FONForum
http://www.fonforum.org/

Da li se industrija softverskog inženjerstva menja i postaje
http://www.fonforum.org/viewtopic.php?f=8&t=15261
Stranica 1 od 1

Autoru:  aywar [ 07.01.2010. 23:03:20 ]
Tema posta:  Da li se industrija softverskog inženjerstva menja i postaj

UVOD:
Poštovane kolege zaposlene u "knowledge intensive" industrijama, molim vas da ukoliko ste u mogućnosti odvojite vreme za istraživanje koje se radi na Fakultetu organizacionih nauka i Friedrich Schiller University of Jena, pažljivo pročitate anketu i date svoje mišljenje. Istraživanje radimo koleginica Kathrin Kirchner iz Jene i moja malenkost, nadam se da će bar malo pomoći da nauka u Srbiji postane više od sporadične slučajnosti.
Anketa se tiče promena u strukturi, kulturi, znanju i lojalnosti koje nastaju u industriji softverskog inženjerstva i sličnim industrijama koje su zasnovane na znanju, a koje su posledica primene wiki, foruma, blogova, socijalnih mreža i sličnih koncepata kolaborativne mreže koje neki nazivaju Web 2.0 koncepti. Na primer, postoje uspostavljene profesije (kao advokati, lekari) čiji pripadnici imaju visok stepen lojalnosti profesiji. Oni se međusobno pomažu, „drže se zajedno“, imaju neki osećaj ponosa zbog pripadnosti profesiji, održavaju konferencije i skupove i često su lojalniji svom zanimanju nego firmi u kojoj trenutno rade, poput srednjovekovnih gildi. Druge profesije, pak, nemaju taj osećaj zajedništva sa ljudima koji isto zanimanje obavljaju u drugim firmama (kao na primer manuelni radnici) i lojalni su prvenstveno firmi u kojoj rade.

ANKETA:
1. Molimo vas navedite koliko započetih godina ukupno radnog iskustva (nebitno kog, gde i u kojoj industriji) imate i navedite industriju u kojoj trenutno radite (ako trenutno radite u industriji u kojoj je znanje ključni resurs, npr softversko inženjerstvo). ________________
(npr. 5 godina - softversko inženjerstvo, 7 godina - marketing, 1 godina - grafički dizajn, 2 godine – visoko obrazovanje....)

2. Koliko još zaposlenih radi u firmi? ________________
(navedite približan broj, npr. 80 zaposlenih ili 1 – ja sam „freelancer“)

3. U proseku koliko puta nedeljno za rešavanje zadataka na poslu koristite alate poput Wiki, foruma, blogova, socijalnih mreža i sl? ________________
(Procena, na primer „3 –svaki put kada imam problem, cca. 2-3 puta nedeljno, postavim pitanje na par programerskih foruma“ ili „100 – bar 10 puta dnevno pogledam nešto na internom wikiju, forumima)

4. Koliko po vama takvi alati menjaju strukturu organizacije u kojoj radite? ______________
(ocena od 1 do 10: 1 – izuzetno malo, 10 – veoma mnogo; Pod strukturom organizacije se smatra formalni sistem hijerarhije i komandovanja, koordinacije, komunikacije i kontrole u firmi)

5. Koliko po vama takvi alati menjaju kulturu organizacije u kojoj radite? ___________
(ocena od 1 do 10: 1 – izuzetno malo, 10 – veoma mnogo; Pod kulturom organizacije se smatra skup verovanja, vrednosti, običaja, ponašanja i tradicija koje dele zaposleni i koje određuju način na koji se ponašaju jedni prema drugima i prema ostalim koji imaju interesa za njihovu firmu)

6. Koliko po vama takvi alati menjaju upravljanje znanjem u firmi u kojoj radite? ________________
(ocena od 1 do 10: 1 – izuzetno malo, 10 – veoma mnogo; Ovo je vezano za „knowledge management“ prakse u firmi )

7. Koliko po vama takvi alati menjaju lojalnost zaposlenih u firmi od lojalnosti ka firmi ka lojalnosti ka profesiji? ________________
(ocena od 1 do 10: 1 – izuzetno malo, 10 – veoma mnogo; Ukoliko smatrate da se lojalnost zaposlenih uopšte ne menja, upišite ocenu 1, a ukoliko smatrate da oni značajno postaju lojalniji svojoj profesiji nego firmi, upišite 10)

8. Kako je po vama lojalnost zaposlenih raspoređena između firme i profesije? ________________
(ocena od 1 do 10: 1 – lojalnost prema firmi je izuzetno važnija, 10 – lojalnost prema profesiji je izuzetno važnija)


NAPOMENE:
Preporučujem da anketu kopirate, ostavite redni broj i pitanje pa onda umesto crtica i „italic“ objašnjenja upišete svoj odgovor. Kod odgovora na pitanja od 4-9 možete opisati i kratke primere ukoliko vas ne mrzi da ih kucate. Anketu mogu raditi i free-lanceri, ali se odgovori pod 4, 5 i 6 uzimaju sa rezervom i mogu se preskočiti, a kod pitanja 7 i 8 lojalnost nije prema određenoj firmi, već prema free-lance statusu, gde se free-lanceri mogu posmatrati kao samostalni preduzetnici koji imaju svoju, doduše najčešće neregistrovanu, agenciju. Takođe, vaše mišljenje o ovim pitanjima je veoma dobrodošlo, pa ga možete dati posle odgovora.

Najlepše vam hvala na vremenu,

Mladen Čudanov

PS Ukoliko ste već radili anketu na elitesecurity ili drugom forumu molim vas nemojte ponovo raditi.

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/