Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ] 

Drugi operater bi ...
poboljšao usluge fiksne telefonije 75%  75%  [ 40 ]
pogoršao usluge 2%  2%  [ 1 ]
samo uništio Telekom i ništa bolje ne bi doneo 6%  6%  [ 3 ]
udružio se sa Telekom i kuku nama 17%  17%  [ 9 ]
Ukupno glasova : 53
Autoru Poruka
PostPoslato: 11.09.2007. 20:50:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Postovi: 6917
Lokacija: Beograd
Godina: Dipl.
Smer: IS
Citiraj:

Druga licenca za fiksnu telefoniju?

Beograd -- Nove licence za fiksnu telefoniju mogu se očekivati 2008, kažu nadležni nakon što je SBB zatražio licencu za taj posao.

Ministarka Aleksandra Smiljanić kaže da će druga licenca za fiksnu telefoniju biti dodeljena na tenderu. Fiksna telefonija sada je pod monopolom Telekoma Srbija. Smiljanićeva je navela da Ministarstvo još nije dobilo zahtev kompanije SBB za dodelu licence za pružanje usluga fiksne telefonije, ali da je o tom zahtevu obavešteno iz medija.

"Orijentacija Ministarstva jeste uvođenje konkurencije, ali istovremeno mora da se vodi računa o pružanju univerzalnog servisa, odnosno da svi građani imaju osnovne telekomunikacione usluge po pristupačnim cenama", kazala je ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Ministarstva.

Zakonom o telekomunikacijama dozvoljena je konkurencija u oblasti fiksne telefonije još pre dve godine, ali je za dodelu takve licence neophodno da Ministarstvo raspiše tender i odredi minimalne uslove koje operater mora da ispuni kako bi se bavio tom vrstom posla.

Međutim, kako ocenjuju u resornom ministarstvu, kompanije su uglavnom zainteresovane za pružanje profitabilnih usluga, zbog čega postoji opasnost za Telekom Srbije.

Postoji opasnost da kablovski operater Serbian broadbend SBB preuzme "bolje platiše", a time onemogući "Telekom" da pokrije troškove za pružanje neisplativih usluga, rekla je ona i dodala da je zbog toga u toku analiza tržišta.

Smiljanićeva je kazala i da je upoznata sa zahtevima kompanija za uvođenje telefonije preko interneta (VoIP), što će biti omogućeno kada Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) završi pravilnik o toj oblasti, čija je izrada u toku.

Pomoćnik ministarke za telekomunikacije Slobodan Laketa kazao je da nove licence za fiksnu telefoniju neće biti izdate do kraja godine, ali da se novi operateri fiksne telefonije mogu očekivati u 2008. godini.

On je naveo da SBB kao kablovski i intenet operater već ima mrežu preko koje u kratkom roku može da počne da pruža usluge telefonije, ali da je neophodno da pre dodele dozvole formira fond za univerzalne usluge.

Laketa je dodao da je u toku i razmatranje planova za raspodelu frekvencija koje će omogućiti razvoj "vajmaks" (WiMax) tehnologija, odnosno pružanja usluga fiksne telefonije bežičnim putem.

"SBB može da pokrije trećinu tržišta"

U poreduzeću SBB koje je naveći kablovski provajder u Srbiji kažu da su spremni da pružaju i usluge fiksne telefonije koje će biti prihvatljive za građane.

Kompanija SBB u ponedeljak je dostavila Ratelu zahtev za dodelu licence za fiksnu telefoniju, što je danas potvrdio i izvršni direktor kablovskog distributera SBB Dragan Šolak.

On je ocenio da svojim fiksnim telefonskim linijama SBB može pokriti trećinu domaćinstava u Srbiji. On je ukazao da od Ministarstva telekomunikacija zavisi da li će i kada raspisati tender i definisati uslove za dodelu druge licence fiksne telefonije.

On navodi da je SBB spreman da u roku tri do četiri meseca od trenutka dobijanja licence pusti u rad servis fiksne telefonije, pošto je ona već sada oko 92 odsto spremna za pružanje te usluge.

Reč je o novim linijama koje građanima donose besplatne razgovore u mreži, neograničen broj telefonskih priključaka, identifikaciju poziva, kreiranje takozvanog "profila" i druge prednosti koje u klasičnoj fiksnoj telefoniji nisu dostupne.

Prema oceni Šolaka, Ministarstvo treba da izađe u javnost sa svojim viđenjem razvoja tržišta fiksne telefonije, u situaciji u kojoj je već dve godine "Telekomu Srbija" zakonski ukinut monopol u toj oblasti.

Usluge fiksnog telefoniranja na srpskom tržištu sada pruža samo državna kompanija Telekom Srbije, koja ima više od 2,8 miliona korisnika. Telekom Srbija do sada se nije oglašavao o mogućnosti uvođenja konkurencije u fiksnoj telefoniji.

Konkurencija i modernizacija

Ministarka je danas takođe rekla da je osnovi cilj rada njenog ministarstva uvođenje konkurencije i modernizacija infrastrukture u oblasti telekomunikacija i interneta.

Ona je kazala da su mogućnosti tih tehnologija, koje su u poslednjih 20 godne izmenile svet, još nedovoljno iskorišćene u Srbiji.

Smiljanićeva je dodala da je Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo započelo rad na izmenama Zakona o telekomunikacijama, formiranju Agencije za poštanske usluge i primeni Zakona o elektronskom potpisu, kao deo tog plana.

Kako je navela, ti poslovi trebalo bi da budu završeni u narednih nekoliko meseci.

Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će početkom sledeće godine biti registrovana prva sertifikaciona tela za izdavanje sertifikata o elektronskom potpisu, koji će omogućiti da elektronski dokumenti imaju istu pravnu snagu kao papirni, sa potpisom i pečatom.

Pomoćnik ministra za informatičko društvo Nebojša Vasiljević naveo je da je u saradnji sa Ministarstvom trgovine u toku i izrada zakona o elektronskoj trgovini, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2007. i omogući regulacije te oblasti u Srbiji.

"Planiran je i početak rada na zakonu o zaštiti privatnosti podataka u javnim elektronskim komunikacijama, koji je jedan od uslova za ulazak na 'belu šengen listu'", kazao je on.


Dakle, vaše mišljenje?

Ako do toga dođe ja mislim da to može biti samo dobra stvar za Srbiju. Dosta je Telekom bio glavni, ovo bi ih prodrmalo i nateralo na borbu. Baš kao i kod mobilne kada je stigao Telenor, a kasnije i VIP.

_________________
Svako je jutro novo ušće, poteci kao rečica.
Neka se trnje plete gušće nebo je tvoja prečica,
I zdrobi lažne dijamante ko ljusku šupljeg oraha
Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.09.2007. 21:18:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
Postovi: 4922
Lokacija: Bgd
Godina: Dipl.
Smer: IS
Ja sam uvek za konkurenciju :)
Dole monopol :D

_________________
CARPE DIEM


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.09.2007. 21:19:41 

Pridružio se: 15.10.2005. 19:54:17
Postovi: 580
Lokacija: NBG
Godina: Dipl.
Smer: IS
Da izgleda da se nesto pomera samo da ne stave enormno visoke zahteve za ucestvovanje na tenderu.

_________________
www.kakosepise.com


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.09.2007. 21:27:05 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Postovi: 4717
Lokacija: Novi Bgd.
Godina: Dipl.
Smer: IS
Čitao sam ne ES-u i ono što je rekao jedan mnogo pametan i obrazovan momak je da konkurencija znači povećanje pretplate, povećanje cene lokalnog razgovora i smanjenje cene razgovora sa inostranstvom. Usloge neće biti uniformne, postojaće paketi kao za mobilnu telefoniju, biće više servisa, VOIP, internet. Za napredne korisnike i ljude koji često razgovaraju sa inostranstvom, tj. onima koji su do sada bili izdašni u trošenju, će doći bolja vremena. Za dobar deo Srbije, možda i većinski, biće gore. Pretplata može da ode i na 10 €, a ljudi koji samo žele telefon, kojima ni digitalna linija nije potrebna, će nadrljati. Novim provajderima neće ni na kraj pameti biti da se bave ljudima koji ni sada nemaju telefonsku vezu po zabitima, a ni za dvojnike neće doći bolje vreme.

_________________
Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.09.2007. 22:11:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.01.2005. 00:52:53
Postovi: 1197
Lokacija: bgd
Godina: Dipl.
Smer: ME
a pa da, bash sam videla danas u novinama. dao mi taxista kad je video da mu chitam preko ramena :] mislim da bi bilo korisno, ali da je bar josh neko vreme neizvodljivo da zazivi kod nas.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.09.2007. 22:41:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Postovi: 6216
Lokacija: unzipping something.
Godina: Apsolvent
Smer: ME
glasao sam pod 4.

mislim da telekom strahuje od sbba isto koliko i mts od vipa.

sumnjam da cje u narednih 5-10 godina drzhava prodati vecjinski deo u telekomu, i iskreno ne vidim neku korist od toga za nas. jedino voip. ali tu samo zakon smeta, ne i telekom.

ne znam kakve nam to josh usluge trebaju iz domena fixne telefonije?
ni sad ne koristim 80% postojecjih usluga. jedino caller id.

fixna telefonija je prevazidjena kategorija, bolje bi bilo da se ostvari ona pricha o konkretnom deljenju telekoma na 3 dela, i da se demonopolizuje vlasnishtvo nad infrastrukturom. a za to ne treba novi fixni provajder.

_________________
..nema genijalne zhene. zhene su dekorativni pol. one nemaju nikada shta da kazhu, ali nas svojim govorom ocharavaju.
zhene predstavljaju pobedu materije nad duhom, kao shto chovek predstavlja pobedu duha nad moralom..


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.09.2007. 23:30:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Postovi: 10000
Lokacija: BBrdo/Rashka
Godina: Padobranac
Smer: IS
bLooez je napisao:
...i da se demonopolizuje vlasnishtvo nad infrastrukturom. a za to ne treba novi fixni provajder.

Taj rad... Zar nije bilo vec o tome priche... Da se Telekomu/ptt-u kome vec smakne taj povlashceni status nad 'zicama' pa da konachno dobijemo nize cene usled vece konkurencije...

_________________
Chuvajte i odrzavajte FF. Ne zbog nas matorih, vec zbog vas koji ste sada tu i zbog onih koji ce tek doci.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 00:29:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Postovi: 8655
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Skoro sam citao intervju sa nasom ministarkom za informatiku i telekomuniakcije (ili tako neka budzevina od naziva)... poprilicno je popljuvala Telekom (na finjaka) bas zbog monopola, voip-a i svih tih stvari, ali je jednu zanimljivost u korist Telekoma rekla...
naime, tacno je da Telekom drzi monopol zbog para.. ali, s druge strane, Telekom radi na prosirenju infrastrukture i uvodjenja telefona u delove Srbije u koje ne bi bilo nikome isplativo da razvlace kablove (jbte, kakva recenicna konstrukcija, sry, umoran sam :) )... drugim, recima, umesto da uvode voip i tehnologije koje ce samo da naprave veci jaz izmedju najrazvijenijih i najnerazvijenijih delova Srbije, oni, kao javno preduzece, ulazu u nerazvijenije delove i time taj jaz smanjuju... sto, donekle, i ima logike...

_________________
Tommorow is cancelled due to lack of interest!
...
O, da mi je da se još jednom zaljubim,
Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 01:26:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Postovi: 6216
Lokacija: unzipping something.
Godina: Apsolvent
Smer: ME
to je stara i losha zhvaka u koju ne treba verovati.

telekom kad mu odgovara da bude trzhishna firma, tako se postavlja /kad treba da digne cene kazhe da su u okruzhenju josh vishe cene kod konkurencije/, a kad mu odgovara da bude drzhavna firma onda se tako postavlja /pa kazhe kako zaboga radi prljav posao, socijalni posao, i treba da mu budemo zahvalni shto je tako ogroman i da mu produzhimo monopol dozhivotno/.

bash bih voleo da chujem kako je to ministarka objasnila kako bi voip povecjao taj jaz izmedju razvijenih i nerazvijenih delova srbije?
i kako uopshte voip mozhe bilo kome da shkodi?

i kao da se ministarka tu ishta pita. mozhe da ga pljuje ona sto godina, nishta od nje ne zavisi.
i ona to zna.

_________________
..nema genijalne zhene. zhene su dekorativni pol. one nemaju nikada shta da kazhu, ali nas svojim govorom ocharavaju.
zhene predstavljaju pobedu materije nad duhom, kao shto chovek predstavlja pobedu duha nad moralom..


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 01:39:31 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Postovi: 8655
Godina: Apsolvent
Smer: IS
bLooez je napisao:
bash bih voleo da chujem kako je to ministarka objasnila kako bi voip povecjao taj jaz izmedju razvijenih i nerazvijenih delova srbije?
i kako uopshte voip mozhe bilo kome da shkodi?


Mislio sam da necu morati da objasnjavam, a i ako cu morati, da ce to biti neko glup :P

Elem... ako se uvede VoiP, to je plus za nas koji smo na ultra-giga-mega-digitalnim centralama* i imamo ultra-mega-giga-high-speed internet.. tehnologija napreduje, razvija se, ovo, ono... :]

medjutim, ako se uvede VoiP, Telekom gubi novac, tako? Samim tim gubi i dobit koja bi se ulozila u nerazvijena podrucja...

znaci BG (jer 90% korisnika sa mogucnoscu nesmetanog koricenja VoiP-a) i njegovi korisnici kao napreduju, a Donji Krmachevac i dalje komunicira sa ostatkom sveta preko snail-maila...

Znas, ispada ono: zidamo kucu od zlata, da se vidi da mozemo, a to sto cemo da potrosimo sav novac na zlato i necemo moci da kupimo namestaj za tu kucu, jbg... mislim, nije to moj stav, ali to tok misli koji je ministarka plasirala...

(mada opet napominjem da je ona samo to iznela kao plus Telekomu, ostalo je bila totalno pljuvanje..)

Citiraj:
i kao da se ministarka tu ishta pita. mozhe da ga pljuje ona sto godina, nishta od nje ne zavisi.
i ona to zna.


Ma, samo sam napisao ono kao blagu digresiju... (sreca pa u IKT nemamo ks ks da moderishe :D )
Ne pratim ja stanje na trzistu i slicne stvari, smara me to :D

---------------------------------------
* nase centrale kakve god da su, one su beskonacno mnogo puta bolje od centrala u mestima gde nema uopste centrala :D

_________________
Tommorow is cancelled due to lack of interest!
...
O, da mi je da se još jednom zaljubim,
Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 01:46:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Postovi: 8655
Godina: Apsolvent
Smer: IS
bLooez je napisao:
telekom kad mu odgovara da bude trzhishna firma, tako se postavlja /kad treba da digne cene kazhe da su u okruzhenju josh vishe cene kod konkurencije/


E, meni nije jasno nikako kako iko moze da padne na ovakav argument :zbun:
Koja konkurencija?? On drzi monopol ovde... Telekomu niko ne predstavlja konkurenciju u Srbiji... a Telekom nikome ne predstavlja konkurenciju u inostranstvu tako da... sranje kroz gusto granje...
Djubrad..

_________________
Tommorow is cancelled due to lack of interest!
...
O, da mi je da se još jednom zaljubim,
Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 07:59:36 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Postovi: 6216
Lokacija: unzipping something.
Godina: Apsolvent
Smer: ME
kliford je napisao:
bLooez je napisao:
bash bih voleo da chujem kako je to ministarka objasnila kako bi voip povecjao taj jaz izmedju razvijenih i nerazvijenih delova srbije?
i kako uopshte voip mozhe bilo kome da shkodi?

Mislio sam da necu morati da objasnjavam, a i ako cu morati, da ce to biti neko glup :P
Elem... ako se uvede VoiP, to je plus za nas koji smo na ultra-giga-mega-digitalnim centralama* i imamo ultra-mega-giga-high-speed internet.. tehnologija napreduje, razvija se, ovo, ono... :]


hvala ti shto si mislio da sam pametan :stid:

o5 pitam kako je to voip plus samo za nas na ultra giga centralama?
koliko ja znam, telekom vecj sada masu medjunarodnih poziva odradjuje preko voipa,
i tu nije bitno da li zovesh sa stare ili nove centrale.
mozhe voip da se implementira i na nekom.. nazovimo ga b2c nivou, a ne samo na c2c.

telekom koristi voip kada njemu odgovara, ali brani drugima da ga koriste, jer je jeftiniji od klasichnog telefoniranja. i zbog toga ne mislim da bi voip produbio jaz izmedju korisnika, vecj bi ga suzio, jer bi ljudi mogli jeftinije da prichaju.

druga stvar, ako koristish voip, ne trebaju ti obavezno kablovi. instalirash wireless u neko selo gde je neisplativo instalirati kablove, pa ljudi piche po voipu samo tako.

i kako se tu onda stvara jaz? voip je reshenje za ruralne oblasti, a ne kablovi.
ali u telekomu 0,00001% ljudi ume da namesti taj voip.

_________________
..nema genijalne zhene. zhene su dekorativni pol. one nemaju nikada shta da kazhu, ali nas svojim govorom ocharavaju.
zhene predstavljaju pobedu materije nad duhom, kao shto chovek predstavlja pobedu duha nad moralom..


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 09:35:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Postovi: 2484
Lokacija: Pančevo
Godina: Dipl.
Smer: IS
kliford je napisao:
Elem... ako se uvede VoiP, to je plus za nas koji smo na ultra-giga-mega-digitalnim centralama* i imamo ultra-mega-giga-high-speed internet.. tehnologija napreduje, razvija se, ovo, ono... :]

medjutim, ako se uvede VoiP, Telekom gubi novac, tako? Samim tim gubi i dobit koja bi se ulozila u nerazvijena podrucja...

znaci BG (jer 90% korisnika sa mogucnoscu nesmetanog koricenja VoiP-a) i njegovi korisnici kao napreduju, a Donji Krmachevac i dalje komunicira sa ostatkom sveta preko snail-maila...


Ovo bi imalo smisla kad bi telekom zaista to i radio, ali oni ni ne pokusavaju da budu profitabilni (imaju duplo vise radnika nego sto im treba / bacaju pare na razna sponzorstva / i tome slicno), a ipak jesu - i to samo kako!

Sta hocu da kazem jeste da, iako bi VoIP ili drugi operater smanjili prihode telekoma, to nikako nije razlog za njihovo nemanje para za ulaganje u nerazvijena podrucija.

_________________
Implementacija je materijalizacija specifikacije apstrakcije


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 10:04:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.03.2005. 04:03:40
Postovi: 1129
Lokacija: На првој линији ;)
Godina: Dipl.
Smer: IS
У новом стану од нове године (више од осам мјесеци) чекам на фиксни телефон. Не, не живим на Старој Планини. Знам доста људи који имају ПЛЦ уређај на линији и могу да маштају чак и о дајалапу (14к максимална брзина) а о АДСЛ да не причамо. Ако тражите да скину ПЛЦ и да вам уведу нормалан кабл(ово је 21 вијек) у сред Београда најчешће добијете одговор, нисмо у могућности да вам пружимо ту услугу. Зашто је то тако никад нећу схватити, али довољно је једном да одете у кориснички сервис Телекома и да пожелите да никад више не одете без неког аутоматског оружија.

СББ само треба дозвола за фиксну телефонију, ништа више. Покрива све веће градове у Србији и они корисници који имају прикључак код СББ имају могућност за све сервисе модерне телефоније, што исто немају корисници Телекома. С друге стране, чика Сорошу није проблем да да и неку велику стратешку лову која ће му се исплатити у најкраће вријеме и која ће враћати камату у наредним деценијама. СББ има могућност да поједе Телеком за пар година.

Ово за СББ сам причао још прије двије године и изгледа да сам био добар пророк. Мислим да нисам без основа причао, јер је СББ у то вријеме каблирао пола Србије и само је питање времена када ће преузети примат и у фиксној телефонију.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 10:26:31 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Postovi: 6216
Lokacija: unzipping something.
Godina: Apsolvent
Smer: ME
nisam korisnik sbba,
ali sam se do sada naslushao da se ljudi zhale na sbb podjednako
koliko se korisnici telekoma zhale na telekom.

sve mi to lichi na - sjashi kurta da uzjashi murta.

_________________
..nema genijalne zhene. zhene su dekorativni pol. one nemaju nikada shta da kazhu, ali nas svojim govorom ocharavaju.
zhene predstavljaju pobedu materije nad duhom, kao shto chovek predstavlja pobedu duha nad moralom..


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 10:43:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.03.2005. 04:03:40
Postovi: 1129
Lokacija: На првој линији ;)
Godina: Dipl.
Smer: IS
Па и они су монополисти... ако њихов кабл дође до зграде или кварта, мислим да не постоји могућност избора.

Да не буде забуне, нисам хвалио СББ нити мислим да ће бити боље. Од Телекома се финансира добар дио државе, тако ако СББ уђе на тржиште, једино што ће се промјенити је то да (добар) дио тог новца отићи у већ пребогат џеп власника СББ.

Међутим, Телеком са оваквим начином рада једноставно сам себе демантује као јавни и стратешки сервис, тако да ће временом друштво укинути тај монопол. Слична је прича и са аутопутевима, супер би било кад би држава држала све и од тога новца се кофинансирала и тај новац служио за даљи развој друштва, међутим временом неефикасност почиње да штети друштву више него што му доноси новца. Иста прича је и са Телекомом, ако овако настави са оваквом пословном политиком више ће да штети друштву него што ће да има друштво користи од новца који се добија од Телекома.

НАЈБОЉЕ рјешење је(по мени), само Телеком који ради у најмању руку елементарно ефикасно.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 13:44:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Postovi: 11096
Lokacija: /var/www
Godina: Padobranac
Smer: IS
konkurencija retko kad škodi. posebno u telekomunikacijama.
ministarka je vezara.

_________________
tuđini. dolazeee...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 14:11:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Postovi: 6216
Lokacija: unzipping something.
Godina: Apsolvent
Smer: ME
konkurencija nije crno belo.
uchili smo iz ekonomije da postoji monopol, oligopol, monopson, itd..
konkurencija u telekomunikacijama pogotovo u srbiji je samo ideal.

nama je sudba ili monopol ili neka njegova blazha varijanta.

_________________
..nema genijalne zhene. zhene su dekorativni pol. one nemaju nikada shta da kazhu, ali nas svojim govorom ocharavaju.
zhene predstavljaju pobedu materije nad duhom, kao shto chovek predstavlja pobedu duha nad moralom..


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.09.2007. 14:16:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Postovi: 11096
Lokacija: /var/www
Godina: Padobranac
Smer: IS
bLooez je napisao:
konkurencija nije crno belo.
uchili smo iz ekonomije da postoji monopol, oligopol, monopson, itd..
konkurencija u telekomunikacijama pogotovo u srbiji je samo ideal.

nama je sudba ili monopol ili neka njegova blazha varijanta.

tupson :jel:

_________________
tuđini. dolazeee...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.12.2009. 10:12:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Postovi: 10000
Lokacija: BBrdo/Rashka
Godina: Padobranac
Smer: IS
Dve godine jurenja sopstvenog repa :)

(uzmite ovo u obzir kad budete krenuli da glasate)

_________________
Chuvajte i odrzavajte FF. Ne zbog nas matorih, vec zbog vas koji ste sada tu i zbog onih koji ce tek doci.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.12.2009. 10:51:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.06.2009. 21:25:10
Postovi: 2822
Lokacija: vrachar
Godina: IV
Smer: UK
da, zato sto ova vlada zapravo ima alternativu :roll:

_________________
see, the only time I hear you take the name of the Lord...
is when you're tied to the bed with your face against the head board.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.12.2009. 00:57:39 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Postovi: 4717
Lokacija: Novi Bgd.
Godina: Dipl.
Smer: IS
Godine prolaze mi gledamo :)

E tad sam se bio zaposlio, sad sam u drugoj firmi, a net je i dalje budjav.

_________________
Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.12.2009. 11:50:47 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Postovi: 6516
Lokacija: Zemun
Godina: Dipl.
Smer: ME
Citiraj:
Učesnici tendera za fiksnog operatora

Republička agencija za telekomunikacije danas je saopštila da su četiri kompanije otkupile konkursnu dokumentaciju za učešće u javnom nadmetanju za licencu za drugog fiksnog operatora u Srbiji.

Dokumentaciju su otkupili:

Telenor: mobilni, fiksni i kablovski operator iz Norveške koji u Srbiji trenutno ima mobilnu mrežu,

Vip mobile: mobilni operator u Srbiji, deo Mobilkom Austria grupe koja je u vlasništvu kompanije Telekom Austria,

Kerseyco Trading Limited: kompanija sa Kipra koja je vlasnik internet provajdera Verat.Net i

Konsing Group: srpsko-američka kompanija koja se bavi konsaltingom i uslugama u oblasti telekomunikacija.

Kompanije koje su otkupile dokumentaciju imaju pravo da do 12. januara 2010. godine dostave ponude za licencu za drugog fiksnog operatora.

Licenca će biti dodeljena na deset godina, a prema uslovima konkursa na nadmetanju mogu učestvovati telekomunikacione kompanije koje su u 2008. godini imale prihod veći od 200 miliona dolara i preko milion korisnika, kao i one koje planiraju da se bave telekomunikacijama i spremne su da uplate depozit od 10 miliona evra.


Čini mi se da je Telenor najbolji pick, jer matična kompanija već pruža usluge fiksne/mobilne telefonije, TV, internet. I finansisjki su najjači. I mobilna mreža im radi odlično. I sviđa mi se onaj cvetić :D

_________________
"Ništa nije sveto,
sve je bruto i neto,
sve je zabava ..."

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ] 


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Copyleft FONForum 2001-2014 | Powered by phpBB © phpBB Group