Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: POIS 2015/16
PostPoslato: 29.02.2016. 22:52:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.06.2013. 16:43:18
Postovi: 413
Godina: II
Smer: IS
Predavanja
Za predavanja je zadužena profesorka Mirjana Drakulić, ali ta predavanja će zapravo držati gosti tj. predavači koji će dolaziti u dogovoru sa profesorkom i asistentkinjom. Svake nedelje će neko neko drugi držati predavanje, neka čak budu zanimljiva i korisna. Od prošle godine su pitanja na kolokvijumima bila zasnovana uglavnom na gradivu sa predavanja pa obratite pažnju na to. Nakon skoro svih predavanja biće okačene prezentacije na moodle-u i može se desiti da dođe i najmanja sitnica sa prezentacije kao pitanje na kolokvijumu.

Vežbe
Drže ih Svetlana Jovanović i Đorđe Krivikapić. Jedne nedelje na času vežbi ćete dobiti da rešavate studiju slučaja, a naredne nedelje da radite radionicu. Asistenti će vam samo postaviti kratko uputstvo na moodle-u, a na vežbama ćete u suštini morati sami da se snalazite, listate zakone i tražite odgovarajuće članove. Asistenti će uglavnom biti tu samo da bi popisali prisutne i da eventualno odgovore na neko pitanje.
Studije slučaja i radionice se mogu raditi u grupi od četvoro ili petoro studenata. Mogu se raditi samo u terminu vežbi i potrebno je da do kraja vežbi okačite na moodle vaš predlog rešenja, a to će vam biti ocenjeno nekoliko dana (ili nedelja) kasnije. Propuštene vežbe se ne mogu kasnije nadoknaditi.
U toku semestra ima 6 studija slučaja i 6 radionica, a neophodno je prisustvo na minimum 5 radionica i 5 studija slučaja kako bi vam se ostvareni poeni računali. Imate pravo da odradite jedan termin vežbi naknadno (biće organizovan termin nakon poslednjeg časa vežbi) i jedan termin "na daljinu" tj. pošaljete mejl Svetlani da ne možete da prisustvujete vežbama i onda se ulogujete na moodle-u u tom terminu od kuće ili odakle već radite i važe ista pravila kao i da prisustvujete vežbama. Svaka radionica i studija slučaja nosi po 5 poena i na tome se ukupno može osvojiti 60 poena.
Inače, radionice i zadaci nisu obavezni i moguće je ispit položiti i bez njih, ali u tom slučaju konačna ocena ne može da bude nešto mnogo visoka.

Seminarski
Nosi isto 60 poena, nije obavezan. Može da se radi u grupi, a broj članova zavisi od opcije koju izaberete.
Teme su raznovrsne, ima mnogo opcija između kojih možete da birate. Može da se radi istraživanje, projekat, debata ili wiki članak. Tema se bira na moodle-u, a teme se biraju velikom brzinom pa se može desiti da posle svega par minuta od početka prijave ostanete bez željene teme, posebno ako se odlučite za neki projekat. Wiki članak je možda i najmanje zahtevan i nije ga teško odraditi, ali su na njima prošle godine najviše skidali poene. Sistem ocenjivanja wiki članaka prošle godine je bio takav da dva tima nisu mogla da imaju isti broj poena, Svetlana je formirala listu od najbolje do najlošije urađenog wiki članka, najbolji je dobio 60 poena, a svaki drugi za poen manje i tako sve do najlošijeg. (ovu informaciju o ocenjivanju su prenele kolege koje su se žalile na poene)

Kolokvijumi i Ispit
Glavni i obavezni deo ispita je moguće položiti preko 2 kolokvijuma u toku semestra ili preko ispita u roku.
Samo na kolokvijumima imate mogućnost da rešavate studije slučaja koje nose po 20 poena, dok na ispitu toga posle nema, a te poene (ukupno 40) nikako nije moguće nadoknaditi. Pripreme za studiju slučaja su zapravo studije slučaja koje radite na vežbama.
Na kolokvijumu prvo dobijate studiju slučaja – kraći opis nekog prekršaja ili krvičnog dela. To treba da rešite tako što ćete prvo da odredite koji su sve članovi kog zakona prekršeni i da napišete presudu – predlog kazne po određenom zakonu. Svetlana inače jako voli da opis i analiza toga budu što detaljniji, tako da što više pišete veća je šansa da ćete dobiti veći broj poena, na kojima su u principu vrlo škrti prilikom pregledanja. Ne postoji neka granica za prolaz na ovome, nego šta ste dobili dobili ste.
Teorijski deo kolokvijuma dobijate pola sata nakon početka kolokvijuma. Na testu ima 20 pitanja različitih tipova:
- Otvorena pitanja i pitanja na dopunjavanje – na njima nema negativnih poena.
- Pitanja sa jednim i više tačnih odgovara – ima negativnih poena. Tačan odgovor nosi 1 poen, a netačan -1!
Moguće je da vam dođe i pitanje koje zapravo ni nema ponuđen tačan odovor. Tako da DOBRO pazite šta zaokružujete.
Za prolaz je potrebno 10 od 20 poena, a može da bude prilično nezgodno doći i do tih 10, uglavnom zbog toga što su pitanja jako dvosmislena i često nedovoljno dobro definisana...
Ovako isto izgleda i ispit samo što se dobijaju 2 papira iz oba dela gradiva, a na svakom delu za prolaz treba osvojiti po 10 poena.
Ukoliko položite samo 1 kolokvijum, samo u junskom roku možete na ispitu da polažete i drugi deo koji vam je ostao, u ostalim rokovima to nije bilo moguće.
Glavna literatura za spremanje kolokvijuma i ispita su određeni članovi nekih zakona koji će vam biti dostupni na moodle-u i prezentacije sa predavanja.

Preporučila bih vam da prelistate stare teme jer u njima možete pronaći mnogo pitanja koja su ranije dolazila, a naravno postoji mogućnost i da vam se neko ponovi.
Takođe, ukoliko padnete ispit obavezno idite na uvid, ne zato što na uvidu mogu da se izvuku neki poeni (to se inače prilično retko dešava), već vam je to jedina šansa da vidite šta je zapravo tačan odgovor na neko pitanje.

Korisne materijale možete naći u download sekciji.

SAJT PREDMETA

Napomena: Post je napisan na osnovu prošlogodišnjeg iskustva.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: POIS 2015/16
PostPoslato: 26.03.2016. 21:52:45 

Pridružio se: 24.12.2009. 20:08:51
Postovi: 207
Godina: II
Smer: IS
Zna li neko sta se uci za I kolokvijum (knjiga zakoni(clanovi), slajdovi...)?


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: POIS 2015/16
PostPoslato: 07.09.2016. 07:43:37 

Pridružio se: 30.01.2006. 21:34:52
Postovi: 153
Moze li neko ovde da postavi rezultate, zaboravih sifru za moodle...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Bing [Bot] i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Copyleft FONForum 2001-2014 | Powered by phpBB © phpBB Group