Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20.12.2004. 20:04:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.11.2001. 23:53:42
Postovi: 571
Lokacija: Уједињене Српске Државе
Чланак је мало дужи, али ВЕОМА занимљив...


---------------------------------------------
ЕКОНОМСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ
Драган МИЛЕНКОВИЋ

Када је у августу 1945. године капитулирао после неуспелог покушаја да освоји Азију и Пацифик, Јапан је био земља којој нико не би ни помислио да позавиди. Преко три милиона Јапанаца (војника и цивила) погинуло је, а 3.100.000 мушкараца, припадника јапанске Царске армије, затечено је у удаљеним земљама, без перспективе да се одмах врате у земљу. Исто толико (3.100.000) зграда и кућа било је уништено у америчким бомбардовањима од 1943. до 1945, што је 15 милиона особа у 90 градова оставило без крова над главом. Подразумева се да је у овом броју порушених кућа било много и пословних зграда, тако да су бомбардовања уништила и велики број фабрика и предузећа. Као и индустрија и пољопривреда је била у јадном стању, нарочито због тога што је у ратним годинама главни део радне снаге био мобилисан и одведен преко мора у освајачке походе. Сваког дана током 1945. године просечно шест особа је од глади умирало у главном граду Токију, а три особе у оближњем граду Јокохами. Преко 10 милиона Јапанаца било је пријављено бироима рада, а, ако би и нашли посао надничара, били би за цео дан рада плаћени између једног и два јена. Лоптица куваног пиринча (тек да се превари глад ) на некој уличној тезги у Токију коштала је између 10 и 15 јена. Кеса са 1,5 килограма сировог пиринча на црној берзи коштала је 120 јена - најмање 60 дневница надничара.

У земљи увек оскудних природних ресурса хране је било веома мало и била је скупа, па чак и они који су имали некакво запослење нису могли да је себи довољно приуште. У листу "Асахи шинбун" из новембра 1945. објављено је писмо домаћице чији муж је био запослен у локалној власти и зарађивао 200 јена, а минималне потребе само у храни биле су око 600 јена. Стотине хиљада људи ходало је улицама, одлазило у села, иако саобраћај још није био како треба успостављен, у покушају да дођу до хране. Глад је била толико велика да, када би негде успела да купи комад роткве, мајка ју је прво жвакала (уместо да је сече ножем), да би и сама унела неки хранљиви састојак, а онда је давала деци да је поједу. Када би неки осиони амерички војник, припадник окупационих снага, из обести бацио једну једину жвакаћу гуму у гомилу људи који су чекали градску железницу, долазило је до правих туча, за ту незнатну количину драгоценог шећера. Те године, оптужен да је силовао и убио седам жена, један мушкарац из Токија изјавио је на суду да му је било веома лако да жене намами код себе. "Говорио сам им да у стану имам хране и оне су све озарене полазиле за мном", рекао је судији. И они који су покушавали да покрену неки посао, наилазили су на непремостиве препреке, јер у земљи једноставно ничега није било. Јапан ионако оскудева у сировинама, због чега је делом и кренуо у освајања, а у разрушеној земљи још никако много тога није функционисало. Бензина на пумпама није било или је било строго рационално, а једини извор горива са црне берзе били су окупатори - амерички војници, до којих није било тако лако доћи, а који су своје услуге веома скупо наплаћивали. Да би спречили и најмањи одлив бензина, америчке војне власти бојиле су га у црвено и често контролисале резервоаре аутомобила које су возили Јапанци. Ако би код некога нађен бензин црвене боје, казне су биле драстичне. Како је та иста разрушена и сопственим ратним апетитима испошћена земља већ 1951. године имала стопу раста привреде од 11,5 процената, 1959. године стопу раста од 18,3 одсто, а пораст укупног производа у петнаестогодишњем периоду од 1960. до 1975. од 203 одсто (САД су у исто време имале пораст укупног производа од 27,5 одсто, а ЕЕЗ 60 одсто), да би убрзо почела да буде називана "земљом економског чуда"?

Како је та после Другог светског рата окупирана земља постала једна од водећих светских економија и сада друга економска сила на свету, то су многи стручњаци покушавали да објасне, али једноставног објашњења, заснованог искључиво на економским показатељима, није било. Економисти хладне главе покушавали су дуго да јапански економски раст вежу за избијање Корејског рата 1950. године, у коме су Сједињене Америчке Државе водиле главну реч, а одскочна даска за тај рат била су им јапанска острва. Позиција сервисера и снабдевача америчке армије дала је Јапану неопходни залет за успон на економском плану, кажу они, али тај рат је кратко трајао (до 1953.) да би могао да толико значајно утиче на економију једне земље. Јапану је помогло и то што после Другог светског рата није имао армију, па је сва средства могао да усмери у развој економије, кажу други, али је и то само делимично тачно, јер је армија у Јапану, само под другачијим називом (Јапанске одбрамбене снаге), почела била да се (на амерички захтев) ствара већ у време тог истог Корејског рата, значи само пет година после јапанске капитулације. Светски познати економисти се нису много прославили кад су износили своја предвиђања судбине економије Јапана после Другог светског рата. Амерички економски стручњак А. Акерман је, на пример, анализирајући јапанске економске показатеље одмах после капитулације 1945. рекао да није оптимиста што се тиче онога што Јапан економски може да постигне. Јапан може да: 1) ако му се континуирано даје страна финансијска помоћ евентуално достигне стандард и економски раст из 1930/34. 2) да у најбољем случају дође на неку врсту позитивне нуле, али уз велике унутрашње проблеме и животни стандард на егзистенцијалном минимуму - рекао је Акерман. После, када је Јапан већ постао "економско чудо", економисти и социолози утркивали су се да дају што боље објашњење овог јапанског успеха, али ретко ко од њих је икада дао право објашњење, јер би оно укључивало много различитих фактора. Оно што би овај аутор желео да истакне је првенствено јапанска оригиналност и особеност, коју су показивали од самих почетака својих контаката са светом. Португалски језуита Алесандро Валињано, један од првих мисионара и уопште странаца из Европе, који је дошао у Јапан на половини 16. века, написао је чувену реченицу у којој каже да "Јапанци као да се увек труде да све раде различито од других" - толико су били оригинални и самосвојни.

Примивши будизам и културу од Великог кинеског царства у петом веку, Јапанци су показали велику способност асимиловања туђих достигнућа, без велике штете по сопствену националну и културну особеност. Иако су образовани Јапанци у почетку писали на кинеском, кинеско писмо је брзо прилагођено јапанском језику и ушло у званичну и књижевну употребу. Први познати роман у свету у 10. веку "Прича о принцу Генђију" написала је једна Јапанка, дворјанка Шикибу Мурасаки. Управљање државом, законодавство, пољопривреда, архитектура, занати, све то су Јапанци примали од Кинеза, али су све те тековине тада најразвијеније државе света успевали да тако прераде да често постану боље од оригинала и да добију свој јапански печат. Али, ма колико примали од Кинеза, јапански владаоци нису пристали и да постану кинески вазали, па су у огорченим борбама у време боравка Марка Пола у Кини и непосредно после тога сачували своју самосталност, а Кинези ( Монголи - јер су они тада владали у Кини) су били десетковани, у чему су Јапанцима помогли и јаки ветрови, који су они назвали Камиказе (божанство ветра). Када су католички мисионари из Европе стигли у Јапан у 16. веку, за кратко време у хришћанску веру преобратили су око 300.000 Јапанаца и запретили да Јапан постане само једна од европских далеких колонија, јапански владари (регент Хидејоши и шогун Токугава) стали су томе на пут, одлуком да се Јапан изолује од осталог света, како би се сачувао од стране најезде. Док су европске земље међу собом поделиле Азију и Пацифик, Јапан је, самовољно изолован, остао независан кроз векове. Али, отварање према свету и модернизацију у 19. веку Јапан није дочекао као потпуно заостала земља. Технолошки, он је био на нивоу 16 и 17. века, али организационо, земља је стално усавршавана. Токио је био милионски град када је Лондон имао само четрдесетак хиљада становника. Јапанско позориште, сликарство и књижевност били су развијени до у Европи невиђених размера. Посебно је било добро развијено занатство и сектор услуга, на које су Јапанци касније, као на добру базу, надовезивали модерна знања и модерну технологију. Поред тога, владајућа класа самураја, која од почетка 17. века није имала много посла, јер је тада Јапан живео у миру, није се бавила само ратним вештинама, већ су самураји били просечно међу најобразованијим класама у светским размерама. Читање филозофских дела, књижевности, писање, сликарство, изучавање дела о тактици, биле су обавезне активности за самураје кроз векове.

Током изолације земље, када је у Јапан повремено свраћао само понеки холандски брод, неки самураји ризиковали су животе да дођу до атласа, речника, уџбеника за медицину, како би унапредили своја знања. Под притиском самураја у Јапану је и извршена такозвана

_________________
Све што сте желели да знате о демократији, а нисте знали кога да питате...


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.12.2004. 01:52:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Postovi: 2086
Lokacija: Zemun/Vranje
Godina: IV
Smer: UK
Oduvek sam obozavao Japan i njihovu kulturu. Mnogo je dobar clanak.

_________________
Sve je lako kad si mlad


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.12.2004. 15:43:03 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Postovi: 1829
Godina: Dipl.
Smer: IS
Свака част, Теранда! Ооооодличан чланак! Мислим да бољи нисам прочитао баш дуго. Годинама. Све оно о чему сам мислио, а не бих умео сам да искажем. Баш ме одушевио!

Где си га нашао? Имаш ли још нешто што је писао? Контакт можда? Ја бих му послао захвалницу! :)


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.12.2004. 17:33:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.10.2002. 22:00:15
Postovi: 3293
Lokacija: Beograd
Godina: Dipl.
Smer: IS
Clanak je stvarno fenomenalan! Govori upravo o stvarima o kojima moj otac i ja vec godinama diskutujemo.

_________________
There is no patch for human stupidity!
~Social Engineering Specialist


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.12.2004. 00:46:30 

Pridružio se: 28.09.2004. 16:24:43
Postovi: 1605
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Theranda je napisao:
Чланак је мало дужи, али ВЕОМА занимљив...
Koji eufemizam... oci mi ispadose.

Clanak je sjajan, nema sta. Zanima me, sta mislite ? Da li bi se Japan, Nemacka, pa i Evropa izvukli iz bule, da nije bilo "Marsalovog plana" (ispravite me ako gresim) o pomoci od strane SAD-a. Neko je ipak morao da pokrene tocak. Nije sve moglo da se zasniva na pukom entuzijazmu Japanaca, cak ni Japanaca.

Sto se nas tice... eeee... daleko je Srbin od Japanca, ustvati on je njegov zli brat blizanac.

_________________
Most people have 23 pairs of chromosomes. Chuck Norris has 72... and they're all poisonous.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.12.2004. 02:35:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Postovi: 2086
Lokacija: Zemun/Vranje
Godina: IV
Smer: UK
Fahrenheit: Ako smo mi i Japanci braca blizanci znaci imamo mnogo toga zajednickog. :)
Danas sam gledao onaj kviz na bk i bio je neki lik koji je clan "Srpsko japanskog drustva". Jel zna neko vise o ovome drustvu? Valjda sam dobro zapamtio naziv, mozda je i prijateljstvo.

_________________
Sve je lako kad si mlad


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.12.2004. 19:30:11 

Pridružio se: 28.09.2004. 16:24:43
Postovi: 1605
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Bas sam razmisljao, sta to mi imamo zajednicko sa Japancima. Ne da nemamo nista, vec je sve dijametralno suprotno.

Japanci rade puno, prihvataju od drugih sve u cemu su ti drugi bolji, postuju jedni druge, ne mogu mnogo da popiju (i mi da budemo bolji u necemu...), obrazovani su, ne pricaju mnogo....

Je.i ga, nema nista zajednicko. Ako ima, napisite...

_________________
Most people have 23 pairs of chromosomes. Chuck Norris has 72... and they're all poisonous.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.12.2004. 21:27:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Postovi: 10000
Lokacija: BBrdo/Rashka
Godina: Padobranac
Smer: IS
Odlichan je text!
ovo bi trebalo ozbiljno prostudirati, da se konachno shvati da bez neprestanog rada nema boljeg standarda ma shta drugi prichali... trebalo bi puno toga i mi da prihvatimo i primenimo od japanaca, kao i stav oko svoje kulture... mnogo bi nashih problema bilo resheno... e, sada josh da imamo nekog ozbljnog politichara da prochita isti text :(


4 Fahrenheit:

SAKE ~ RAKIJA :D

i oni su ludi za svojim nacionalnim picem, kao i mi za radzom :D

ali oni imaju mnogo jachu i nacionalnu svest i svest o opshtem boljitku... da samo zajednichkimradom moze (i mora) biti bolje... a nama bash tu shkripi :(

_________________
Chuvajte i odrzavajte FF. Ne zbog nas matorih, vec zbog vas koji ste sada tu i zbog onih koji ce tek doci.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.12.2004. 21:09:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
Postovi: 3331
Lokacija: Fontana NBG
Godina: Dipl.
Smer: IS
Super je članak, (sad sam tek pročitao!). Ja ipak nekako više volim SAKE! :D :P

_________________
A Smile Can Hide A Thousand Words..


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.12.2004. 15:06:56 

Pridružio se: 28.09.2004. 16:24:43
Postovi: 1605
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Ja sam cuo, da oni najvise gotive pivo, ali mozda to nije tacno.

Rakija nije nase nacionalno pice, ona je dosla sa Turcima, kao i sarma.

_________________
Most people have 23 pairs of chromosomes. Chuck Norris has 72... and they're all poisonous.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.12.2004. 18:00:39 

Pridružio se: 06.10.2002. 11:22:45
Postovi: 26
Надам се да се нико неће увредити на дужини одговора.

Мени се није допао чланак. Највише због тога што је политички оријентисан. Чланак у коме се велича Јапан, пљује Америка, а Србима се по ко зна који пут говори како и шта други раде. Чини ми се да би било лепше да је текст написан о Јапану и само о Јапану.

У једном делу се каже Нисмо ми Јапан. Наравно да нисмо. Нисмо ми ни


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.12.2004. 22:34:37 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Postovi: 1829
Godina: Dipl.
Smer: IS
bartok je napisao:
Наш је менталитет европски (хтели ми то или не),
Не, наш менталитет је Турски (хтели ми то или не) :D :) ;) :lol:


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.12.2004. 00:20:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.10.2002. 22:00:15
Postovi: 3293
Lokacija: Beograd
Godina: Dipl.
Smer: IS
Citiraj:
Мени се није допао чланак. Највише због тога што је политички оријентисан. Чини ми се да би било лепше да је текст написан о Јапану и само о Јапану.

Clanak je sasvim lepo napisan i poenta celog clanka nije da on bude samo o Japanu niti o tome da drugi govore sta Srbi treba da rade.
A kada smo vec kod toga, da li ti mislis da nama zapadne zemlje ne govore sta da radimo? ;) Koliko je Srbija u dugovima? Pa kada se jos doda kamata na ta dugovanja... otisao sam u offtopic...

Citiraj:
Како се онда једна од идеја чланка, Јапан је велик јер је њен народ схватио традицију и у складу се понашао вековима, може односити на нас?

Pa mi smo pod Turcima imali svoj mentalitet i tradiciju. Koliko ja znam nasa tradicija se vise neguje u inostranstvu nego kod nas u Srbiji. A ako covek izgubi svoju tradiciju onda je to izgubljen covek...

Citiraj:
како је Америка за само 300 година постала најмоћнија земља на свету? Зашто не бисмо применили њихов концепт?

Znaci treba da izbije Treci Svetski Rat i da mi ostanemo jedina teritorija na svetu koja ce da ostane ne napadnuta tako da dok drugi ratuju mi mozemo da sredimo svoju zemlju izgradimo industriju.. itd tako da kada se rat zavrsi mi mozemo da diktiramo drugima.

Citiraj:
Такође, текст је нејасан. Набацано је пуно појмова, типа, сеоска задруга, велики јапански мислиоци, књижевници и сликари, страна улагања, ратови, фантастична Јапанска култура, традиција, самураји, цареви, итд. а да при свему томе ништа није објашњено.

Licno mislim da je tekst veoma lepo napisan, a sto se tice tih nabacanih pojmova nisu toliko nabacani da ne moze da se razume sustina. A i naravno podrazumeva da ce ovo da cita obrazovana osoba i da ce da shvati zbog cega je pisac navodio te pojmove. Ako nisi cuo za nekoga iz teksta, ili za neki pojam idi na google pa trazi.
A recimo da je ovo bio tekst o Americi i da su tu isto tako nabacani pojmovi i nekome se to ucini konfuzno i nejasno, onda bi se podrazumevalo da to mora da se zna.... jel ipak prica se o americi... ako nista drugo onda si gledao filmove o Americi i naucio si nesto o njihovoj kulturi i njihovim istorijskim licnostima.

Ja se izvinjavam na svim stamparskim i gramatickim greskama i na tonu koji mozda ovaj moj post ima... Malo sam umoran i nesto veceras nisam bas pri sebi.

_________________
There is no patch for human stupidity!
~Social Engineering Specialist


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.12.2004. 23:32:04 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Postovi: 4717
Lokacija: Novi Bgd.
Godina: Dipl.
Smer: IS
Meni nije jasno ono pozivanje na tradiciju zadruga. To je kao kada bi se neko pozivao na tradiciju horde. Zadruge su postojale u određenim okolnostima i kad se društvena klima promenila one su nestale. Čini mi se da su vladari Srbije želeli što pre da ukinu zadruge. Zemljišne reforme kneza Miloša su iše protiv zadruga jer je zemlju razdelio na sve ljude, pa sad imamo da prosečan seljak ima 3 hektara zemlje, od kojih ni jedna porodica ne može da se prehrani a kamo li zadruga.

Pri tome zadruge su stadijum kroy koji su svi prošli, pa to još nije neka naša i japanska osobenost, "tajna veza"... Albanci su čuveni po zadrugama. Nego šta bi se desilo da su zadruge ostale do dana današnjeg? Imali bismo mnogo više seoskog stanovništva, mnogo lošiju obrazovnu strukturu, viši natalitet... Mnoge zadruge su pokušale da se odupru neumitnom propadanju usled izmenjenih okolnosti. Najčešći odgovor je bio kriminal. Pogledajte samo porodične krimi biznise u Italiji, i to onim siromašnijim delovima gde su se zadruge najduže održale.

_________________
Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2004. 08:20:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Postovi: 4555
Lokacija: At the poker table
Godina: II
Smer: IS
bartok je u pravu...

pa preduslova za sve to je duh u narodu...

kakva glupost ... pa srbi su stoka kakve nema na celom svetu....
to sto rade japanci to nek ostane njima da se hvale... a mi smo mi i 10 puta bi gore posli ako bismo ko oni tj. nista se ne bi desilo imali bi sve gore sranje...

_________________
I know that the spades are the swords of a soldier
I know that the clubs are weapons of war
I know that diamonds mean money for this art
But thats not the shape of my heart


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Copyleft FONForum 2001-2014 | Powered by phpBB © phpBB Group