Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Да ли сте за поновно увођење физичке културе на факултете?
Да. 76%  76%  [ 44 ]
Не. 24%  24%  [ 14 ]
Ukupno glasova : 58
Autoru Poruka
PostPoslato: 25.07.2007. 19:54:25 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Postovi: 1829
Godina: Dipl.
Smer: IS
Недавно истраживање Завода за заштиту студената показало је да се мање од 20 одсто студената бави неким видом рекреације. Један од проблема у физичкој неактивности младих је што мало факултета посвећује пажњу физичким активностима студената.
Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду, за наш лист најављује да ће од јесени почети разговори с деканима факултета који су заинтересовани за учешће у остваривању идеје да се спорт врати у универзитетске програме.
- Треба дати шансу студентима да се баве спортом бар рекреативно, ако не такмичарски. За то је потребно обезбедити услове, финансије, људе и базене, сале и спортске терене. После Универзијаде Универзитету ће остати једна сала од 3.000 квадрата која ће послужити у те сврхе - рекао је Ковачевић и додао да је спорт на факултетима одавно постојао, али се током кризних времена угасио због недостатка новца за изнајмљивање простора.

Један од заговорника идеје о повратку спорта на Универзитет је и Срећко Јовановић, декан Факултета за спорт и физичко васпитање.
- Наш факултет ће у сарадњи с још неким факултетима Београдског универзитета за пола године, најкасније за годину дана, направити пројекат за системско увођење спорта на универзитет.
То би требало да буде модел погодан за наше услове, а базиран на нашем старом систему спорта на факултетима и онога што постоји на западу. Елаборат Министарства за омладину и спорт у националној стратегији спорта велико место даје универзитетском спорту и то ћемо такође искористити - објаснио је Јовановић.

Према његовим речима настојаће се да сви постојећи и новоизграђени објекти за Универзијаду 2009. који припадају Универзитету. буду искоришћени за студентско бављење спортом.

Снежана Самарџић Марковић, министар омладине и спорта, за наш лист каже да је "један од предлога у Стратегији о развоју спота у Србији враћање наставе физичког васпитања на факултете, јер је потпуно бесмислено да Србија има Универзијаду, а да студенти немају могућност за активније бављење спортским активностима на факултету и да немамо развијен универзитетски спорт као категорију".
- Жеља нам да што више спортиста буду и студенти, а да у Закону о спорту буду предложене мере које омогућују да врхунски спортисти имају одређене олакшице приликом студирања у смислу потреба за уклапањем времена одржавања наставе и тренинга.
У прилог озбиљности наше намере је и формирање посебне радне групе за школски и универзитетски спорт која ће заједно с осталим радним групама радити на изради Националне стратегије за развој спорта у Србији - рекла је Самарџић Марковић.

Немања Петровић, председник Студентског парламента Универзитета у Београду, за наш лист каже да би било добро вратити спорт на факултете и да би евентуално могао да се распише референдум на којем би се студенти изјаснили о томе.
Горан Минић, председник Савеза студената Београда, такође сматра да је спорт прави начин да се студенти ослободе гојазности и да свој рекреативни живот подигну на виши ниво
- Било би одлично да сваки факултет три или четири пута недељно изнајмљује термине у салама. То за факултете не би била велика ставка у односу на оно што од студената узимају. Мислим да би међу студентима било велико интересовање за тако нешто.
Најзаинтересованији би били студенти из унутрашњости који су у средњој школи нешто тренирали. За њих би то значило наставак бављења спортом, без губљења времена за враћање у родни град - рекао је Минић. Он додаје да универзитетске лиге постоје, али да би их требало подићи на знатно виши ниво.

Веслачки клуб за пример

Милош Трумић, председник Веслачког клуба Факултета организационих наука (ФОН), новинару Данаса је рекао да је ФОН један од ретких факултета који помажу развој спорта.
"Иако не постоји спорт као обавезни предмет, факултет помаже својим кошаркашким и одбојкашким тимовима када иду на такмичења, али не може да им плаћа да тренирају. Веслачки клуб ФОН, који ће ускоро прерасти у универзитетски, сада користи просторије и опрему Веслачког клуба Партизан.
Надокнаду за то плаћамо кроз чланарину у клубу. Постоје индиције да ће нам Универзитет обезбедити чамац за обуку и такмичења чија се цена креће од 15 до 20 хиљада евра - рекао је Трумић.

Извор: Данас


Искрено се надам да вам неће из целог чланка једино у очи пасти пасус о олакшицама за студенте-професионалне спортисте, већ да ће се дискусија повести у правцу опште спортске (не)активности студената, као спортиста-рекреативаца.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.07.2007. 07:22:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2007. 11:36:48
Postovi: 1851
Godina: Dipl.
Smer: IS
НЕ!Колико сам ја укапирао њима ће остати једна сала од 3000 квадрата и не знају шта ће са њом па ајде да уведемо физичку културу!? Каже "у циљу развоја спорта у Србији", ок рекреативно да али глупо је очекивати да неко ко је дошао из унитрашњости (тј. спољашности) настави да тренира на ФОНу, за то постоје клубови који су сигурно боље опремљени, а што се рекреативног спорта тиче мислим да онај ко је хтео да се рекреативно бави спортом он је нашао и терене и хале и базене за то а још је посебно глупо да ФОН нема своју салу него је изнајмљује. Каже "спорт је најбољи начин да се студенти ослободе гојазности" хмм додао бих још "...и да оставе дрогу". У средњој школи смо имали обавезно физичко а неки људи су и даље остали дебели и неки људи се и даље дрогирају :D .. дакле поента приче је да се не може од бабе правити девојка нити од деде дечко, ко се пронашао у неком спорту пронашао се, мислим да је мало касно да сад постоје "врхунски спортисти" на ФОНу а који већ не тренирају негде.

ДА!Што се рекреативног спорта тиче, било би лепо да ФОН има своју салу у којој би се играла одбојка, кошарка и фудбал и да се тачно одреде термини за та три спорта, да улаз буде слободан за све студенте ФОНа, по принципу дођеш саберемо се и поделимо и ђускамо.. :cool:
То би поготово било екстра зими да не морамо да плаћамо балоне и сале... :stid: ...а како је ово ФОН тешко је за очекивати да ће то бити бесплатно... а онда и ово мало ДА прелази у НЕ, које са оним првим НЕ чини - НЕ. :)

_________________
-


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.07.2007. 10:49:47 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Postovi: 1829
Godina: Dipl.
Smer: IS
Мањак, ја тебе уопште нисам разумео шта си хтео да кажеш. :)



Ја сам, свакако, ЗА физичко на факултету, али као изборну РЕКРЕАТИВНУ активност која би на неки начин била награђивана. Е, сад... нисам превише размишљао о том моделу награђивања, али мислим да у оквиру "Болоње" има доста места где би могла да се смести. Оно што ми у овом тренутку пада на паме ти могло да буде неки модалитет између: јачи оброк у дому (два дезерта :) ) или један поен мање за услов (нпр. онима који одаберу физичко треба 12 од 15 поена за услов за другу годину, а осталима 13 од 15).

Иначе, ФОН преко спортФОНа већ сада обезбеђује услове за тренирање неким од спортских екипа (осим ако се нешто није променило од када сам ја био активнији у цеој причи) и управо институционализација физичког на нивоу универзитета би требало да то учини редовном праксом на свим факултетима и обзнани доступност капацитета СВИМ студентима.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.07.2007. 12:23:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2007. 11:36:48
Postovi: 1851
Godina: Dipl.
Smer: IS
Ах, невр мајнд :)

Е сад ја тебе не разумем... :)
Кажеш "као изборну РЕКРЕАТИВНУ активност", ок, капирам изборну - онај ко хоће пријави се за физичко онај ко не - не мора, али шта подразумеваш под рекреативну? Јел могу и "голфери" да се пријаве за физичко?
Citiraj:
јачи оброк у дому (два дезерта :D ) или један поен мање за услов

Онда би сви одабрали физичко... е а који је интерес факлутета или универзитета? Јачи оброк (пошто се установило да студенти мање једу у току испитног рока), условни поени (да би студенти што мање учили) или једноставно физичка активност (да се студенти баве спортом и да оставе дрогу)...? Које би моје обавезе биле ако бих ја изабрао физичко?

А јел би то физичко имало неког додира са тим спортским активностима које већ постоје на ФОНу и које су само за "врхунске спортисте", ништа ми није јасно... :( али ме нервира то "е ајмо.Зашто?...не знам, ајмо..." :D

_________________
-


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.07.2007. 14:03:27 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Postovi: 1829
Godina: Dipl.
Smer: IS
Чекај... стани... сад си ме збунио... :zbun: Да ли је заиста могуће да ти не знаш зашто је важно и корисно да се људи, нарочито млади људи, редовно баве физичким активностима?

Први и основни разлог зашто бих волео да видим физичку културу као једну од активности које се охрабрују у оквиру универзитета је, просто, да би студенти били здравији људи. Да би се кретали... уморили... знојили... вежбали моторичке способности... самодисциплину... користили своје тело... да би бар део времена које проводе неспавајући, седећи, блејећи, пијући, пушећи, заменили нечим здравијим и, за њих, кориснијим.

Ја сам и даље потпуно затечен и не могу да верујем да, иако није експлицитно поменут, теби разлог није очигледан. И ово, заиста, не пишем као грдњу, увреду или критику, него као одистинску неверицу. :zbun:




Ах, да... умало да заборавим да ти одговорим на питања... под "рекреативном активности" подразумевам упражњавање физичке културе без амбиције да оно постане професионално и да се постижу врхунски резултати на званичним такмичењима. Поред популарних спортова са лоптом, студентима бих омогућио да бирају и, рецимо, атлетику, гимнастику, веслање, јогу, аеробик, тае-бо, борилачке вештине или неки други спорт, вештину или физичку активност у којима се проналазе.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.07.2007. 18:16:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2007. 11:36:48
Postovi: 1851
Godina: Dipl.
Smer: IS
Воув,воув,воув, видим да се не разуемемо...
Не размишљам само о својој гузици али ајде да сада узмемо исту у обзир:
Ја рецимо имам друштво са којим редовно идем на фудбал, дакле физичка активност која је за мене сасвим довољна и мислим да ми није потребна нека додатна физичка активност нити имам времена за то... е и сада кад се, рецимо, уведе физичко шта ја да радим? Да не играм са ортацима него да играм на факсу? И то само зато што ћу имати неке привилегије... :zbun: ОК, рећи ћеш "па ти не мораш!", да, ал што би неко имао неке привилегије а ја не, а бави се спортом исто (или мање) колико и ја? То је прво питање, а друго, зашто је потребно стимулисати студенте да се баве спортом пружајући им неке привилегије? :zbun: Па знају и студенти да је то здраво за њих... ајде да пређемо на простији пример... Мени је кева рекла (кад сам био мали), Игоре ако добијеш петицу из мате добићеш неки кеш и ја сам се само због кеша потрудио и добио петицу а тада ми ни на крај памети није било да она петица много више вреди него тај кеш а тад сам био мали...питање: Јесмо ли и сада мали па не знамо шта је добро за нас? Е ал ја ћу ти рећи зашто постоје те привилегије... Зато што би одзив био јако мали ако тих привилегија не би било а онда и цела идеја о физичкој култури на факсу пропала.
Нећу да расправљам сада о томе, јер никакав предлог немамо, постоји само размишљање о томе али ништа конкретно тако да немам ни шта да нападам ни шта да поздравим и подржим. О свему изнетом и о правцу у коме то иде нисам задовољан и то је то а када погледамо и анкету, видим имам и истомишљенике :)
Кажем ти, нећу да улазим у неку расправу, разумем те, имаш добре намере сигурно али сачекајмо да дође конкретнији предлог па ћемо да видимо...

_________________
-


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.07.2007. 19:43:19 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Postovi: 1829
Godina: Dipl.
Smer: IS
Моје време студентовања је мање-више прошло, али ако ћеш чекати да "конкретнији предлог" дође сам од себе, онда можеш слободно да рачунаш да од тога до краја твог студентовања (ма колико оно трајало) неће бити ничега. Управо због тога сматрам да ову дискусију баш треба наставити и, можда, пренети некоме у СпортФОНу или некој другој студентској организацији.




Прво да појасним, као што си и сам приметио, не постоји никакав конкретан предлог, већ се помињу само размишљања. Причицу о стимулацијама сам ја лично измислио само за ову прилику, представу немам да ли ју је неко од ауторитета икада разматрао. :)

Питање 1 - фуца са другарима?
Програм физичког образовања (какав бих ја лично подржао, да не буде даље забуне :) ) би био такав да не захтева ангажовање веће од једног једночасовног "тренинга" недељно. Дакле, све и да се разбијаш од фуце са другарима, мишљења сам да те неће они напустити (нити ти њих) ако се будеш играо на још једном месту на сат времена. Или, да пластичније објасним: колико ти је сметала настава физичког у основној и средњој да се бавиш неким другим спортом у слободно време?

Питање 2 - зашто је потребно стимулисати студенте?
Зато што су студенти, као и људи уопште, врло инертна маса. Ево чињенице која говори томе у прилог:
Студентски свет je napisao:
Недавно истраживање Завода за заштиту студената показало је да се мање од 20 одсто студената бави неким видом рекреације.
Ја се слажем да студенти знају шта је здраво за њих, али очигледно је да велика већина њих по том питању не чини, ама баш, ништа. То је као кад ми је, својевремено, ћале (који пуши по три-четири пакле цигарета дневно) држао предавање о штетности пушења - он очигледно зна да пушење не ваља, али ништа НЕ ЧИНИ да би га оставио.

Ако већ желиш да "филозофију" дигнемо на виши ниво, стимулације су један од основних алата помоћу којих функционише савремени свет. У њему готово ништа није експлицитно забрањено, али се јасно осећа охрабрујуће деловање на оног ко се понаша на "пожељан" начин. Пожељно понашање на тржишту (нпр.) се стимулише пореским олакшицама, субвенцијама, донацијама, а при томе се оном другом (да не кажем непожељном) ништа не ускраћује.

Да се вратимо на наш проблем, наша инертна маса - студенти, иако су свесни пожељности здравог начина живота, ништа не чине по том питању. Један начин да се бар известан број "подмитљивих дечачића" погура на прави пут а да се при томе остали не оштете (превише), је да се нађе известан начин стимулације који је довољно мали, а ипак довољно значајан, да би програм имао успеха и одзива.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.08.2007. 14:20:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.09.2004. 21:17:06
Postovi: 499
Lokacija: Bar/Beograd
Godina: Dipl.
Smer: IS
Auu, počeo sam da čitam prve postove i onda sasvim slučajno skrolovao dolje i odmah prestao sa čitanjem. Nevertheless, NE MOGU DA VJERUJEM da je za sada više ljudi glasalo protiv ove ideje nego za nju!!! Ideja je sjajna! Američki sportski sistem je po meni najbolji mogući: svaka škola ima svoj klub kao i svaki koledž. Pojedini koledži daju sportske stipendije vrhunskim sportskim talentima. Posle toga dođe draft koji je fantastičan način za podjednako raspoređivanje kvalitetnih igrača i stvaranje jake lige - tako se ne dolazi u situaciju da imamo Zvezdu, Partizan i ostale koji se nešto kao trude. Mislim da bi trebalo da se mnogo više ide ka univerzitetskim klubovima i ekipama kao i da fakulteti odvajaju znatno veći dio budžeta za sportske ekipe. Takođe, zapošljavati trenere koji znaju svoj posao (dobro, možda sam sada otišao previše u budućnost). Takođe, da se pojedini sportovi ne favorizuju PREVIŠE u odnosu na druge kao što je do sada bio slučaj: košarkaši su imali sve dok neke druge ekipe nisu dobile novac NI ZA IMPROVIZOVANE DRESOVE. Bitno je studente na neki način podstaći da se bave nekim sportom jer većina očigledno nije svjesna KOLIKO JE TO BITNO. Da mi je samo znati koji su argumenti ovoj gospodi što je glasala protiv ovog predloga.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.08.2007. 00:35:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.05.2005. 17:18:52
Postovi: 543
Lokacija: Beograd
Godina: Dipl.
Smer: ME
Naravno da sam za, dovoljno je proci jedan dan koroz hol fon-a i videti sve te iskrivljene i gojazne studente. Sasvim je prirodno da sport i ucenje ne idu jedno bez drugog. Kada se sve ovo zavrsi, sa fakulteta treba da izadjemo kao zdravi, obrazovani ljudi, visoko podignute glave, a ne kao krtice, da nismo videli svetlost dana od knjige :)

_________________
Veslački Klub Beogradski Univerzitet

http://www.facebook.com/home.php?#!/pro ... 147&ref=ts


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2007. 03:05:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.07.2006. 23:57:34
Postovi: 10
Lokacija: Beograd
Godina: IV
Smer: ME
Вујаклија ти си цар :D

:yo:

_________________
... i sve se ovo naravno ne bi ni dogodilo, da je Pera odmah otisao pravo u policiju...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2007. 09:37:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.05.2005. 22:52:45
Postovi: 633
Lokacija: Beograd
Godina: Asistent
Moje misljenje je da kad neka stvar vazi par hiljada godina, verovatno je ispravna. Pre nekog vremena medju ljudima je pocela da kruzi sledeca recenica:

Mens sana in corpore sano

_________________
Ceterum censeo PINK esse delendam!


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2007. 14:32:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.09.2006. 21:03:01
Postovi: 6834
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Ja sam uvek mislila da smo u skoli imali fizicko da ne bismo zaspali na casovima (i bilo je delotvorno)... stoga mislim da treba uvesti fizicku kulturu na fakultet... jer ovako polako postajemo Fakultet Obrazovanih (organizovanih) Narkolepticara. :)

_________________
I rock these bare feet like no one else can
My hands are dirty I like 'em that way
Shows who I am...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2007. 17:33:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.01.2007. 02:29:09
Postovi: 77
Lokacija: N.B.G.D.
Godina: Padobranac
...treba uvesti fizičku kulturu na fakultet bla bla bla
UNIVERZITET JE KLJUČNA REČ
Univerzitet u Srbiji ne postoji, fakulteti su izgubili status pravnog lica ali se u praksi ništa nije promenilo. Sve se i dalje radi na nivou fakulteta. :(

_________________
Ne igraj se sa ženskim srcem, ono je samo jedno.
Igraj se sa sisama, ima ih dve! (*)(*)


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Copyleft FONForum 2001-2014 | Powered by phpBB © phpBB Group