semestra, na kom dolaze najlakša pitanja, za sve koji na vreme polože testove i seminarski, mada ni u rokovima nije bilo puno teže.

Osnovi organzacije

Predmet sličan menadžmentu ali zanimljiviji. Na predavanjima sam bio pola puta. Ali zato idite na vežbe, momci su kraljevi. Pogotovo Mladen Čudanov, ako budem imao vremena tokom druge godine doći ću samo da bi ga čuo ponovo. Ljudi na zanimljiv i razumljiv način prezentuju materiju koju morate da spremite za kolokvijume i i ispit. Na ispitu ispituju i profesor i asistenti, ima raznih teorija kod koga je najbolje da odgovarate, ali su svi korektni, i trude se da od vas izvuku najviše. Ocena sa kolokvijuma će vam dosta uticati na ukupnu ocenu. Prvi kolokvijum morate baš detaljno da spremite, spremite ga po pitanjima sa foruma. Drugi kako znate i umete, dosta je dosadniji. Treći deo je ok. Uvek će vam pasti jedna organizaciona struktura tako da ih naučite.

Matematika 2

Po meni lakša od mate 1, ili sam je ja ozbiljnije shvatio. Za predavanja i vežbe važi sve kao i za matu 1, samo što su nama dolasci bili obavezni da bi izašli na kolokvijume, vas to možda sačeka već kod mate 1. Prvi deo su funkcije više promenjivih, drugi deo integrali. Ako ste integrale skapirali u srednjoj školi neće biti puno problema. Položite usmeni kolokvijum biće vam lakše, mada ni na usmenom nije strašno. Ali pismenog dela se rešite preko kolokvijuma. Radite redovno biće vam lakše da pratite vežbe i spremite kolokvijume. E da, i za matu 1 i 2 važi, vežbajte po starim rokovima i kolokvijumima, skoro ništa osim toga vam ne treba. Vežbe iz mate 2 mi je držala Vanja, mlada asistentkinja, sasvim solidno predaje.

Proizvodni sistemi

Lagan predmet, ali sam ga ja vukao do oktobra 2. Ono što će vam zaokupiti pažnju tokom semestra iz ovog predmeta je projektni zadatak. Ako vam je zanimljivo da pratite rad GSP-a, uradite prvu fazu projektnog što bolje i probajte da prođete u drugu fazu, time se oslobađate pismenog dela ispita. I položite prvi kolokvijum, uz dobro urađenu II fazu možete proći u treću čime ste oslobođeni celog ispita sa ocenom 10. Usmeni učite po pitanjima sa foruma. Nema neke filozofije bubanje čisto. Na vežbe idite, predavanja su dosadna.

I par uopštenih saveta (možda nekome posluži):

1) Budite dobro informisani, o svemu, o načinu polaganja, gde ima skripta, da li može iz skripte, šta će biti na ispitu, o vašim obavezama, o uslovima upisa u narednu godinu... Pratite sajt fakulteta, sajtove predmeta, ovaj forum i sajt puskice.org. Naravno na forumu i puskicama pravite razlike između zvaničnih informacija i stava vaših kolega.
2) Nemojte ići na predavanja i vežbe koja vam nisu obavezna, zanimljiva ili korisna. Samo ćete smetati drugima i dosađivati se. Za to vreme možete da popijete kafu il’ pivo, jedete, ponovite gradivo iz nekog predmeta, uživate u lepom vremenu... Samo nemojte da sedite kući i buljite u komp, studiranje vam ne služi za to...

_________________
Pivo, Pank, Partizan!


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 07.10.2011. 22:30:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2010. 17:08:16
Postovi: 160
Godina: II
Smer: ME
Zelim samo da se slozim sa Kokosancerosom, apsolutno svaka rec mu je na mestu!


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 10.10.2011. 16:58:55 

Pridružio se: 03.10.2011. 16:46:27
Postovi: 10
Godina: I
Smer: ME
Cao svima, i ja sam kao mnogi ovde brucos pa takodje imam par pitanja za neke starije kolege..zanima koji predmeti mogu da se uce iz skripti a ne iz knjiga, cuo sam da moze sociologija i menadzment? jel to tacno i ako jeste gde mogu da nabavim te skripte?
Hvala unapred


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 10.10.2011. 17:50:46 

Pridružio se: 07.02.2011. 19:07:12
Postovi: 317
Godina: II
Smer: ME
download/prva/ svi materijali. mogu i menadzment i sociologija iz skripte, ali ti je moj savet da bar jednom procitas knjigu pre skripte. u menadzmentu u skripti nemas 16. poglavlje koje uvek dolazi na ispitima i na drugom kolokvijumu. sociologiju isto, profesor voli da proseta da vidi da li si citao knjigu. ako juris polozen ispit a ocene ti nisu bitne samo napred, ali cisto sumnjam da mozes da izvuces vise od 7. srecno!


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 11.10.2011. 00:53:40 

Pridružio se: 01.07.2010. 17:02:37
Postovi: 30
Godina: Dipl.
Smer: IS
u prvom semestru mozes psihologiju, menadzment i matu usmeni iz skripte
u drugom uis(iz skripte se samo i uci, knjiga ti ne treba), mat2 usmeni, osnovi organizacije(ovde je za**** naci dobre skripte, tj ja neam pojma koje su, uzeo sam od drugarice)


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 11.10.2011. 11:51:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2010. 17:08:16
Postovi: 160
Godina: II
Smer: ME
mixy92 je napisao:
Cao svima, i ja sam kao mnogi ovde brucos pa takodje imam par pitanja za neke starije kolege..zanima koji predmeti mogu da se uce iz skripti a ne iz knjiga, cuo sam da moze sociologija i menadzment? jel to tacno i ako jeste gde mogu da nabavim te skripte?
Hvala unapred


Ovim postom zelim da odgovorim na ovo i sva ostala pitanja o ucenju.

Pre svega, zelim nesto da kazem o prisustvima na predavanjima i vezbama.
Naime, ja sam tokom cele prve godine radila, sa manjim pauzama. Posto sam upala na budzet, zelela sam zaista to da i zadrzim. Prvo sam se brinula zato sto ne mogu da idem na P i V, ali sam posle pohvatala par fora koje su mi pomogle da se uklopim i stignem sve.
Prvo, CITAJTE FORUM. Ono sto ljudi ovde pisu zlata vredi, zaista. Menadzment, osnovi organizacije, proizvodni sistemi, uis, oikt... samo su neki od predmeta gde se pitanja VRTE iz godine u godinu, a ljudi su na ovom forumu ostavljali svoja pitanja, samo ne ttreba da vas mrzi da citate i stare teme.

Druga stvar, kad je u pitanju ucenje iz SKRIPTI, tu postoji jedan predmet koji definitivno moze samo iz skripte, a to je UIS. Ja sam ga dala u septembru, od 10 pitanja 9 je bilo iz te skripte koja je zapravo napravljena od profesorkinih slajdova, koje menja svake godine malo, pa svake ima nova skripta, koja je cisto bubanje, ali ne treba vam mnogo truda da spremite. Naravno, citajte STARA PITANJA sa foruma kao sto sam gore vec rekla.

Svi ostali predmeti (bar je to moje iskustvo) se mnogo lakse kapiraju kad se procita knjiga makar dva puta. Jos jedna stvar koja je meni pomogla je pisanje sopstvene skripte. Dakle, pisete skriptu uceci (gledate na temama na fonforumu koja pitanja dolaze, na sta posebno obratiti paznju) i zapamticete zbog tog pisanja doooobar deo!

Dalje, zapamtite da imate kolokvijume i sest rokova. Znaci, ne morate da jurcate da dajete sve do juna i imate neki bedan prosek od 7 ili slicno. Dajte sebi vremena. RASPOREDITE. Ja sam sve zavrsila u oktobru 2, jer sam i radila i ucila, ali mi je prosek bio 9.2 i nisam gotovo ni osetila ucenje. Bitno je da krenete da ucite NA VREME. Sto se tice vezbi i predavanja idite na sledece: UIS vezbe, proizvodni sistemi vezbe, mata ako ne mozete sami, ekonomija vezbe. Ja nisam isla ni na sta od gore navedenog, sve sam sama spremila, ali sam se malo iscimala. Opet, cak i da ne idete, mozete uvek naci nekoga ko ce vam objasniti, za pare ili besplatno ako ste dobri.

Pamet u glavu i lagano. Samo ponavljam - krenite da ucite sto pre, po malo. Verujte, necete ni osetiti. I ne morete da date sve preko kolokvijuma. Citajte o svakom predmetu, pogledajte materiju, pa rasporedite. Posle imate januarski i februarski rok za prvi semestar. Znaci, sansi ima. Jedino sto APSOLUTNO preporucujem preko kolokvijuma, mislim da tu nema podeljenih misljenja, je: ekonomija, osnovi organizacije. Ta dva su izuzetno obimna i resite se njih sto pre, a preko kolokvijuma je zaista najmanje stresno. Sto se tice matematike, tu svako prica drugo. Ja sam Matu 1 dala preko kol, a Matu 2 na ispitu. I ispit mi je laksi, jer dolaze odredjeni tipovi zadataka, tacno znate koji. A na kolokvijumima dolazi vise tipova. Jedino sto je lakse spremiti pola nego sve odjednom, ali mata je vise logika, ako vezbate na vreme, nemate problema.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 07.02.2012. 22:09:55 

Pridružio se: 18.09.2010. 10:27:13
Postovi: 50
Godina: I
Smer: IS
Imam jedno pitanje za vas starije studente. Da li je potrebno da od profesora prikupljamo potpise u index tamo gde se upisuju predmeti i broj ESPB bodova koji nose? I kada se to radi?


Poslednji put menjao Dix dana 08.02.2012. 00:51:46, izmenjena 2 puta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 07.02.2012. 22:30:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.01.2010. 16:26:33
Postovi: 1965
Lokacija: Galenika
Godina: Dipl.
Smer: IS
Nije potrebno.

_________________
Pivo, Pank, Partizan!


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 14:11:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.10.2011. 22:27:58
Postovi: 149
Godina: II
Smer: IS
da li bi mogao neko da mi kaze koje knjige su nam potrebne za drugi semestar?
i da li neko zna da li u kopirnici preko puta fona imaju gotove iskopirane nove knjige?

_________________
Stojim ja nešto sinoć na prozoru,kad odjednom trotoarom projuriše Paja,Miki i Šilja!


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 25.02.2012. 10:31:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.10.2010. 11:24:58
Postovi: 154
Godina: III
Smer: UK
^
Osnovi organizacija proizvodnih sistema-Jasko, Dulanovic
Proizvodni sistemi, knjiga i zbirka-Milic Radovic
Matematika 2, knjiga i zbirka
Engleski 2-business corespondance
Knjiga iz UISa nije neophodna da bi se polozio ispit, ali oni koji su na isitu i interesuje ih ta tematika, svakako bi trebali da je procitaju zato sto je dobra.

Porudizte u temu PRODAJA/KUPOVINA udžbenika :D


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.09.2012. 23:23:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.08.2011. 13:50:02
Postovi: 38
Godina: II
Smer: ME
I semestar


Matematika 1

Sto se tice vezbi, najbolji su Vanja i Baltic.
Predavanja su beskorisna, ali donose poene za prisustvo.
Za kolokvijume je sasvim dovoljno preci rokove od prethodnih godina, ponavljaju se tipovi zadataka, a za usmeni skripta by Srecko koja je odradjena po ispitnim pitanjima.
Nije problem spremiti za visoku ocenu.


Ekonomija

Najzahtevniji predmet u prvom semestru :bljak: , ali je knjiga bas dobro napisana.
Obavezno idite na vezbe, dobijaju se poeni za aktivnost i jako su korisne.
Predavanja su podnosljiva samo ako ih drzi Sandra.
Ovde ne dolaze u obzir nikakve skripte.
Preko kolokvijuma je neuporedivo lakse.


Psihologija

Jedan od zanimljivijih predmeta. :zaljubljen:
Vezbe su i korisne i zabavne, bar nama bile :invert: , a dobijaju se i poeni na aktivnost (cak i minimalnu :) ).
Na prvom kolokvijumu je dozvoljena knjiga, dovoljno je jednom da je procitate i lepo obelezite gde se sta nalazi za visoku ocenu, pod uslovom da ste bili na vezbama.
Za drugi kolokvijum preporucujem skriptu by milisave.
Ukoliko izlazite na ispit, kod asistentkinje Ivane je prilicno lagano. :)


Menadzment

Dosada jedna. :bljak:
Predavanja beskorisna totalno.
Na vezbama se dobijaju poeni, nisu dosadne i mogu biti korisne.
Seminarski preporucujem ako jurite visu ocenu.
Polozila sam samo iz pitanja by Stepke, sto zelim i vama. :D :yo:


OIKT

Predavanja su bespotrebna.
Ako budete redovni na vezbama, nece biti problema sa testovima.
Za kolokvijume je dovoljno nauciti knjigu i pitanja iz zbirke. Nije obimno.


Francuski 1

Ako ste ikad ucili ovaj jezik, preporucujem da ga izaberete umesto engleskog.
Predavanja i vezbe su obavezni, grupa je jako mala, super je atmosfera.
Sve sto profesorka kaze pred kolokvijum/ispit da ce biti, to i da.
Nikakav problem dobiti najvisu ocenu.


II semestar


Matematika 2

Isto kao za matematiku 1.


Francuski 2

Isto kao za francuski 1.


Proizvodni sistemi

Predavanja su beskorisna, vezbe jako korisne.
Obavezno se prijavite za projektni zadatak i obratite paznju na SVE zahteve pri izradi elaborata ako nameravate da prodjete u drugu fazu.
Za pismeni deo su dovoljni ispitni zadaci iz zbirke, cija postupna resenja imate na forumu, a za usmeni knjiga koja mnooogo obimnije izgleda nego sto zaista jeste.
Nikakav problem dobiti najvisu ocenu.


Osnovi organizacije

Predavanja kod prof Cudanova su interesantna.
Vezbe su korisne za drugi kolokvijum kada se rade tri tipa zadataka.
Za prvi kolokvijum preporucujem skriptu by milisave + sve slike iz knjige, dok je za drugi bilo dovoljno nauciti zadatke, pitanja od prethodnih godina (sa foruma: OsnOrg odgovori - II kol.doc) i formule.
Za usmeni deo preporucujem opet skriptu by milisave.


UIS

Predavanja nisu neophodna, ali je prof Dragana zanimljiva i daje dosta primera iz prakse.
Vezbe su jako korisne zbog testova i seminarskog za koji cete izgubiti silno vreme, a smesan br poena nosi.
U junskom roku sam polozila na osnovu pitanja by Stepke.


P.S. Ovim putem se zahvaljujem Stepke-tu za pitanja i Milisave-u za sjajne skripte! :talas:


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 28.09.2012. 17:55:08 

Pridružio se: 29.06.2011. 22:56:21
Postovi: 74
Godina: IV
Smer: IS
Prvi semestar


Matematika 1

Najozbiljniji ispit, mozda i u celoj prvoj godini. Predavanja nisu obavezna, ali su vam potrebni potpisi sa istih, pa nadjite nekog da vas upise. Vezbe najbolje kod Baltica, ako je moguce. Pismeni (zadaci) se moze poloziti preko kolokvijuma. Teorija jeste teska, ali se moze nauciti kada se potrudite. Na usmenom je pola posla odradjeno, ako odgovarate kod profesorki. Kod profesora je vec dosta teze, zahtevniji su i neuporedivo vise obaraju. Najbolje je kod Vere i Milice, a i Vesna je ok. Djorica i Lazovica izbegavajte u sirokom luku. ;) Nemojte da vas obeshrabri ona debilna prva oblast, algebarske sturkture, koja je vecini studenata spansko selo.


Ekonomija

Posle matematika, najzahtevniji predmet. Knjiga je obimna, ali odlicno napisana, pa lako mogu da nauce i oni koji se prvi put susrecu sa tom materijom. Zaboravite na skripte ovde. Predavanja nisu obavezna, ali su sasvim ok, ako mozete da izdrzite profesorkin glas. :P Vezbe preporucujem iz razloga sto asistenti odlicno objasnjavaju i preko testova predjete sve sto je radjeno na predavanjima, kao i ono sto profesorka nije stigla, a mozete i da zaradite dodatne poene. Milos je stvarno car, Sandra malo cudna i zna da zastrasuje ljude, ali odlicno objasnjava. Polozite to preko kolokvijuma, zivot ce vam biti mnoooooogo laksi. Ispit se radi usmeno i dosta je teze. Nekima je profesorka vestica, nekima ne, ocenite sami.


Menadzment

Verovatno najdosadniji predmet u prvoj godini, cak mnogima i sa menadzmenta, ali je tu i fensi katedra. :D Podele, podele i samo podele. Jedna recenica koja se vrti na 20 strana. Mislim da ni autor nema zelju da procita svoju knjigu. Moze se poloziti preko skripte, mada je u kasnijim rokovima dosta teze. Moze preko kolokvijuma. Inace, ako padnete prvi kolokvijum, nemate pravo da izadjete na drugi. Uzmite seminarski, smesan je, a dobijate ocenu vise. Predavanja zaobidjite u sirokom luku, potpuno nepotrebna, cak se ni ne radi gradivo za ispit. Licno, profesora nikad nisam ni video. :cool: Vezbe su koliko-toliko korisne, mozete da sakupite dodatne poene, koji ce vam verovatno znaciti. Kljuc za polaganje ovog ispita jeste da zaokruzujete SAMO ono sto ste sigurni da je tacno, jer sve netacno zaokruzeno nosi veliki broj negativnih poena, koji moze zestoko da vas pokopa. Uglavnom, veliki smor od ispita... -.-


Osnove informaciono komunikacionih tehnologija, iliti OIKT

Takodje dosadan predmet. Knjiga i zbirka su ocajne, imaju stotinak strana, bukvalno sklepane. Stice se utisak da je odradjena sa copy-paste i gde god je moguce ostavljena je prazna strana. :P Predavanja potpuno nepotrebna, mada profesor zna da zapreti kako ne mozete da izadjete na kolokvijum, ako ne dolazite na predavanja, ali uvek ostane samo na pretnji. :D Vezbe su korisne. U prvoim delu se rade zadaci, koji dolaze na kolokvijumima i nisu teski, a u drugom delu Windows, Excel, Word i PP, koje polazete na integralnim testovima. Asistentkinja Ceca ce vam se predstaviti kao da je med i mleko, a ubrzo cete videti da je daleko od toga! U sustini, lagan ispit, za 2 dana se opusteno mogu spremiti kolokvijumi.


Engleski jezik 1

Ako imate solidno znanje, nikakvih problema necete imati. Ovo je mozda najneorganizovanija katedra u prvoj godini, uzas zivi. Na upis ocene se ceka po citav dan, a profesorki je najvaznije kako je uklopila boje. :zbun: Na predavanjima se upisuje i profesorka na kraju predavanja cita spisak, tako da ne moze neko drugi da vas upise, tako da, ako hocete ocenu vise, sto je nagrada, morate da dolazite. Asistentkinja je sasvim ok, trudi se da objasni, mada je 90% ljudi ne konstatuje.


Sociologija ili psihologija

Na pocetku treba da se odlucite izmedju sociologije i psihologije. Ovi sa psihologije navuku veliki broj ljudi tako sto im kazu da na ispitu mogu da koriste knjigu, ali isto tako ne kazu da im ona nista ne znaci, ako ne nauce, bar su to iskustva mojih kolega. Odlucio sam se za sociologiju, ni u trenutku se nisam pokajao. Predavanja nisu obavezna, na vezbama se ponekad upisuje, obicno znate kad, pa tad odete. Asistent je car, kod njega branite seminarski, koji je lagan. Imate dva kolokvijuma, koja su smesna i obicno se ponavljaju pitanja sa foruma. Nema ocene, vec si samo polozio ili ne, a treba 6/12 za prolaz. Ko to padne, ima popravni, a ako i tad padne, onda stvarno treba da stavi prst na celo. :udri: Polozeni kolokvijumi vas oslobadjaju 30 pitanja, od 90, na ispiti, kazu najdosadnijih, ali nisam proverio. :P Ispit je ok, profesor uopste ne smara za prolaz, a ni za vece ocene nije tesko, obicno vas ni ne slusa sta pricate. Jedan od najlaksih ispita, uz engleski.


Drugi semestar


Matematika 2

Sve isto kao i za matematiku 1, ali je, bar po mom misljenju, za nijansu laksa, pogotovo prvi kolokvijum i drugi deo usmenog.


Osnove organizacije

Definitivno najtezi ispit uz matematiku u drugom semestru, ali i najopustenija katedra, momci su stvarno super. Predavanja nisu obavezna, a ni nesto posebno korisna, bar po mom misljenju, ali nekima su bila zanimljiva. Vezbe su vec ok i obicno svi idu na njih, mozete da zaradite dodatne poene. Knjiga je ogromna, skoro 500 strana i ne zelim da znam kako je odgovarati celu na ispitu. Imate dva kolokvijuma, i ako ih polozite, za ispit vam ostaje samo treci deo. Prvi je mozda i najtezi, pa se potrudite da to date preko kolokvijuma. Sve sto ne polozite, na ispitu odgovarate uz taj treci deo, koji se radi usmeno. Sam ispit nije lak, ali je atmosfera najopustenija i niko nema nameru da vas pokopa. Najbolje je kod Mladena, bar moje iskustvo, mada su i ostali korektni.


UIS-Uvod u informacione sisteme

Neki bi rekli OIKT 2, ali dosta ozbiljniji ispit. Imate seminarski, koji je uslov za izlazak na ispit. Radi se gotovo ceo semestar, u grupi od 3-5 i dosta je zahtevan. Posle sledi odbrana istog. Predavanja su ok, ali nisu obavezna. Profesorka je carica, na ispitu priznaje bukvalno sve, za razliku od asistenata, koji nemaju veze sa zivotom, cast izuzecima. Na vezbama se radi SSA i PMOV, videcete sta je i to se polaze preko integralih testova, sto je uslov za odbranu seminarskog. Za ispit se uci sa slajdova, mada ima i knjiga iz koje dodje od 0-3 pitanja na ispitu, ali imate neka na forumu i obicno se ponavljaju. Cak je u jednom od rokova bio identican ispit, kao i generaciji ranije. Jedna od pogodnosti ovog ispita je sto ga se mozete resiti u predroku.


Proizvodni sistemi

Retko iritantna katedra, na celu sa Barbarom. :bljak: Devojka/zena koja ok objasnjava, ali je previse arogantna. Ostali su solidni. Predavanja nisu obavezna. Profesor dolazi na predavanja, ali se zabode u poslednji red i slusa asistente. Vezbe su pozeljne jer se rade zadaci koji dolaze na ispitu. Kolokvijumi su lagani. Imate i projektni rad, koji se sastoji iz vozikanja busom dve nedelje i zapisivanja nekih podataka. To vam donosi dve ocene vise, ali nije nimalo naivno, kako izgleda, kada treba srediti sve te papire i tebele. Radi se u grupi od 3-5 clanova. Takodje, postoji i kreativna radionica, koja nosi 10 dodatnih poena, a i na vezbama mozete zaraditi dodatne poene. Cak se mozete i osloboditi ispita, sa ocenom 10, ako dodjete do poslednje faze projektnog rada. Sve u svemu, nije tesko dobiti i najvecu ocenu iz ovog predmeta, koji vazi za jedan od laksih.


Engleski jezik 2

Vazi sve isto kao i za engleski 1. Mozda cak i laksi, mada vas malo vise cimaju.


Generalno, pratite forum, trazite stare rokove, ucite koliko-toliko redovno i nece biti problema. Malo vise truda treba za matematike, posebno za usmene, ekonomiju i osnove. Osrednji su UIS, menadzment i OIKT. Najlaksi, bar meni, engleski, sociologija i prozivodni sistemi. Srecno svima i nadam se da ce vam nesto odavde koristiti! :)


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 01.10.2012. 15:07:46 

Pridružio se: 14.01.2012. 13:30:11
Postovi: 67
Godina: Padobranac
Smer: IS
Da li neko može da kaže za koje predmete je potrebno kupiti originalnu knjigu i da li se razlikuje od profesora do profesora? :)


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 01.10.2012. 15:20:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.09.2011. 15:09:40
Postovi: 605
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Ne moras nijednu :D Ali bilo bi pozeljno mozda da uzmes ekonomiju, odlicno je napisana i obimna pa je lakse uciti nego iz kopiranih papira, i iz proizvodnih jer se na pismenom delu ispita koristi, isto vazi ako uzmes psihologiju...

_________________
Život ide sve po starom, ja se vozim bulevarom, bulevarom revolucije!!!


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 01.10.2012. 15:27:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.01.2010. 16:26:33
Postovi: 1965
Lokacija: Galenika
Godina: Dipl.
Smer: IS
Ja u svakom slučaju mislim da je bolje uzeti polovnu knjigu od starijeg kolege nego kopiju, a polovnu pre nove uvek, pre svega zbog cene. A i lepo je kada neko sve ispodvlači umesto tebe, pogotovo iz ekonomije.

_________________
Pivo, Pank, Partizan!


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 01.10.2012. 18:29:14 

Pridružio se: 09.02.2012. 14:26:23
Postovi: 281
Godina: Dipl.
Smer: IS
Moj neki savet je da se potrudite da sve kolokvijume polozite jer je kasnije mnogo lakse. Pratite forum jer ce vam starije kolege mnogo pomoci i naravno pitajte sta god vas zanima. Najbitnije je da se potrudite da sve predmete iz I semestra date u januaru, februaru. Nista strasno ako nesto ostane za II semestar, ali vecina se pogubi i samo prenosi iz roka u rok. Oikt je najbolje poloziti preko kolokvijuma jer je iz roka u rok sve teze. Neki kazu ucite iz knjige, neki iz zbirke. Moja preporuka za oikt je koristiti obe. Ko zna sta moze njiima da padne na pamet.. Ekonomija nije teska, ali je obimna. Preporucujem da se borite za plusice na vezbama i da i to spremite za kolokvijum. Sto se tice seminarskog ili eseja, ja sam uzela esej. Napisala sam jedan od najboljih u generaciji mozda cak i najbolji, ali potrebno je dosta truda za to. Takodje, vazno je s kim radite. Ja sam uglavnom morala sama da guram sve tako da je bilo napornije. Menadzment mozete ostaviti i za ispit. Ali daju i iz knjige i sa slajdova. Postoje mnoga pitanja na forumu iz ranijih rokova i dosta su korisna. Ako nekom budu potrebna, moze da mi se obrati. Imam ih bas dosta. Ostalo ne bih da komentarisem. Engleski nije tezak. Za ispit dobijate pitanja iz lekcija. Neki od starijih uglavnom cuvaju sve odgovore pa mozete da pitate. Profesor sociologije je veoma korektan na ispitu. Knjiga-9, 10. Skripta- 6, 7. Moze i 8. Veoma ceni lepo izrazavanje i potrudite se da to ne izgleda kao da je nastrebano od a do sh. I naravno matematika, moj najdrazi predmet.. Tu nema sta da se kaze. Samo rad. :D Srecno vam bilo i ako bilo sta treba ili imate dileme, mozete mi se obratiti. Meni i drugim kolegama naravno. :D

EricTheodoreCartman je napisao:
Ne treba ti engleski uopste, ni za sta ;)

Nama je bilo. Ukoliko nemas original, izbaci te sa predavanja. Onaj ko zeli da prisustvuje, treba da ima. Ko nece, ne mora. :D


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 05.10.2012. 16:26:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.01.2012. 12:44:13
Postovi: 40
Godina: III
Smer: OM
Prvi semestar:

- Ekonomija: predavanja - bespotrebna, a na vezbe idite jer se laganica dobija 10 dodatnih poena (koji vaze samo za kolokijume, 5 za prvi i 5 za drugi) sto vam moze podici ocenu sa kolokv. cak za dve ocene. U susini samo odgovorite na pitanja koristeci knjigu koja objave obicno ponedeljkom na sajtu i kad imate vezbe budite aktivni i to izeklamujete i tako svake nedelje dobijate po jedan poen. resite ovo preko kolokv, jako su stogi ako se usmeno odgovara.
- OIKT: predavanja - bespotrebna, vezbe - obavezno (skontacete cim krenete zasto vam to savetujem)! Gledajte da ovo otkacite do februara, posle su sve tezi rokovi
- Engl 1: idite i na vezbe i na predavanja iako je bas smor, jer dobijate 10 dadatnih poena samo na prisustvo.
- Menadzment: predavanja - bespotrebna, vezbe - idite zbog 10 dodatnih poena i protom su vrlo interesantna. takodje uzmite seminarski, laganica je i isto dobijate 10 poena.
- Math 1: predavanja - obavezno zbog poena za prisustvo i uzmite domaci! vezbe - meni licno nisu mnogo pomogle,ali ne moze da skodi :D
- Psihilogija: predavanja - beskorisna, vezbe - obavezno, dobijaju se dodatni poeni za aktivnost i za eksperiment.

Drugi semestar:

- Engl 2: isto kao za engl 1
- UIS: predavanja - interesantna i pomazu kasnije prilikom spremanja ispita, vezbe - obavezno!
- Osnove organizacije: predavanja - najinteresantnija od svih na prvoj godini, mozete dobiti dodatne poene ako ste aktivni. vezbe - obavezno jer se lagano dobijaju dodatni poeni ako ste aktivni. ovo se potrudite da date preko kolokvijuma, mnogo je lakse jer ispit ima 3 dela ( 2 kol i usmeni) i sve ukupno preko 450 strana da se uci.
- Math 2: kao za math1
- Proizvodni sistemi: idite i na predavanja( jer jedino na njima mozete da se prijavite za kreativnu radionicu - 10 dodatnih poena) i na vezbe (jer na njima mozete da se spremite za pismeni deo ispita kao i da dobijete 5 dodatnih poena na aktivnost i da se prijavite za prijektni rad koji moze da vam donese 20 dodatnih poena, da vas oslobodi pismenog dela ili cak celog ispita). po meni najlaksi predmet u prvoj godini zajedno sa engl 1 i 2

Najbolji savet, pored ovih, koji mogu da vam dam jeste da svaki dan posle predavanja samo ispodvucete najbitnije i to isto procitate za sta vam treba maks 2 sata, jer ste posle sebi skratili 50% muke kad budete ucili. Sve u svemu, prva god je opustena,matematike nisu bauk kao sto cete cuti od mnogih,sve se da spremiti za oko 10 dana, a vecina i za manje pogotovo ako dajete preko kolokvijuma i pritom cete imati brda slobodnog vremena. :D

Dobro nam dosli i srecno! :)

_________________
Laughter is timeless, imagination has no age and dreams are forever.

~ Walt Disney


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 05.10.2012. 18:26:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.09.2011. 15:09:40
Postovi: 605
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Nema tog pamcenja, inteligencije i sta ti ja znam cega, pa da se spremi ekonomija, matematika, OO za 10 dana. Naveo sam predmete koje je moguce nauciti za taj period, mozda mogu i jos neki ali da ucis kao magarac po ceo dan...i nije mi samo jasno zasto ljudi ovde lupetaju tako, da li svesno lazu ili samo ne mogu da budu objektivni, i ja kad polozim neki ispit pomislim kako je bilo prelako a do tog trenutka mi izgleda nemoguce ali necemo da preterujemo :P

_________________
Život ide sve po starom, ja se vozim bulevarom, bulevarom revolucije!!!


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 05.10.2012. 19:25:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.10.2012. 18:13:04
Postovi: 7
Godina: Dipl.
Smer: IS
Ti sto pricaju da za sve treba dva dana - e ti najvise uce !
Oni nauce sve pre nego sto ti pocnes da ucis i onda im je lako da pricaju kako nije nista tesko i kako sve predju za 2 dana :D.
Poeta je da ucite redovno a ako to ne uradite samo ce vam trebati malo vise vremena za spremenje kolokvijuma .

_________________
Everyone knew what this place was, and no one told me. No one but you. My father knew, and left me to rot at the Wall, all the same.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 14.10.2012. 22:59:08 

Pridružio se: 10.10.2012. 20:05:14
Postovi: 12
Godina: I
Smer: IS
a to sto kazete predavanja bespotrebna ...kako onda znate sta ste sve presli i sta ce biti za kolokvijum?


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 14.10.2012. 23:42:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.04.2011. 15:56:48
Postovi: 496
Lokacija: Beograd
Godina: III
Smer: ME
Predavanja su generalno manje korisna od vezbi. To ce ti mnogi reci, sto ne mora da znaci da tebi predavanja nece odgovarati. Nisu sva predavnja bespotrebna. Zavisi to od predmeta, profesora, termina itd. Recimo da se na vezbama rade vise prakticne stvari, a na predavanjima se pokriva onaj teorijski deo. Informacije o predmetu mozes saznati na predavanjima, ali i na forumu, sajtovima predmeta kao i od kolega. Moj neki savet je da u pocetku posecujes sto vise predavanja i vezbi mozes, a onda ako procenis da ti je neko od njih gubljenje vremena, i da ce ti bolje biti za to vreme da sednes kuci i ucis nesto npr, ti nemoj da ih posecujes.

_________________
To acquire knowledge, one must study; but to acquire wisdom, one must observe.
― Marilyn Vos Savant


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 14.10.2012. 23:49:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.07.2008. 23:50:04
Postovi: 4993
Lokacija: И ја бих био так'и ,да сам рођен на Јамајки..
Godina: Dipl.
Smer: UK
Savet Jeco - idi ti na predavanja, pa ces vremenom sama videti koja su ti bespotrebna :D

_________________
Who are you to judge the life I live? I know I'm not perfect and I don't live to be. But, before you start pointing fingers, make sure your hands are clean.-Bob Marley


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 17.10.2012. 00:12:29 

Pridružio se: 16.10.2012. 23:22:56
Postovi: 1
Godina: II
Smer: ME
E ovako. Pošto sam sad stariji kolega, jelte, i pošto mi dosta brucoša kuka šta i kako da radi, evo da se malo pravim pametan. Znam kako je biti brucoš i znam kako starije kolege znaju da nas isprepadaju, ali fakulteti postoje da bi ih završavali prosečni ljudi, a ne samo oni nadareni.

Stoga, šta i kako?

Prvi savet koji svi govore brucošima je da redovno uče ekonomiju i matematiku, što je i tačno. Ako dolazite iz Gimnazije sa Matematikom 1 nećete imati problem. Na vežbe obavezno idite i to gradivo na vežbama je dovoljno za praktični deo(zadatke) iz ovog predmeta. Ukoliko shvatate sve ono što se radi na vežbama, dovoljno je samo da radite zadatke iz pretodnih rokova(kojih ima na sve strane). Što se tiče usmenog dela, to obavezno dajte preko kolokvijuma. Na predavanja idite do trenutka kad vam prva stvar postane nejasna. Kad se to desi, tamo nemate šta više da tražite. E sad, pošto se dobijaju ti dodatni poeni, proverite ko proziva na kraju predavanja i tako to, pa procenite da li da idete ili ne. Uglavnom, teoriju iz matematike obavezno dajte preko kolokvijuma. Najteži ispit mi je ubedljivo bio matematika 2 usmeni deo, jer me magarca mrzelo da učim za kolokvijum i zato sam imao 8 jer sam dobio 6 na teoriju i 10 na zadatke.

Kad se sve sabere, vreme koje vam je potrebno za ovaj predmet:
MATEMATIKA 1
-prvi kolokvijum - 3 dana (vežbanje zadataka sa ostalih rokova)
-drugi kolokvijum - 3 dana (vežbanje zadataka sa ostalih rokova)
-prvi usmeni kolokvijum -ako želite samo da prođete dovoljno je 2 dana, ako želite veću ocenu 3+
-drugi usmeni kolokvijum - otprilike isto tako

Kao što rekoh, preduslov da radite matu 1 3 dana i da dobijete maksimum poena je da ste u svakom trenutku u toku sa onim što se radi na vežbama, što bar na početku nije problem.

Ukoliko učite celu teoriju za ispit, treba više vremena, za matematiku 1 ne znam tačno, ali za matu 2 sam siguran :)
Kako je na pismenom delu ispita, ne znam xD

EKONOMIJA
Ovaj predmet je, bar meni, bio jedan od zanimljivijih u prvom semestru. E ovo treba redovno da učite, jer je materija teška ako se nagomila i ovo je THE predmet koji treba da date preko kolokvijuma. Vežbe su izuzetno zanimljive i još kao motivaciju da učite imate dodatne poene, koji znače dosta. Za realizaciju na ovom predmetu vam treba
-2 sata nedeljno
-3 dana pre kolokvijuma
Ovo vreme vam je potrebno ako hoćete da zakujete testove i da imate ocenu 11 :)

OIKT

E ovo je čisto ono sviranje k**c* jednog profesora koji je wanna be Bil Gejts. Predavanja nisu obavezna, a i koji ćete na njima. Za prvi kolokvijum učite gradivo koje ste prešli iz zbirke, a za drugi iz knjige. Tako je meni bilo, tako je bilo i generaciji ispred, i 2 generacije ispred (takvu informaciju imam). E sad, to što može i na prvom kolokvijumu da dođe nešto iz kjige i na drugom kolokvijumu iz zbirke, to je već nepredviđena okolnost :) Neću da vam kažem ono standardno "pogledajte malo i knjigu-zbirku" jer znam da ne vredi. xD Iz ovog predmeta je prelako imati 9, dok je malo teže imati 10 i otprilike dvoje-troje ljudi po grupi imaju 10.
Za polaganje ovog ispita vam je potrebno:
prvi kolokvijum - 2 + dana
drugi kolokvijum - 2 + dana /sve u zavisnosti od toga koju ocenu želite, da položite dovoljno je čak i manje od 2 dana, a i često se ponavljaju pitanja iz rokova. Za drugi kolokvijum OBAVEZNO pogledati pitanja iz prethodnih rokova kojih nema u knjizi,

Engleski 1
E ovo nisam učio sve ukupno (kolokvijum + ispit) duže od pola sata, nisam imao dodatnih 10 poena, a imao sam 10. Za kolokvijum sam pogledao neke vežbe na kraju knjige, valjda, koje smo prelazili na vežbama i to je bilo dovoljno. Za ispit nisam učio ni 5 minuta, a imao sam 50/50. Gradivo stvarno nije teško, niti su pitanja, ukoliko imate solidnu podlogu nemate problema sa ovim.

Meadžment
Ovo u principu nije teško da se položi, malo ko ima problema sa ovim. Problem je... što zavlače :) na kolokvijumima ne zavlače uopšte (jer menadžment bude na kraju kolokvijumske nedelje, pa onda budete u fazonu "aj da ostavim nešto i za ispit, da ne bude da sam štreberčina) i TREBA da izađete na kolokvijum. E sad, s druge strane, na ispitu - zavlače! Obavezno dođe jedno pitanje sa slajdova, a pitanja na zaokruživanje(koja nose negativne bodove) su uglavnom sve neke apstraktne podele iz knjige koje svi reflekso preskaču (ja prvi, jer se nekako podrazumevaju, al' nekako uvek te gluposti dolaze). Retke su bile desetke u januaru i februaru, dok su oni koji su polagali preko kolokvijuma imali razne "proglede kroz prste" :D to se odnosi na ono "da naškrabaju nešto i da im ovi priznaju".
Za spremanje ovog ispita u celini treba vam nekih 5-6 dana, ako pucate na visoku ocenu. Ako vam onda za jedan kolokvijum treba nekih 3 dana, isplati se izaći, jer su vam je to otprilike ocena više.

Psihologija
Za prvi kolokvijum knjigu preći 10 puta. Pročitati i izobeležavati jednom (za šta vam treba recimo dan i po) i onda je ostalih 9 puta prelistavati. Pošto možete da koristite knjigu na ispitu, samo vam je bitno da znate gde se šta nalazi. Za jedno prelistavanje vam recimo treba 10-15 minuta i pokušavajte da popamtite koji pojam je vezan za koji podnaslov i slično. Otići na pripremnu nastavu da se upoznate sa formom testa. Takođe savet: ja sam recimo uzeo jednu A5 stranicu i ispisao sve podnaslove sa tih prvih 150 stranica i redni broj stranice na kojoj se nalaze. Meni je lično pomoglo.
Za drugi kolokvijum se uči 2 i po dana, ako pucate na 9 ili 10, onda 3 dana.

Što se tiče predavanja i vežbi:
Matematika 1: vežbe obavezno ići, ako za predavanja imate nekoga da vas upiše i vi ne shvatate ono na predavanju, onda bolje da iskoristite tih sat i po na bolji način (ja sam dobar deo tih predavanja ispijao pivo sa onom kerušom Alfom, upoznaćete je već xD)
Ekonomija: predavanja zanimljiva, vežbe koriste
Menadžment: vežbe ići jer se dobijaju dodatni poeni, predavanja ne morate
OIKT: pff, otkud znam, predavanja jock, ni vežbe vam toliko ne trebaju, ali bi bilo poželjno da idete.
Psihologija: ići na vežbe zbog dodatnih poena, predavanja c
Engleski 1: e to možete i ne morate, kako hoćete, ako vam treba dodatnih 10 poena idite, ako ne, gradivo nije teško, može se imati visoka ocena i bez tih poena.

To je to, nadam se da sam vam pomogao, ako imate pitanja pitajte :)

i izvinjavam se na nekim greškama u kucanju kojih sigurno ima, kasno je sad, a ja sam umoran i mrzi me da proveravam xD


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 17.10.2012. 08:00:06 

Pridružio se: 09.02.2012. 14:26:23
Postovi: 281
Godina: Dipl.
Smer: IS
Oikt- vezbe u RC-u su vazne. Ono sto se radi nije tesko, ali tesko da mozete bas sve sami da postignete bez neke pomoci. Nije to ono na sta smo navikli kad se prica o npr. Excel-u. Ima dosta caka na koje asistenti ukazu i sve od toga sto kazu dolazi na integralnom. Naravno, ukoliko ne idete na vezbe potreban vam je neko ko to zna ili njegove beleske. Prosle godine, ljudi su se napravili jako pametni i em nisu dolazili na vezbe em niko nije hteo da gubi vreme i pokazuje njima. Ja nisam bila medju takvima. :) Ono sto je vazno, ne ocekujte da cete bez ikakvog vezbanja znati sve. Sednete kuci, prodjete kroz one zadacice sto uvek postave na stranici predmeta pred test i mirni ste. Ne samo zbog razumevanja, vec i brzine kucanja. :) Ostalo vam je kolega sve napisao.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 223 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Copyleft FONForum 2001-2014 | Powered by phpBB © phpBB Group