Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 605 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23.02.2012. 14:54:09 

Pridružio se: 27.01.2012. 00:35:47
Postovi: 36
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@Nakamura. E ovako, kod cudnog zahteva pod 6 za metodu DodajIzdanje (iskreno mislim da ova metoda ne moze da se implementira do kraja iz prostog razloga sto nemamo listu izdavaca kod kojih bi mogli da uporedjujemo datume).

//metoda nije kompletna fali provera za datum prezentovanja
public void DodajIzdanje(Izdanje izdanje)
{
int brojac = 0;
for (int i = 0; i < spisakIzdanja.Count; i++)
{
if (spisakIzdanja[i].Tiraz == izdanje.Tiraz)
{
brojac++;
}
}
Izdavac iz=new Izdavac();
if (brojac > 10)
{
for (int j = 0; j < spisakIzdanja.Count; j++)
{
if (izdanje.Pisac.Zemlja == iz.Zemlja)
{
spisakIzdanja.Add(izdanje);
if (izdanje.Tiraz > 1000)
{
Obavesti();
}
}
}
}
}

Mislim da ne bi trebao da se pravi novi objekat:
Izdavac iz=new Izdavac(); // jer ce ti biti prazna polja za kreirani objekat
vec samo tamo kod if treba da se uporedi na ovaj nacin
if (izdanje.Pisac.Zemlja == base.Zemlja)

Ja bi uradio ovu metodu ovako (deo koda je bez metode Obavestenje())

public bool DodajIzdanje(Izdanje izdanje) {
if (izdanje.Tiraz > 10 && izdanje.Pisac.Zemlja == base.Zemlja)
{
spisakIzdanja.Add(izdanje);
return true;
}
else {
Console.WriteLine("Tiraz mora biti veci od 10 i pisac mora biti iz iste zemlje kao izdavac");
return false;
}
}


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 16:04:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2012. 16:24:03
Postovi: 40
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@zoolander

Slazem se sa tobom da metoda nije kako treba sto se tice zadatih zahteva, za taj uslov nisam znao kako drugacije da vrsim proveru pa sam zato kreirao izdavaca. Hvala u svakom slucaju probacu proveru uslova ovako kao sto si ti napisao.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 16:33:13 

Pridružio se: 27.01.2012. 00:35:47
Postovi: 36
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@Nakamura

"// nisam siguran da li je ovo dobro
izdavac.DodajIzdanje(Izdanje.UcitajIzdanje());"

Dobro je, UcitajIzdanje() mora da bude staticna i da se ovako pozove.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 16:48:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2012. 16:24:03
Postovi: 40
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@zoolander

Vidi molim te tamo kod delegata da li je dobar kod posto nisam siguran da li treba proslediti nesto ili ne.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 19:24:36 

Pridružio se: 27.01.2012. 00:35:47
Postovi: 36
Godina: Apsolvent
Smer: IS
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

vrati da ti ne bude static brVDI kao i metoda OnDodatoIzdanje.
Kad napravis objekat u main-u (kao sto si ga ti napravio sk) onda pozoves preko sk ->
Dogadjaj += sk.OnDodatoIzdanje;

SajamKnjiga sk = new SajamKnjiga(god,zem);
Dogadjaj += sk.OnDodatoIzdanje;
sk.spisakIzdavaca.Add(UcitajIzdavaca());
sk.spisakIzdavaca.Add(UcitajIzdavaca());
Console.WriteLine(sk.DajPodatke());
Console.WriteLine("Broj VDI", brVDI);


Poslednji put menjao zoolander dana 23.02.2012. 22:05:14, izmenjena samo jedanput

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 19:32:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.11.2007. 16:41:12
Postovi: 113
Lokacija: Beograd
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Hvala mnogo Nakamura.
Meni nije jasno zasto je ovo ovako:
public SajamKnjiga(int godina, string zemlja, int brVDI)
{
this.godina = godina;
this.zemlja = zemlja;
SajamKnjiga.brVDI = brVDI;
spisakIzdavaca = new List<Izdavac>();
}
public SajamKnjiga(int godina, string zemlja):this(godina,zemlja,0)
{
zasto nije this.brVDI=brVDI kao i sve ostalo? I mora li ovo sa this?
Ja se izvinjavam, ali meni jako tesko ide ovo... I svi zadaci su razlicito odradjeni, razne stvari me zbunjuju :udri:

_________________
Scio me nihil scire


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 19:39:33 

Pridružio se: 27.01.2012. 00:35:47
Postovi: 36
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@marija__ Nije this.brVDI=brVDI upravo iz razloga sto je brVDI static, pa zato svaka promenljiva koja jeste static mora da se poziva preko klasa a ne preko objekta u ovom slucaju to je klasa SajamKnjiga.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 19:58:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Postovi: 2136
Lokacija: BG
Godina: Dipl.
Smer: IS
marija__ je napisao:
Ja se izvinjavam, ali meni jako tesko ide ovo... I svi zadaci su razlicito odradjeni, razne stvari me zbunjuju :udri:


Tu smo da pomognemo. Šta ne ide/nije jasno?

_________________
Arbeit macht frei


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 20:01:11 

Pridružio se: 27.01.2012. 00:35:47
Postovi: 36
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@Nakamura Resenje! Dobro si sve uradio, mislim da treba OnDodatoIzdanje metoda da se sredi

public void OnDodatoIzdanje() {

for (int i = 0; i < this.listaIzdavaca.Count; i++)
{
int ukupanTirazIzdavaca = 0;
if (this.Zemlja == this.ListaIzdavaca[i].Zemlja)
{
foreach (Izdanje izz in this.listaIzdavaca[i].SpisakIzdanja)
{
ukupanTirazIzdavaca += izz.Tiraz;
}
if (ukupanTirazIzdavaca > 1000)
{
brojVelikihDomacihIzdavaca++;
}
}
}
}
...a mozda ipak i nije resenje kolko sad gledam :/


Postavljen projekat SajamKnjiga.. Ispravljene su neke greske ali i dalje ima problema kod delegata :/

http://www.mediafire.com/?llzzcy8deqyrsq3

NAPOMENA: Naravno postoji velika sansa da sam i pogresio nesto a nisam ni primetio


Poslednji put menjao zoolander dana 23.02.2012. 22:27:28, izmenjena 9 puta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 20:14:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.11.2007. 16:41:12
Postovi: 113
Lokacija: Beograd
Godina: Apsolvent
Smer: IS
zoolander je napisao:
@marija__ Nije this.brVDI=brVDI upravo iz razloga sto je brVDI static, pa zato svaka promenljiva koja jeste static mora da se poziva preko klasa a ne preko objekta u ovom slucaju to je klasa SajamKnjiga.

OK ali zbog cega je to polje static? Kako da znam koje polje bi trebalo da stavim da bude static?
Boris_ZR je napisao:
marija__ je napisao:
Ja se izvinjavam, ali meni jako tesko ide ovo... I svi zadaci su razlicito odradjeni, razne stvari me zbunjuju :udri:


Tu smo da pomognemo. Šta ne ide/nije jasno?

:yo: Hvala, evo za pocetak ovo gore.

_________________
Scio me nihil scire


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 20:23:21 

Pridružio se: 27.01.2012. 00:35:47
Postovi: 36
Godina: Apsolvent
Smer: IS
E ovako, kolega je stavio static da bi resio problem koji je imao sa delegatom. U pricipu ti ne smes da imas polja klase koja su static. To je ono sto se izbegava. Evo postavio sam svoj projekat gde to polje nije static, a i napisao sam gore sta treba da se uradi da to polje ne bi bilo static. Za ispit ces koristiti uglavnom static metode i to iz stavki 8 (ponekad i 7) i naravno kod delegata. To je nesto sto je uglavnom static (kod vecine primera). OVO STO PRICAM VAZI ZA ISPIT
Ali evo jedan predlog, kada radis, nemoj nista da pises da ti bude static. Prvo odradis sve metode... Vidieces tek u stavci 9 kada treba da kucas u main metodi. Posto je ona static void Main(string[] args) static sve metode koje se pozivaju iz nje moraju da budu static i kad ti bude zatrebala da je pozoves onda je prebaci da ti bude static


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 20:40:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Postovi: 2136
Lokacija: BG
Godina: Dipl.
Smer: IS
Static polje ili metoda se vezuju za samu klasu, dok se "obična" polja i "obične" metode vezuju za kreirani objekat.
Sve kreće od toga da li poznaješ koncept klase i objekta dovoljno dobro.
Dakle, da bi se pozvao statički metod ili statičko polje ne pristupaš mu preko objekta, već preko same klase. Preporuka od ljudi koji su iskusni programeri je da se što manje koriste statička polja i metode, jer to donekle narušava koncepte samog objektno-orijentisanog programiranja. Postoje izuzeci, naravno, ali to je već za neke naprednije kurseve.

Dakle, ti imaš klasu SajamKnjiga i polje godina, kao i statičko polje brVDI, zašto je neko ovako smislio svoje rešenje? Vratiš se na definiciju statičkog polja - vezuje se za klasu, ne za kreiran objekat. Dakle ako ti je statičko polje brVDI = 0, i imaš neku metodu ili konstruktor (nebitno) koji uvećava vrednost tog polja za 1, šta to konkretno znači? Znači da koliko god objekata da se napravi, tebi će taj brojač uvek da se uveća za 1, i ti faktički dobijaš broj kreiranih objekata, a to je verovatno negde u zahtevu zadatka. Jer da si stavila brVDI kao obično polje, evo šta bi se desilo zapravo...
Pozivom SajamKnjiga sajam = new SajamKnjiga(), ti bi napravila novu promenljivu brVDI (jer bi se tad brVDI vezao za objekat, a kada se pravi objekat, prave se (inicijalizuju) sva njegova polja u memoriji. Tako bi ti se brVDI povećao za jedan, ali tu bi bio kraj. Kada se napravi novi objekat SajamKnjiga sajam2 = new SajamKnjiga(), on bi opet napravio svoje polje brVDI i uvećao ga za 1. I ti posle nemaš način da vidiš koliko je zapravo objekata kreirano, jel' da? Ostaješ na tome da svaki objekat postavi vrednost svog polja brVDI na 1, a to nije broj koji tebi treba.

this se koristi da označi tekući objekat, dok se ime klase koristi da se pristupi statičkom polju. Ako te buni zašto uopšte koristiš this i šta to tačno znači, možemo i o tome da prodiskutujemo...

Nadam se da je jasnije malo. Pozdrav.

_________________
Arbeit macht frei


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 20:54:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.11.2007. 16:41:12
Postovi: 113
Lokacija: Beograd
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Hvlala kolege. Jasnije je. Posto ne radim delegate, a verovatno necu stici do main metode, nista mi ne mora biti static.
Problem resen ;) ... za sad.

_________________
Scio me nihil scire


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 21:01:01 

Pridružio se: 27.01.2012. 00:35:47
Postovi: 36
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@marija__ Steta je da ne pokusas, to ti je 15 poena. Nauci napamet, makar ono osnovno, da ga stavis u klasu koju ti kazu (ako kazu)...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 22:25:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.09.2008. 20:26:25
Postovi: 82
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Izasli rezultati....

_________________
Stefan car.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.02.2012. 22:48:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2012. 16:24:03
Postovi: 40
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Marko ispituje delegate na ispitu i trazi da mu se objasni kako rade.

@zoolander
Hvala na savetu.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 24.02.2012. 00:17:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.11.2007. 16:41:12
Postovi: 113
Lokacija: Beograd
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@Nakamura
Ispituje ako ih odradis? Ili ih ispituje u svakom slucaju?

_________________
Scio me nihil scire


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 24.02.2012. 09:52:37 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2012. 16:24:03
Postovi: 40
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@marija__

Ispituje ako ih odradis. Rekao je u proslom roku da ce svakog ko bude to uradio da pita da mu objasni i ako ne bude znao nece dobiti poene za delegate. Tako je bar rekao a ne znam da li je iko uradio prosli put delegate tako da ne znam sta pita u vezi njih.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 24.02.2012. 12:45:27 

Pridružio se: 02.05.2010. 20:33:49
Postovi: 62
Godina: Apsolvent
Smer: IS
a da li pita u vezi bilo cega ostalog? da li cemo odmah sutra znati rezultate prakticnog testa ili se cekaju rezultati? prvi put mi je da izlazim na prakticni, pa zbog toga pitam :)

edit: Koliko se radi prakticni?


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 24.02.2012. 14:42:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2012. 16:24:03
Postovi: 40
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@vbkfon

Dobijes test koji se radi sat vremena. Kad odradis test ako ti se bilduje aplikacija i zelis da ti se pregleda rad ostavis indeks pored racunara i cekas ispred ucionice. Ulazi jedan po jedan covek, i on te unutra ispituje. Moze da te pita svasta a opet moze i da te ne pita skoro nista. Obavezno nauci tri principa objektno orijentisanog programiranja(nasledjivanje, ucaurenje i polimorfizam).


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 24.02.2012. 15:46:09 

Pridružio se: 02.05.2010. 20:33:49
Postovi: 62
Godina: Apsolvent
Smer: IS
hvala, nisam znao da tako ispituju na prakticnom :/


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 24.02.2012. 16:26:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.11.2007. 16:41:12
Postovi: 113
Lokacija: Beograd
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Jesi li siguran da se radi samo sat vremena?? :buljavi:

_________________
Scio me nihil scire


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 24.02.2012. 16:49:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2012. 16:24:03
Postovi: 40
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@marija__
Jesam


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 24.02.2012. 16:55:52 

Pridružio se: 20.10.2009. 15:08:33
Postovi: 126
Godina: IV
Smer: IS
Istina je da ispituju cisto da znate. Potvrdili su mi prosle godine svi koji su izlazili i uradili delegat.

Sto se tice STATIC Boris je odlicno objasnio. Ali da znate uglavnom da i skidaju poene ako stavite static.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 24.02.2012. 17:23:54 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Postovi: 10038
Godina: Dipl.
Smer: IS
Skidaju poene za skoro sve sto se razlikuje od onoga kako oni misle da treba to da se uradi.

_________________
There are three things all wise men fear: the sea in storm, a night with no moon, and the anger of a gentle man.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 605 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Sledeća


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Copyleft FONForum 2001-2014 | Powered by phpBB © phpBB Group